Malena med rösten och Snälla Caroline går mig på nerverna (med bilder)

Sandviken.se uppmanar kommunmedborgarna att rösta på Malena Ernman

På sandviken.se uppmanades kommunmedborgarna att rösta på Malena Ernman

Jag bloggade ju tidigare ikväll om Caroline af Ugglas; om hur jag skulle vilja gilla hennes musik, men att det är något som gör det outhärdligt. Ikväll gick jag verkligen in för att försöka vara fördomsfri och avslappnad, men det slutade med att den gick mig på nerverna. Bokstavligt talat.

Varje gång jag försökt berätta något sånt här låter det så dramatiskt och hemskt. Det är inte synd om mig. Jag är inte sjuk. Jag har bara – som den damping jag är – en omogen hjärna som en tvååring; det är därför jag begåvats med synestesi, och det är därför jag har en motorväg mellan sinnesintryck och muskler. Ibland är det underbart och ibland mindre trevligt, men jag skulle inte vilja ha någon annan hjärna. Om man kan få orgasm av att äta surkål är lite spasmer någon gång ibland inte så himla mycket att bråka om.

Eh… nåja. Carolines sång träffade en nerv inom mig, och jag ryckte till. Hela låten igenom satt jag och skakade. I kanske en timme efteråt var jag spänd och stel och hade svårt att koncentrera mig – tills Malena stod på scenen, och de första tonerna i LaVoix ljöd. Ett sånt obeskrivligt lugn. Hela kroppen slappnade av på en sekund.

Jag (stålkaninen) möter Malena Ernman (snön) i Sandviken

Jag (stålkaninen) möter Malena Ernman (snön) i Sandviken

Pudersnö, det är det hennes röst är. Det sa jag för två veckor sedan, och det håller jag fast vid. Iskall, frisk och mjuk. Sval och oändligt vacker. Massage för trötta nerver.

Jag vet inget om musik, och jag är totalt tondöv och omusikalisk, men jävlar vilken känsla jag får varje gång jag hör den låten. Det räcker för mig. Jag röstade med nerverna ikväll. Och ingen var förmodligen gladare än jag över att det var Malena som vann över Caroline.

Vilken röst!

***

För den som vill läsa mer om mina synestetiska äventyr med Melodifestivalen har jag lagt upp varje deltävling här: 1, 2, 3, 4.

DN 1, 2, 3, 4, 5, 6. Newsmill. AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15. SvD 1, 2, 3. Sydsvenskan 1, 2. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

31 Responses to Malena med rösten och Snälla Caroline går mig på nerverna (med bilder)

 1. malin says:

  Tja, Snälla var den enda orginella låten, resten lät som förra årets svenska vinnare förutom vinnaren.
  /malin

  • Ja, det var ju det att även om tex. Sarah, Molly och Måns och Alcazar var bra så har man liksom hört det förut. Det var de två mest udda låtarna i toppstriden. Det säger något, tror jag.

 2. Andrea says:

  Haha, jag röstade också på Malena, varför min lillasyster ringde och skällde ut mig efter noter för en stund sen. För somliga är tydligen melodifestivalen på dödligt allvar. Framför allt om Måns Zelmerlöw är med.

  • Aaaaaw. Måns är bra. Hade det inte varit för att den kändes så lik Hero från ifjol hade den varit en av mina favoriter – och förmodligen kommit mycket högre.

 3. szkit says:

  skit Sverige! Hur kan ni åka till Moskva om ni har ingen respekt till Ryssland stanna hemma då och låta tyst!!!

 4. Susanna says:

  Jag röstade på Måns, Alcazar och Sarah Dawn Finer. Varje gång som Alcazar har varit med i Melodifestivalen så har jag ringt typ 10 gånger och röstat på dem, men de vinner ändå aldrig. Som tur var lyckades jag behärska mig ikväll och röstade bara en gång på varje låt. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om låten som vann, men huvudsaken är att Caroline INTE vann med sin skitlåt. Om hon hade vunnit så hade jag varit tvungen att flytta till Norge eller Danmark eller nåt annat land för att slippa skämmas över Sveriges bidrag till den “stora” Melodifestivalen.

 5. Susanna says:

  Jag vet inte om jag hade skämts heller, jag kanske överdrev litegrann där nyss. Men jag hade känt starkt obehag iaf om “Snälla snälla” hade vunnit.

 6. Nina says:

  Nu är jag en illasinnad dinosaurie som vägrar titta på melodifestivalseländet…i någon som helst form.

  Men, jag har hört Ernman live tillsammans med Mso och det var en fantastisk upplevelse!

  En av de absoluta höjdpunkterna under den spelsäsongen!

  Vad hon kan sjunga, denna människa, vilken röst!

  Kan även påpeka att hon har en helt otrolig närvaro på scenen och en fantstisk kontakt med publiken…något många andra (opera) sångare brister betänkligt i, när de inte har en roll att “gömma sig bakom”.

  Ett av mina (ännu elakare) “extrabarn” bestämde sig igår för att vägra lida i ensamhet och utsatte mig berått mod för af Ugglas bidrag…

  (Klippet finns ju – tyvärr – på youtube…finns det ingen “behjärtansvärd” typ som kan låsa in DET, när nu så mycket annat är borttaget?Jag LOVAR att jag inte ska protestera mot det, denna gången!)

  Jag trodde varken mina ögon eller öron?!
  Det var ju för fan pinsamt!
  Både låten, texten, “sången”, rösten och den så kallade koreografin!
  Nu var jag ju inte så jäkla förtjust i den där säckvävstrasan och gummistövlarna hon hade på sig heller…

  Nej, jag är fast övertygad om att jag har gjort rätt när jag har valt bort detta spektakel i så många år nu…livet är för kort!

  • Jag gillar Ugglas stil, men det passar inte riktigt in i normen för hur en mellolåt “ska” vara. Och i Europa hade den nog varit chanslös. Malena var helt underbar!

 7. Bimbo Boy says:

  Man får inte ogilla Caroline i Sverige. Då blir man påhoppad av “musikexperter” haha! 😉

 8. Jag kanske skall blogga om dina åsikter på melodifestivalsexperten.blogspot.com

 9. inte så snälla killen says:

  Snälla Snälla är en bra låt….så länge man blundar. Jag har väldigt svårt för ugglans grimaser och kroppspråk….

 10. Antonia says:

  Hittills var ju svenska folket alltid nöjd med den låt som skickades till ESC. Alltid var säker att man sopar mattan med den svenska bidragen. Det är första gången på länge som jag känner att den här gången är stor chans att segern är säkrad.

  Många irriterar sig över att det finns operatoner i låten. JA, men det är lättsmällt, lätt att sjunga med, att komma ihåg.Hon har utstrålning,och går hem på bred front.

  Freddy Mercury. Sjöng inte han också väldigt operaaktigt? Var dyrkad av halva världen.
  För det inkallade internationella juryn ger jag inte så mycket, för i min totala misstänksamhet, tror jag inte att de vill rösta fram något som blir till en svår konkurrens för deras egna låtar.

  • Sten-Åke Succén says:

   Oj nu drog det till i Grr-nerven. Att jämföra Malena med Freddie Mercury på NÅGOT sätt, det är rena förolämpningen! *grr*

   Jag tillhör dem som haft lyckan att se Queen live, och jämfört med den upplevelsen så är Malenas framträdande en fis i Universum. 😉

   • Hahaha, Jag skulle nog inte tänkt på Queen i första hand. Däremot har jag sett likheter med Elysions Golden Star 2006 när det gäller opera. Och jag tror att den hade haft större chans än Carola det året. Så det här är en hämnd på Carola! 😉

 11. Lisa says:

  Jag tyckte Malena var den enda som hade en utstickande låt. Ja om man ska bortse från Carolie Af Ugglas då. Den stack oxå ut men den fick mig att rysa i hela kroppen o inte då av välbehag. Tror Malena har en stor chans att ta hem det hela.

 12. mrmhalland01 says:

  Man får ju i alla fall säga att Caroline är en STOR människa som av hela sitt hjärta gratulerar den som just besegrat henne.
  Det är en vinst bara det.

 13. mildamakaroner says:

  hahah jo

  fan trodde att svenska folket var fulla i går när dem röstade ….bläää….

  //
  http://mildamakaroner.wordpress.com/

 14. Mimmi says:

  bra beskrivning av Malenas röst, kan bara hålla med till 110% =)

 15. eek, a cat! says:

  Jag blev lite besviken på att Carro hade pluggat igen gluggen under finalen. Jag har fått intrycket av att hon är en fräck och tuff jävel som inte bryr sig så mycket om kassa ideal, utan kör på sin stil och ger av det hon har. Och hon har mycket att ge, som person, oavsett om man gillar musiken eller inte.

  Men jag är glad att Malena vann ändå, jag älskar hennes röst och som någon redan sagt så är hennes scennärvaro helt otrolig. De är inte ofta folk kan sjunga OCH agera.

 16. Pingback: Top Posts « WordPress.com

 17. Josef Boberg says:

  Malena = MolEna… – men håller hela vägen, förhoppningsvis… 💡

Leave a Reply