Blattajävlar, Neger Niggersson och lustiga självmord finns bara i Malmö. Eller?

Minns ni att jag bloggade i höstas om poliserna i Malmö som skämtade och skrattade åt det faktum att en transsexuell tjej hade tagit livet av sig? Nu har ärendet blivit anmält, av föreningen  för gaypoliser, skriver DN och Sydsvenskan.

Nu är det ju inte direkt någon chock att det finns en massa fördomar av alla möjliga slag inom polisen i allmänhet. Jag citerar Maria Ferms fantastiska blogg:

“När poliserna i Rosengård sa “apajävel” och “blattajävlar” så var det ett individproblem? Inte ett strukturellt?

När polisens utbildningsmaterial innehöll namn som “Neger Niggersson” var det en enskild incident? Inget mer?

Och när den överordnade polisen kallade en kollega för “stationshora” så var det ett individproblem? Inte ett strukturellt?

Och nu när polisen skrattar åt en transpersons självmord så är det ett individproblem? Inte utbrett?”

Hon sammanfattar det jag hade tänkt säga. Nu väntar jag bara på att poliser i resten av Sverige går man ur huse och bedyrar att det som hände i Malmö aaaaaldrig skulle hända någon annanstans. Ja, fast det där med “stationshora” hände visst i Kalmar län. Attans, där sprack den teorin.

Vågar man säga “machokultur”?

***

Mer: Dagen, AB1, 2, 3. Bra bloggat: Zaramis, Röda berget. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Blattajävlar, Neger Niggersson och lustiga självmord finns bara i Malmö. Eller?

 1. dean says:

  mmm, hörde om självmordet på radio idag och tänkte “eyy, är inte det där gamla nyheter?” det verkar gå nån våg av polispinsamheter nu, kanske är det bra, kanske kan det leda till något.

 2. Men fy fan! Det är ju vidrigt!

 3. Yamiko says:

  Machokultur, indeed.
  Måste erkänna att jag också har en hel del fördomar om poliser.. Maktkåta fd. mobboffer som känner sig stora nu när de själva får vara mobbarna.

 4. Dean: Ja, det är mycket som grävs upp nu. En slags hetsjakt, säger en del. Eller en reningsprocess, skulle jag hellre säga.

  Blomma: Ja, verkligen 🙁

  Yamiko: Ja, jag tror det är mycket det. Tyvärr. Sedan är det väl också det att människor under stress kan bli väldigt skadade. Om du tänker på alla berättelser om vilka extrema grymheter soldater kan göra mot civila, så är det inte så konstigt. Fast fruktansvärt, såklart.

 5. Mikael says:

  Tydligen varinte orden sgda till en med utlændsk hærkomst, uta det var en AFA aktivist, gør førvisso inte saken bættre men ændå.

 6. Det visste jag inte. Jag visste bara att det var en AFA-aktivist. Men jag vet egentligen inte om det gör någon skillnad vem det sägs till. Om det var en person med “svenskt” utseende gör det väl det bara ännu tydligare, på sätt och vis.

  Alltså: Det finns ju de som tycker att man kan ta tillbaka “blatte” och att det inte är något “fult” ord utan att det bara beskriver en persons utseende/etnicitet/osv. Men om man säger “blatte” åt någon som uppfattas som “svensk” så går det inte att försöka bortförklara det med att man inte menade något illa.

 7. plastbaronen says:

  Ja, Sydsvenskans beskrivning av självmordsfallet var ju något förvirrande också. Det stod först att en transsexuell KVINNA tagit livet av sig, men senare i artikeln har de skrivit inom citattecken “en kvinna omgjord till man”. Är det en kvinna eller en man? Verkar som att journalisterna inte har någon riktig koll själva. Jag tycker det är konstigt att Sydsvenskan som annars är så ängsligt mån om sin öppensinnade, demokratiska och väl pålästa image, missar på en sådan punkt. De har ju tidigare skrivit om att poliserna är dåligt pålästa i HBT-frågor, men de har tydligen liknande brister själva, åtminstone i T-frågor. Jag funderade på att skriva till journalisterna, men sedan tänkte jag att det skulle kunna uppfattas som ett typexempel på “kränkthetsmani”; det är ju trots allt bara ett litet begrepp som blivit fel, men samtidigt är det genom media de flesta svenskar får sina kunskaper om HBTQ. Svensson brukar ju inte direkt gå in på RFSL:s hemsida, så att media använde korrekt terminologi vore önskvärt. Valet av könsbestämning (man eller kvinna) avgör hur personen framstår i artikeln, och det avgör även ifall han framstår som värd att ta på allvar. Genom att formulera sig fel, motverkar artikeln på sätt och vis sitt eget syfte.

 8. DN hade gjort samma misstag i morse.

 9. Jag noterade att ALLA medier jag läste skrev just “kvinna”. Det är väldigt synd, och ett ständigt återkommande misstag. Jag vet inte riktigt hur man ska hantera det.

 10. Pingback: Diabetiker mördade make « trollhare

 11. Plastbaronen, Blomma och Immanuel:

  Jag skrev till journalisterna och fick följande förklaring:
  Den avlidne var kvinna. Citatet från polisen kommer sig av att den som sade det hade missuppfattat.

  Detta förklarar förvirringen, men hjälper inte att det är dåligt artielskrivande att låta förvirringen vara kvar.

  Så jag skrev igen och sade att eftersom det inte finns någon ledtråd till att citatet var missvisande så vore en förklarande notis på sin plats. Vet ej om det kom någon dagen efter… inte på nätet iallafall.

  Att t-personer benämns fel även av “välvilliga” är supervanligt och jag undrar om RFSL eller någon annan har officella råd till journalister? Nu när t-personer blivit lite “inne” att skriva om känns det som att samlade riktlinjer är på sin plats…

 12. Vadå, Maja, var det en MtF alltså?

 13. Aha… Jag som precis mailade TT och frågade, och dessutom postade ett blogginlägg om det. Nåja. Jag har iaf lagt upp min text om transfrågor i media:

  http://trollhare.wordpress.com/hbtq/att-arbeta-med-transfragor-i-media/

 14. Maja says:

  Ja informationen jag, och en annan som hade mejlat dom. fick var att hon var MtF och att personen som citerades var ute och cyklade.

 15. Tack för den upplysningen. Då ska jag ändra i mina äldre inlägg om händelsen också.

 16. Pingback: “Skånepolisen har drabbats av moraliskt förfall” « trollhare

 17. Pingback: Vinterkräkssjuka inom polisen « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *