Marsvinet och autisten: en manlighetsstudie

Som Mikusagi påpekade för ett halvår sedan är Horatio Caine i CSI Miami inte bara marsvinslik, utan även väldigt feminin. Inte som i fjollig, utan mjuk i röstläge och kroppsspråk, med huvudet på sned och inkännande och ömsint. Som teamets ledare och seriens huvudperson är han på sätt och vis Gil Grissoms raka motsats.

Grissom, som leder teamet i Las Vegas i originalserien, är istället uppenbart aspig. Han är knappast finkänslig, men har en stark känsla för rättvisa. Han är lojal mot sina närmsta medarbetare, men håller ändå en tydlig distans. Som en anpassad aspie kan förväntas vara.

Men där Horatio beter sig “kvinnligt” är inte Grissom särskilt “manlig”. Tvärtom; det är något milt och känsligt över honom. Ingen av dem är någon slags machohjälte; snarare någon slags väl avvägd blandning av egenskaper som brukar kallas “manliga” respektive “kvinnliga”. Jag tror det är just därför de känns så verklighetstrogna.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Marsvinet och autisten: en manlighetsstudie

 1. Ricochet says:

  åh men det är något speciellt med männen i kriminalserier, i alla fall i de mer genomtänkta serierna som inte bara är “hej jag är en snut och ska fånga elakingarna”.

  Min personliga favoritserie i genren är Criminal Minds, och särskilt Spencer Reid. Högintelligent, rätt dålig på det sociala spelet, minns allt han läser… dessutom är han lite av min stilikon.

 2. trollhare says:

  Ååååh… det var ett tag sedan jag såg det, men han är ju aspie ut i fingerspetsarna. Det är den typen av karaktärer jag blir hopplöst förälskad i. Jag tror faktiskt att den här typen av roller är en viktig anledning till varför jag gillar kriminalserier. De som har kvinnliga huvudroller är okej, men det är killarna jag föredrar…

 3. Ricochet says:

  Jag älskar honom så sjukt mycket! Alla de andra karaktärerna blir bara irriterade när har går igång och börjar rabbla något, men jag tycker att det är helt underbart. Min favorit är när han pratar om den kemiska definitionen av kärlek och substanserna i ärtor [länk]. Jag blir nästan förbannad när Hotch säger till honom att hålla tyst.

 4. trollhare says:

  Ja, det är enda nackdelen, man blir lite deppig av att se dem avfärda honom hela tiden.

 5. Mikusagi says:

  Åh titta jag orsakade ett blogginlägg!

  Jag gillar Grissom. Grissom kan allt om insekter. Jag gillar insekter.

 6. trollhare says:

  Jag gillar Grissom för att han är nörd. Vad han är nörd i spelar mindre roll.

 7. Ronii says:

  Åh, David Caruso som Horatio Caine <3

  Och precis som Ricochet här ovanför, så bara älskar jag CM’s Spencer Reid. Han har alla de där egenskaperna som gör en karaktär introvert och känslig; hög IQ, “eideic memory”, läser 20000 ord i minuten, Asperger, rädd för att bli lämnad eftersom hans pappa lämnade dem när han var liten, han växte upp med (och fick ta hand om) sin mamma som lider av schizofreni, blev mobbad i skolan, osv osv. Dessutom är han precis en sådan person, som kan komma att utvecklas till en av de där galningarna som de jagar. *droools* 🙂

 8. trollhare says:

  Ja… han är väldigt nära min idealkille…

 9. Kaijn says:

  Spencer Reid i Criminal minds är verkligen underbar. .0

 10. Kaijn says:

  *sparkar på sidan som inte visade hela inlägget*

  Fortsättningen löd:
  Personligen älskar jag Grissom, men har svårt för Horatio då jag tycker han är som en vattenbuffel som stampar runt och försöker spela tuff. >.0

 11. trollhare says:

  Spela tuff?! Det är väl det han INTE gör? Han är en mjukis ju.

 12. Kaijn says:

  Njae.. det är nåt med honom jag stör mig på. Han känns lite för mycket Die Hard-wannabe för mig. :/

 13. trollhare says:

  Va? Pratar vi om samma person? Det rödhåriga lilla marsvinet med sammetsögonen?

 14. Kaijn says:

  Jo, precis samma person. Konstigt hur två personer kan tycka olika om samma karaktär.

 15. trollhare says:

  Det här måste jag gå till botten med. Hurdå “spela tuff”?

 16. Kaijn says:

  Jag vet inte! För mig känns det som om han har ett buffligt sätt när han går in och ska undersöka saker och ting för att sen konfrontera folk. Vet inte varför jag stör mig på honom. Det är bara nåt som inte stämmer. :/

 17. trollhare says:

  Jag försöker förstå, men jag fattar inte? Ok, han är tuff mot misstänkta, men inte aggressiv eller våldsam eller lömsk, som brukar vara standard i tv-serie-förhör. Men han är bäst med de utsatta, det där med att ta hand om och pyssla om och lyssna, såna där “kvinnliga” saker.

 18. Kaijn says:

  Kanske bara jag som är konstig… men det var ju ingen nyhet. 😉

 19. Kaijn says:

  Puss på dig med! xP

Leave a Reply