Bröstattacken och mina mingelbilder med Malena Ernman

Programledaren Petra Mede till Malena Ernman under den andra duellen under den sista deltävlingen av Melodifestivalen i Malmö:

“Du är kvinnan med både den mörka och ljusa rösten…”

Petra vänder sig till Sarah Dawn Finer och fortsätter:

“…och du är kvinnan med brösten”

Sarah börjar skratta, och Malena tappar verkligen hakan. Petra Mede var i bättre form än någon annan deltävling, men jag förutspår att kvällstidningarna kommer att skriva om “bröstattacken”. En sak är säker: Ingen man hade kommit undan med ett sånt skämt.

Förutom Agnes gick alltså även Malena Ernman vidare till Globen. Operasångerskan Malena är från Sandviken, men det har ingen betydelse egentligen. Jag älskar hennes sång ändå, och blev överlycklig över att hon gick vidare, och passar på att lägga in en bild från när vi träffades en gång i vintras. En lite snyggare bild hittar du längre ner!

Det är jag som är stålkaninen, Malena Ernman är snön

Det är jag som är stålkaninen utanför Sandvikens stadshus, Malena Ernman är snön

Kvällens deltävling bjöd för övrigt på stor dramatik då min handdator, som jag förde anteckningarna på, hängde sig under Thorleifs framträdande och fick startas om. Då försvann texten, eftersom jag inte hunnit spara dokumentet. Därför är beskrivningarna lite efterhandskonstruktioner, men det får gå ändå. Jag kan tillägga att det förmodligen INTE var Thorleifs fel att handdatorn la av. Det dementerar jag å det bestämdaste.

Här följer i alla fall kvällens synestetiska tolkning av bidragen:

Agnes, “Love, love, love”: En tung stank av hårspray är det första jag känner av detta mellanstadiedisco som alltså gick vidare till finalen. Vanligtvis brukar hårspraysdoft förebåda en astmaattack, men här känner jag inget sånt. Det är bara en skarpsöt lukt. Jag hör även rasslet av snäckor, och ser perfekta cirklar som snurrar runt runt. Felfritt och trevligt, men inte det bästa jag någonsin sett.

Star Pilots, “Higher”: Alltså: Ett gäng killar som leker stridspiloter på scen. Det luktar unket – bokstavligt talat. Som en vind – en  gammal sådan. En vind i ett gammalt hus där luften stått stilla i decennier. En fuktig, råkall doft, med en smak av salivkladdig spindelväv man råkat få i munnen. Nej, det var ingen höjdare.

Susanne Alfvengren, “Du är älskad där du går”: Ett svagt, prasslande ljud, och en flämtande ljuslåga inledde den här söta balladen. Allteftersom låten växer fram känner jag en puls som inte är min egen. Jag får för mig för ett ögonblick att jag sitter med Gevvis i famnen och att det är hennes puls jag känner, men hon sitter ju i sin bur. Hursomhelst var det en ganska känslofull och ömsint låt.

Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng, “Killing me tenderly”: Det här förvånar mig verkligen. En ganska modern poplåt och gråa glitterklänningar ger mig jättestarka 50-talsvibbar. Det börjar med att jag känner det där behagliga raspet i handen när blyertspennan flyger över papperet, men sedan övergår det i puderrosa vinylplast. En blank och glansig men mjuk och varm yta.

Thorleifs gjorde ett misstag när de sparkade Vitlök från bandet

Thorleifs gjorde ett misstag när de sparkade Vitlök från bandet

Thorleifs, “Sweet kissin’ in the moonlight” Här dog alltså min handdator, precis när jag skrivit meningen “Det stinker munvatten”. Och det gör det. Alldeles för tillrättalagt och polerat. De skulle ha ätit vitlök innan.

Sarah Dawn Finer, “Moving on”: Redan de första sekunderna av den här balladen ger mig hjärtklappning. Det här är så jävla bra. Sarah Dawn Finers låt smakar mango; en nästan sliskigt söt lukt, en oemotståndlig varmgul färg, ett mjukt fruktkött som smälter i munnen och en smak som… är så söt som något kan vara utan att vara outhärdlig.

Next 3, “Esta noche”: De här hade jag ögonen på, eftersom det är Alter Egos son som är med. Allas vår bloggmamma Helene fick inte se honom i Melodifestivalen innan hon gick bort. Det här var en rapplåt, och sånt brukar smaka chililakrits. Så även denna gången. Dessutom luktade den nya böcker; färskt papper och lite lösningsmedel.

Malena Ernman besöker minneslunden vid Sandvikens kyrka

Malena Ernman besöker minneslunden vid Sandvikens kyrka

Malena Ernman, “La voix”: Detta var alltså min omedelbara favorit. Jag visste att hon var bra, men detta kunde jag inte ana. Jag älskar hennes röst, låten och hela framträdandet. Det är en riktigt vacker vinterdag, tung av pudersnö som balanserar graciöst på trädgrenar, blomblad och annat och framhäver formerna – blandat med en krispig, klar luft som känns söt i munnen.

***

DN 1, 2. AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. SvD. Sydsvenskan 1, 2. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

31 Responses to Bröstattacken och mina mingelbilder med Malena Ernman

 1. Uno Hansson says:

  Jag håller helt och hållet med dig, när det gäller Malena Ernman. Det var nästan mer än vad man vågat hoppas på. Man blir när det ändå faktiskt finns en hel del lyssnare som inte är helt blåsta.

 2. Uno Hansson says:

  … faktiskt riktigt glad…

 3. Psyk says:

  Underbar rubrik, som vanligt. Men tycker du inte att Maria Haukaas Storeng bröstchockade lite?

 4. Ludmilla says:

  Jimmy gjorde riktigt bra ifrån sig tycker jag.
  Intressant smakstudie om Melodivestivalen! : )
  Du har något att hämta hos mig… jag tycker om dig! ; )

 5. Tania says:

  Jag älskar Malena och blev så glad att hon gick vidare !

 6. Pingback: Bröstskräll i Melodifestivalen « trollhare

 7. Erika says:

  Ja, Malena var klart bäst! Det är något med operasångerskors röster som jag brukar ha lite svårt för, men henne gillade jag verkligen!

  Petra Mede gillar jag däremot INTE. Hon är tråkig och pinsam. Jag tycker att det oftast är ungefär samma klass på hennes skämt som på vitsarna i Aftonbladet. 😛 Fast jag kan hålla med om att hon var bättre igår än i de andra deltävlingarna.

 8. Erika says:

  Och jag älskar dina synestetiska tolkningar! “Det stinker munvatten” var helt klockrent! 😀 Och att Agnes bidrag luktade hårspray, känns också helt självklart!

  Jag har också synestesi. Den konstigaste grejen är nog att jag alltid kopplar ihop bilar med glassmaker. Nästan varje gång jag ser en bil, känner jag hur den skulle smaka om den var en glass. Jag tycker inte ens om bilar, så jag förstår inte varför. 😛

  Och så ser jag färger på människor. Jag tycker att du är lila, röd och en speciell sorts grön (kan inte komma på vad den heter). 🙂

  • Åh! Så kul att du också är synestet. Bilar har absolut smaker, men de är sällan glassar.

   Människors färger är en sån sak som jag har svårt att fatta att det finns de som INTE ser. Kanske är jag lite skadad av att ha läst för mycket om auror 😉

   • Erika says:

    Vad tycker du själv att du har för färg/färger? *nyfiken*

    Och ser du någon färg på mig?

    På vissa människor ser jag färgerna direkt, men med en del är det svårare..

 9. TinTin Titan says:

  ja det var mycket bröstfokus igår. På olika sätt och vis. Och YESYESYES att Malena gick vidare. Helt underbar sjungit och roligt för Kempe att han med sina låtor kan föra ut opera i landets alla vrår.
  TACK! för en fantastisk smak- och luktbild av MF!

  men domdär Starpilots…smakade dom inte något överblivet, återanvänt – tråkig pytipanna – från gårdagen tyckte du?

  • “överblivet, återanvänt” – jo, absolut! Det var egentligen synd, för de kunde dansa, och låten var relativt plagierad men bra – men idén om att leka Tom Cruise… Nej.

 10. Erika says:

  Btw, vad säger din synesteti om min inspelning? 🙂
  Det skulle vara kul att höra. Jag blir inte ledsen om du totaldissar den. 🙂

 11. Josef Boberg says:

  “Malena Ernman, “La voix”: Detta var alltså min omedelbara favorit. Jag visste att hon var bra, men detta kunde jag inte ana. Jag älskar hennes röst, låten och hela framträdandet.”

  Detsamma för mig och sambon. Wi ringde och röstade på henne 3 x 3 ggr – och det har Wi aldrig tidigare gjort på någon artist/låt i denna tävling.

  Personligen hoppas jag innerligt på att Malena Ernman vinner i finalen också – för det kunde ju vara häftigt att skicka en artist med en låt som “känns i hela kroppen”

 12. Rocker says:

  Malena, jaa, Youtubeklippen har verkligen fått internationell respons från alla möjliga hörn i Europa!
  Och nu ör Sarah Dawn Finer förkyld…

  Jag brukar inte vara elak när jag röstar, men i kväll i andra chansen, ska jag faktiskt “taktikrösta” på Amy. LOLL! Jag vill så gärna att Malena ska gå vidare och med Amy istället för Sarah, är det fullt möjligt. (Och jag hoppas de behåller ljussättningen där de badar i ljusskenet där sången o ansiktena blir det väsentliga!)

  Det samlade intrycket av Youtube-kommentarerna är att Malena har FLOW!

  Sverige behöver ett annorlunda bidrag och istället för att på sedvanligt sätt korsa opera med hård rock (eftersom de hör ihop), har man tagit ett nytt vågat steg o blandat pop/disco med opera.

  Frukten av det smakar SPÄNNANDE!

  Go, Malena! Keep the FLOW!

 13. Rocker says:

  Ha ha ha, förresten! Ang. brösten… jag menar att Sarah har mer röstkapacitet än hon låter oss höra, men på sistone har jag börjat tvivla på kapaciteten. Kanske fastnar rösten i bröstet/n.

  Sorry.

 14. Pingback: Malena med rösten och Snälla Caroline går mig på nerverna (med bilder) « trollhare

 15. melan says:

  Malena Ernman är en sån fantastik kvinna, otroligt begåvad och sån jävla utstrålning så man blåser ju iväg vart man än står eller sitter!
  Jag röstade så det glödde i telefonen, jag har en saftig räkning på nästan tusen kronor. Men det är det verkligen värt!
  Ah, gud hon är så vacker och så himmla duktig – helt sjukt! <3
  Älskar henne så mycket.

 16. amarante says:

  Petra Mede är ju bara fruktansvärt tråkig och pinsam… men det gör inget för en kvinna som kan sjunga (på riktigt) vann! Sarah Dawn Finer har också en bra röst. Och ja, finfina bröst som Mede verkar något avundsjuk på…

 17. Pingback: This is your life, Anna Bergendahl « trollhare

Leave a Reply