Magdalena Graaf: “jag som alltid trott att jag var utvecklingsstörd”

Det händer att jag läser tidningsartiklar om kändisar. Jag erkänner. Den senaste veckans skörd har varit ovanligt stor: Alexander Bards DAMP och Tourettes syndrom, Dominika Peczynskis utbrändhet, Ulrika Jonssons inkontinens och Magdalena Graafs hjärnblödning.

Bortsett från hjärnblödningen är det såna diagnoser som är tabubelagda; såna som en del skäms för. Magdalena Graaf hör ändå dit, eftersom hon i samma artikel berättar att de hittat en ofarlig cysta i huvudet:

“Läkaren frågade om jag hade svårt att räkna och skriva när jag var liten, och jag som alltid trott att jag var utvecklingsstörd eller nåt. Att man inte visste det när man var yngre.”

När jag ser de orden hoppar jag till. En gång i tiden var hon utskälld för att vara bimbo, bara på grund av sitt utseende. Idag – ett par år, ett hårfärgsbyte och en bok om kvinnomisshandel senare – är orden sällan lika hårda, men jag kan tänka mig att komplexen har funnits kvar.

Att som f.d. bimbostämplad gå ut och berätta att man haft inlärningssvårigheter kräver rejält med mod – och förmodligen en diagnos av något slag; en cysta i huvudet, dyslexi, ADHD eller vad det nu är man har. Man behöver en förklaring, annars hamnar man lätt i ett fack som korkad/bimbo/idiot.

Jag hoppas verkligen att Magdalena Graaf återhämtar sig från hjärnblödningen, att hon börjar må bättre. Och jag hoppas att folk som är snabba att döma andra får sig en rejäl tankeställare.

***

Läs gärna mitt tidigare inlägg om fördomar om begåvning: Lagen om missfoster. Mer hjärna. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Magdalena Graaf: “jag som alltid trott att jag var utvecklingsstörd”

  1. Charlie says:

    sv: jag pratar ju med människor på bup nu. dom vet att jag vill utredas och jag har pratat om min mamma, men alla säger ju att man absolut måste vara arton. vi får se hur det går.

  2. Vb says:

    Åh, tänk om jag läst lika ickedömande som du.Först trodde jag att hon rackade ner på “utvecklingsstörda” när jag läste din rubrik (har inte läst blaskan än); har svårt för henne…

  3. Linn says:

    Jag tror att hon skrev om sina inlärningssvårigheter i sin bok. Jag har läst den, men det var en sådan liten och obetydlig del av bokens handling…

Leave a Reply