Autismgen kan lösa matsmältningsgåtan

Finns det ett samband mellan magproblem och autism? Det var i alla fall en käpphäst hos Andrew Wakefield, den kontroversiella läkaren som hävdade att vaccin kan orsaka autism – ja, i alla fall innan hans “forskning” avslöjades som förfalskad.

Nu har ett amerikanskt forskarlag hittat en koppling: En gen, kallad MET, som hittats hos autistiska försökspersoner, kan även ha ett samband med magbesvär.

*trumvirvel*

Nu råkar det vara så att Pat Levitt, som lett studien, påpekar följande:

“Gastrointestinal disorders don’t cause autism. Autism is a disorder of brain development. However, our study is the first to bring together genetic risk for autism and co-occurring GI disorders in a way that provides a biologically plausible explanation for why they are seen together so often.”

Även han är alltså övertygad om att man inte “får” autism av att äta på ett visst sätt, men att det kan finnas någon annan faktor som orsakar både autism och matsmältningsproblem. Det återstår att se vad det i så fall har för betydelse.

Själv vill jag inte gärna bli av med min autism, men om någon kunde bota min mage hade jag varit henom evigt tacksam.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in NPF and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply