Medicin mot DAMP-terroristernas biologiska krigföring funnen

I förrgår varnade jag för DAMP-terrorismen: Internet är ett vapen för att sprida ADHD rakt in i din hjärna. Igår fick jag reda på att det finns ett vapen som kan avstyra attackerna när inte AdBlock Plus och NoScript räcker.

Trollhare utan Readability

Trollhare utan Readability

Det är förmodligen såhär du är van vid att se min blogg: en färgglad plottrig röra. Jag vet att det finns de som får svårt att koncentrera sig på texten när sidan ser ut så, så därför blev jag glad när Psyk tipsade mig om Readability. Såhär enkel och lättläst blir plötsligt min blogg då:

Trollhare med Readability

Trollhare med Readability

Readability är ett verktyg som blixtsnabbt förenklar sidan du försöker läsa. Det går att ställa in ett par olika alternativ, som till exempel “stil” (typsnitt och färger för olika kontrast), teckenstorlek och marginaler. Sedan lägger man till Readability som ett bokmärke i sin webbläsare. När man så vill läsa en sida med Readability klickar man bara på bokmärket. För att gå tillbaka till det “vanliga” läget är det bara att ladda om sidan.

Aftonbladet utan Readability

Aftonbladet utan Readability

Tyvärr är det inte alla sidor som det fungerar perfekt på. Förstasidor på tex. bloggar och tidningar verkar vara svåra att få till, och för de communities jag provat med (Qruiser och Facebook) fungerar det inte. När jag prövade med en artikel på Aftonbladet trollades alla bilder bort. Det är ju framförallt tänkt att användas när man behöver koncentrera sig på en text, så man får kanske finna sig i det.

Aftonbladet med Readability

Aftonbladet med Readability

Notera att artikeln ovan handlar om ökat amfetaminmissbruk. Det är väldigt tragiskt, och det har sina poänger att det är just den artikeln jag länkar till. Det finns ju ett visst samband mellan amfetaminmissbruk och obehandlad ADHD.

Nej, man kommer inte att bli fri från något missbruk för att man börjar läsa sidor med Readability, men om man har svårt för många störande synintryck när man surfar – som många med till exempel ADHD, Aspergers syndrom, högfungerande autism och dyslexi har – så kan Readability vara en bra hjälp. När det fungerar, alltså. När det inte fungerar får man DAMP. Men det kan det kanske vara värt.

***

Hämta Readability här, och läs mer här.

Mer internet. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Medicin mot DAMP-terroristernas biologiska krigföring funnen

 1. Malin says:

  Jättebra grej, men jag får den inte att fungera. Den verkar bara fungera på statiska sidor. På bloggar och nyhetssajter plockar det ut ett inlägg eller en artikel som är det enda som syns. Hmm, jag undrar om jag gjort något galet?

  Ett internet utan Flash, massor med färg och mönster vore nämligen lite av en välsignelse för mig!

 2. Ja, precis. Det är statiska sidor den visar, som ett enskilt blogginlägg.

  Det kanske finns ännu bättre metoder?

 3. WysiWyg says:

  Jag har “löst” problemet med att zooma. Då jag dessutom är lite närsynt så funkar det perfekt.

  Vid 200% zoom så hamnar allt på helt galna ställen, men texten den består. Jag ser inga konstiga bakgrunder och liknande från dig, bara lite saker i högerkanten ibland.

 4. WysiWyg says:

  För mig är det tvärtom, men så är jag som sagt lite närsynt av mig också.

  Dock händer det ibland att meningar och rader bryts lite konstigt, det kan vara väldigt irriterande, och ibland så hamnar bilder som faktiskt har något med texten att göra … tja någon annanstans helt enkelt. 😉

 5. Pingback: Tipsrunda | Psykbryt

 6. Tack för tipset! ska försöka i alla fall…

 7. H2 says:

  Artikeln handlar inte om traditionell amfetamin, det handlar om Crystal Meth vilket iofs är en variant men mångdubbelt farligare.
  Principiellt skall man hålla sig undan droger, men är det någon som behöver extra varning så är det denna.
  Legalt finns filmen “Världens farligaste drog” att ladda ned. Se den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *