Scientologi – en dödsfälla

I bloggosfären känner vi honom som Psykiatern, men idag träder han fram med sitt eget namn på Newsmill. Peder Björling har skrivit en viktig och välformulerad debattartikel om barnexperten Anna Wahlgren och hennes samröre med Kommittén för mänskliga rättigheter (KMR), en frontgrupp för Scientologikyrkan som bland annat driver tesen att psykiska störningar inte existerar, och att psykiatrin måste avskaffas. Deras favorithatobjekt är diagnosen ADHD och behandling med centralstimulantia, och en av deras mest spektakulära kampanjer är den där de utmålar psykiatrin som roten till bland annat terrordåden i New York*.

Björling får svar på tal från Karin Larsson från KMR i kommentarsfältet, och hon drar genast på stort:

“Han säger att man får kritisera psykiatrin men slår vilt omkring sig när detta sker och påminner därvid allra mest om en väderkvarn med obalanserade vingar”

Björling ger ett jättebra svar till detta: att det handlar inte om att man inte FÅR kritisera psykiatrin, utan att kritiken från vissa håll är osaklig och överdriven och snarare är en smutskastningskampanj med dunkla syften. Och han påpekar:

“KMR förstör för de som är psykiatrikritiska. Med den propagande som KMR sprider ökar risken för att både psykiatriker och andra organ som ex socialstyrelsen osv blir mindre benägna att lyssna på kritik.”

Det är precis det jag också har haft på känn: Det ÄR svårt att föra en nyanserad diskussion i en grupp när någon står och spottar ur sig sanslösa påståenden. För ja, det är självklart att det finns problem i psykiatrin; de flesta av de problemen återfinns i hela vårdapparaten och är inte unikt för psykiatrin på något sätt.

Björling påpekar att risken finns psykiatriker och Socialstyrelsen blir mindre mottagligare för all sorts kritik, även om den är både saklig och befogad av detta. Jag tänker själv på alla gånger i vardagen som det blir missförstånd för att ämnet är så infekterat.

Det ska gå att skriva ett blogginlägg eller en insändare eller en forumpost om egna erfarenheter av feldiagnosticering, biverkningar av mediciner, läkare som har usel hand med patienter, vårdrutiner som gör livet svårare, och så vidare – utan att få berättelsen  “kapad” och använd som “bevis” på att psykiatrin är roten till allt ont. Det ska gå – men det blir så lätt feltolkat och förvrängt.

“Om man gjort allt och har allt man kan önska sig men ändå hamnar i en djup depression, eller om man börjar höra röster. vad gör man då?

SVAR:
Jag tror inte att man har gjort dessa steg
[i korthet: sök absolut inte psykhjälp utan ät bra och motionera] fullständigt då. Rekommenderar att man går igenom dessa steg och verkligen gör dem fullständigt. Har du gjort alla dessa steg?
Lycka till,
Peter”

Jag vill kunna kritisera psykiatrin i egenskap av patient utan att behöva oroa mig för att bli tvångskramad av scientologer. Det behövs. Folk dör för att de inte får den vård de behöver; att då läsa “råd” som detta ovan, som kommer från en ökänd scientologblogg, är en dödsfälla om någon.

***

*) Länk till deras egen propaganda. Läses på egen risk.

Alla mina inlägg om Scientologi. Rubriken är inspirerad av Anna Wahlgrens egen text. Psykiatern 1, 2, 3, 4. Tankebrott. Orsakverkan 1, 2, 3. Intressanta bloggar: Facebook ger ADHD? Cattas bubbla om att påverka psykiatrin. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

35 Responses to Scientologi – en dödsfälla

 1. cattasbubbla says:

  Ja vad ska man säga? Vilket vansinne.Jag har bara läst hälften propagandan än och blir alldeles stum…….

 2. Olle says:

  Scientologer är läskiga…

  De är en tankekontrollerande organisation med världsherravälde på dagordningen.
  De skyr inga medel att “förgöra” sina motståndare, fysiskt, psykiskt eller karriärmässigt.
  Ska du gå emot dem, så gör det försiktigt och med eftertanke…
  Bättre är nog att informera andra, än att försöka konfrontera scientologer.

  Läskigt att de får springa så lösa som de gör i vårt samhälle

  De hade stora tält på torgen här i malmö nyligen med texten “Vilket problem du än har, vi kan hjälpa” eller något ditåt och “volontärpräster” som sprang runt…
  Från början stod det inget om att de var scientologer, men efter nån vecka dök det upp… sen försvann tältet strax därefter…

  Har tom sett dem sitta mitt på gatan här med sina fåniga resistansmätare de låter folk hålla i för att mäta deras “renhet” under “stresstest”…
  En light-form av stressdetektor likt lögndetektor, med enda slutmål att få dig att tro att du behöver gå en av deras kurser…

 3. Olle says:

  …och självklart är de emot all form av psykologi, har två fördelar… Dels är folk som har dåliga erfarenheter av psykologin ofta lätta att rekrytera… Dessutom är psykiatrin ett hot mot deras rekryterade “frälsta”, eftersom en psykolog snabbt ser precis vad det är de försöker hålla på med…

  • Ja, precis. Dessutom är psykisk sjukdom redan så stigmatiserat att det är få människor som vågar ställa sig upp och berätta om sina erfarenheter. Hur många vågar säga “hörrödu, jag vet hur det är i psykvården, för jag har varit patient i x antal år och blivit tvångsvårdad/tvångsmedicinerats/fått elterapi/whatever – och det hjälpte mig!”

   “Tyvärr” kan jag inte själv “skryta” med det, men jag vet ju att det ÄR många som blir hjälpta av det. Men om jag skulle säga “Hörrödu, jag har faktiskt fått Concerta och det hjälpte mig” så skulle jag möjligen få höra insinuationer om att jag är en missbrukare. Om jag skulle få något svar alls.

 4. Olle says:

  attans.. kan inte editera.. “psykiatrin” ska det såklart stå, inte “psykologin” 🙂

 5. Bryt says:

  Jag har med stigande skräck läst Psykiatern om Wahlgren. Det är fruktansvärt, jag finner inga andra ord. Och jag minns också för ett par år sedan, hur KMR nästlade sig in hos många psykbloggare på diverse olika sätt, med sin propaganda förklädd till just kritik.

  Det är viktigt, det du skriver om fördunklandet av kritiken i allmänhet. Tål att tänkas på.

 6. Bryt says:

  Olle: de där tälten såg jag nere på Värnhem. Oerhört märkliga och obehagliga(eller om det mest var det faktum att det var mörkt som fick olustkänslorna att stiga). Blev förvånad över deras plötsliga folklighet, eller vad man ska kalla det, på ett sätt. Burr.

 7. Scientologin är en av världens mest kontrollerande sekter.Kända ansikten som Tom Cruise, Whoppie Goldberg, John Travolta, Lisa-Marie Presley mm bidrar med att skänka extra glans till organisationen. Dom har skolor, samt enheter som arbetar för att hjälpa drogmissbrukare, och skickliga advokater som kan stämma människor som går emot scientologerna, som tex avhoppare till ruiner. Det finns människor som mått fruktansvärt dåligt psykiskt av att vara med i sekten och tagit sina liv. Googla kan man finna sidor som visar det.

  I Sverige finns en Sceinetologkyrka i Stockholm. Man får inte ha tagit emot ECT för att få vara med, och man måste gå igenom IQ-tester för att ha en chans att komma in.

  Perfektion verkar vara deras strävan. Och en fullkomlig galen tro där man tillber en rymdgubbe ute i Universum, som hotar komma ner till jorden och förgöra mänskligheten. Det ska läsas stegvis kursvis innan man kommer in i den insikten att det är det man tror på. Tar man emot informationen för tidigt, hotar seketen med att man dör i förskylning…!

  Sekten smyger med sina grejer och får kommunen att betala för det på så vis, Uppdrag Granskning körde en drive om det för ett tag sedan. Det är det läskigaste av allt, tycker jag. Dessa människor kan sitta vart som helst i samhället och smyger med det så att det är omöjligt att veta om man inte har det minsta aning om någonting om sekten, och det är inte ens säkert att man ser det ens om man känner till saker om den heller. Sekten verkar skicklig. Det är ofattbart att dom har medlemmar över hela jorden.

  • Ja, scientologikyrkan är nog en av de mest “framgångsrika” sekterna som finns. Många sekter är ju verkligen “världsfrånvända”. Scientologin ger sken av att inte vara det, och av att inte vara någon egentlig religion utan en slags vetenskap.

   Deras image är en helt annan än tex. Livets Ord eller Hare Krishna. Just därför tror jag att många inte fattar att de är en sekt.

 8. Ja, det märkte jag också, för jag märkte (och märker fortfarande ibland) att om jag skriver ett inlägg som tar upp problem med psykiatrin så dyker det upp såna som “håller med” fast drar scientologiska slutsatser. Typ: Jag skriver om en läkare som betett sig illa, och får kommentarer om att psykiatrin ska man undvika för då blir man sjuk. Det är obehagligt, de försöker liksom lirka fram en känsla hos redan sårbara människor.

 9. Bryt says:

  Visst är det så! Ibland har de varit så subtila att det är omöjligt att ha koll på att just kommentator X är en scientologpropagandist (minns iaf ett tillfälle då jag informerade någon om en sån, som hade kommenterat vildare och vildare inne på Psykbryt, men som på just den här bloggen bara hade kommit med ett första “ja, det är hemskt med psykläkare”).

 10. Jag har börjat bli misstänksam mot människor som visar misstro mot psykiatrin. Jag har en kontakt på arbetsförmedlingen som är det. Hon har en titel “Master of science of sociology…” någonting sånt, och jag frågade “vad e science då?” och hon svarade “Ja, det är vetenskapen”. och jag kom att tänka på scientologin! Sedan kunde jag inte släppa det, fast jag förstår att hon har läst mycket på universitetet att hon ju inte behöver ha någon koppling dit. Men ändå så har tvivlet uppstått och jag undrar om boken hon rekommenderade till mig “Det är aldrig försent att leva om sin barndom” om författaren är en scientolog? Äh, man kan lätt bli nojig!

  Min mormor var synsk hon hälsade att jag “ska lita på vad jag känner.” Ibland önskade man att scientologer sågs som en fara i samhället, och vart än de jobbade eller gjorde tvingades de ha en skylt där det stod att de var scientologer så att man kan välja själv att inte hamna i deras giftiga garn!

 11. Mike says:

  Hmmm ,, jag byter ämne.

  Asbest hittat i dricksvattnet i vissa kommuner.

  Vi har extrema flouride mängder.

  Cyanid hittades häromdagen i någon kommuns dricksvatten.

  Vad är det som pågår??

 12. Mike says:

  läste ochså en Pdf rapport om Rötslamm.

  Lyssna på detta :: en omgång rötslamm från ett reningsverk i ren kadmiumängd motsvarar ett helt lastbilslass.

  Reningsverken är inte anpassade och ta tillvara på tungmetallerna.

  Svenskar har 20 ggr mer kadmium i njurarna än vad som anses vara tillåtet .

  20 GGR GGR GGR.

  Och rötslammet häller man ut på åkern.

  Mmmm mysigt

  • Har detta någon koppling till inlägget? Är det scientologer eller psykiatriker som sprider tungmetaller, eller vad menar du?

   (btw, cyaniden var inte i det kommunala vattnet, utan i Sandviks industris eget vattensystem)

 13. Bra bloggat. Jag ville bara sätta ett fotspår här för att säga det. Det känns ändå bra att så många hakat på och reagerar mot bla KMR’s propaganda. Ändå finns det människor i samhället som tror att KMR’s syften är goda och att dom bara spetsar till sin kritik en smula. För alla som hängt med ett tag och alla som satt sig in i frågan är det dock uppenbart att det är så långt från sanningen man kan komma.

  Förhoppningen är att någon modig journalist framgent gräver i detta och för upp scientologin i ljuset. Tillvaron för alla i behov av psykiatrsk hjälp lär ju knappast bli bättre av KMR och scientologernas fria framfart i skydd av religionsfrihet etc. Scientologi är då ingen religion i mina ögon.

  • Nej, det är lite kluvet att de alls åberopar religionsfrihet, då de ibland kämpar för att framstå som att det absolut inte handlar om religion.

   Det har uppmärksammats i media förut, men det behöver lyftas upp mer. Jag ska erkänna att jag funderar på om de som gjorde reportaget för uppdrag granskning står på den där listan över “fair game” nu. Det vore skrämmande…

 14. Mike says:

  Hmm känner bara till deras Narcnon.

  Det har nog någon koppling till inlägget kan lita på att någon scientilog häller cyanid i vattnet.

  Vad har dom mer för rörelser.

  Känner för att puckla på dem men man hittar ju inga?

  Man är en såndär påpucklare.

  • Haha, jag tvivlar på att det var scientologer som förgiftade vattnet på Sandvik. Det beror nog på företagets egna rutiner. De har haft problem med Kemikalieinspektionen förut.

   Påpucklare är jag inte så imponerad av. Jag föredrar saklighet

 15. Pingback: Usch på dig, Anna Wahlgren! -uppdaterad « Frk F

 16. psykblogg says:

  Tack för snälla ord!

  Apropå att viktig kritik och viktiga perspektiv på psykiatrin riskerar grovsorteras till scientologisk antipsykiatri så läste jag ett bra Newsmillinlägg. Det har bara fått en kommentar, min. Synd!
  (Titeln är dock en smula överdriven)
  http://newsmill.se/artikel/2009/02/25/den-svenska-psykiatrin-vanvardar-sina-patienter

  • Åh… det var bra. Ska fundera över det som stod där. Jag har haft svårt att komma in på Newsmill ända sedan det startade av nån anledning, så jag brukar inte läsa det som skrivs.

 17. Peter Brych says:

  Scientologi ÄR en destruktiv, manipulativ och kriminell sekt!
  Punkt slut! Ordet “kyrka” är inget annat än att man skyddar sitt namn. Minns när Anna-Nicole Smith dog, ja då dök John Travolta upp med att NARCONON/SCIENTOLOGISEKTEN, skulle kunnat bota henne!
  Men sin egen son kunde varken John T eller sekten rädda, snarare tvärtom!
  Den livsviktiga medicinen som Jeff Travolta var i behov av tog man bort, vilket resulterade, till en alldeles för tidig död.
  I ett brev till John T, där jag beklagade förlusten så uppmmanande jag honom att ta avstånd från sekten och ta sitt sorgearbete på allvar och därmed, med ÖPPNA ögon och ÖPPET sinne, analysera vad som hände bakom Sektens murar! Jag är övertygad att Sekten hade ett stort problem med Jeff T, och att hans sjukdom var en nagel i ögat på Sektens trovärdighet, med tanke på deras snedvridna ideologi!
  Sök på den norska storpolitikerns dotter: “Kaja Ballo”, där dessa “hjärntvättsexperter” krossade en ung flickas liv!
  Det finns inget som heter slump utan varje händelse har en mening, men att experimentera med sina medmänniskors hjärnor och ekonomiskt utnyttja dessa “offer”, vilken mening har sekten med detta, tro?

  • Destruktiva sekter brukar delas in i lite olika kategorier: En del är ute efter människors hjärnor i första hand, men jag skulle säga att en sån rörelse som scieltologerna är ute efter folks pengar. Jämför tex. med Jehovas Vittnen, som inte är lika fixerade vid att SÄLJA, utan snarare värva själar. Det är två olika saker, men de använder liknande metoder. Scientologerna är ett skickligt (eller kanske illa?) dolt pyramidspel, kan man säga.

 18. Pingback: Scientologerna vill ha dina barn « trollhare

 19. Pingback: Den lärde talar till galningarna, den vise lyssnar på dem « trollhare

 20. Pingback: Scientologisk definition av mänskliga rättigheter: Att inte få vård « trollhare

 21. Pingback: Wikileaks, Scientologi och Censur « Kungabloggen

 22. Pingback: Inte nog med att ADHD inte finns – vuxna med ADHD finns ännu mindre! | trollhare

 23. Pingback: Reaktion – inte överreaktion. « Victorias ADHD-blogg.

 24. Pingback: Varför är psykiatrin så ond? | Trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *