Män som älskar Lisbeth Salander

På väg in i biosalongen berättar jag för mitt sällskap att jag är så ofokuserad att när jag ser ett youtubeklipp som är fem minuter långt måste jag ta upp något att plocka med för att inte tappa tråden.

På väg ut ur salongen, två och en halv timme senare, erkänner jag att jag visserligen varit helt uppslukad av filmen, men att jag ändå i bakhuvudet suttit och prickat av aspiedrag hos Lisbeth Salander: En entonig röst, ett kroppsspråk som är lite spänt, ett sätt att formulera sig som kan uppfattas som trotsigt och trubbigt, en stark integritet, ett ogillande för fysisk beröring, ett snävt specialintresse, förmågan att hyperfokusera, detaljseende, originella tankebanor och slutsatser…

Lisbeths sexuella beteende är en historia för sig: Hon tar det hon vill ha, och är inte mycket för att gosa och gulla. Lisbeth Salander är (i brist på bättre ord) androgyn både till utseendet och till personligheten. Och hon har drag av Asperger, helt klart. Det har Noomi Rapace fångat jättefint.

Jag älskar scenen där Lisbeth med darrande händer tänder en cigarett efter att ha haltat sig hem efter en brutal misshandel och våldtäkt – och plockar sedan upp videokameran ur väskan. Hon hade förstått att något skulle hända, fast hon trott att hon “bara” skulle pressas till oralsex av förvaltaren för att få ut sina egna pengar. I någon minut tror man att Lisbeth är ett offer – men på en sekund är hon tillbaka som överlevare.

En fighter. En kvinnlig nörd. En svensk Thelma och Louise. En feministisk antihjälte. En överlevare. En hacker. Och en möjlig aspie.

Jag vet inte om Lisbeth Salander är en såkallat bra förebild för aspisar, för tjejer, för nördar, för överlevare – men hon är så cool. Trasig, men inte tragisk. Avvikande men inte skum. Kall men inte elak.

Jag älskar Lisbeth Salander. Filmen var bra den med, förresten.

***

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Män som älskar Lisbeth Salander

 1. Yamiko says:

  Jag har fortfarande inte sett den filmen. Måste ta och göra det snarast.

 2. Hannibal says:

  Jag är helt förälskad i henne redan innan jag sett filmen… men nu blir jag lite tveksam om det är lämpligt. Om den innehåller otäckheter. Kanske jag borde ha räknat ut, men men… Jag kan ha ångest i flera veckor efter att ha sett filmer som innehåller sexuellt våld eller barn som far illa. (alltså riktig ångest, ingen sån svensson-ångest). I vissa perioder kan jag inte ens titta på nyheterna.

  • Jo, den innehåller en del riktigt otäcka scener. Jag skulle inte rekommendera den för de som är extra känsliga för övergreppsskildringar.

   Jag klarade av det genom att titta ner i golvet och “stänga av öronen” under de två jobbigaste scenerna. Hade jag tvingat mig själv att titta hade det slutat med att jag sprungit därifrån. Å andra sidan får hon hämnd senare: Hon ger igen med samma mynt. På så sätt återställs “balansen” något.

   Det är såna här filmer som får mig att fundera över om det vore en idé att släppa en “censurerad” version också. Jag tror att många överlevare skulle ha behållning av filmen om de slapp åtminstone den allra värsta scenen, fast den samtidigt är viktig.

 3. Pingback: Män som hatar kvinnor - och de som slår tillbaka « trollhare

 4. Hannibal says:

  Förresten… Lisbeth Salander verkar vara alla flators våta dröm… satt för mig själv och var våldsamt kär, och så läser jag på QX att hon ligger i topp på ‘sexigast’-undersökning. *suck* Vill inte vara homonormativ 😉

 5. Ronii says:

  Jag har ännu inte sett filmen, även om jag blev grymt sugen på att se den efter att jag läste boken förra veckan. Även jag tyckte mig kunna utläsa ganska tydliga aspiedag hos Lisbeth. Det läskigaste med henne är dock att jag tyckte hon växlade snabbt mellan att vara helt klar i huvudet och bara ruggigt intelligent, och att verka helt galen och nästan tappa greppet om verkligheten. Det var svårt att veta var man hade henne.

 6. Kao says:

  Jag älskar Lisbeth Salander och fattar precis varför hon gör det hon gör. När man läser böckerna fattar i.a.f jag varför hon gör det hon gör.

  Har jag aspie-drag om jag skulle bete mej som hon? För det skulle jag garanterat göra. Skulle inte kunna leva med att bli så fruktansvärt illa behandlad och djupt kränkt som hon blir, utan att ge tillbaks. det fattar man när man läst böckerna.

  Jag gillar heller verkligen inte hämnd, jag är en fridfull person (numera) men för min psykiska överlevnad skulle jag ge igen med samma mynt.

  Det var också något liknande jag en gång i tiden gjorde för att bli av med den våldsamma psykopat som var nära att döda mej…och efter det blev jag äntligen av med honom…./Kao

  • Alltså, att hon hämnas och är hård mot de hårda är inget specifikt aspiedrag på något sätt. Det som är aspigt hos henne är snarare det att hon gör saker utan omsvep och är rakt på sak.

 7. Jenny says:

  Larsson nämner själv “aspberger” (hans stavning – medveten eller ej, vet jag inte…!) vid ett tillfälle i boken, så helt taget ur luften är det väl inte. 🙂

  Jag vill också se filmen (mestadels för Lisbeth Salanders skull) – helst innan den försvinner från biograferna!

 8. Man Ray says:

  Min omgivning lider av att jag har Oldsbergers syndrom (hittar hela tiden på ordvitsar)

  Stieg Larsson kanske anspelar på AIK-fansen de lider ju av Apbergets Syndrom

 9. Pingback: 2010 – Det internationella året för neurologisk mångfald « trollhare

 10. Pingback: Män som hatar kvinnor och antifeminister som sinkar männens frigörelse « trollhare

 11. Pingback: Polischefer som hatar kvinnor: vi saknar en Lisbeth Salander « Roya – Intersektionalen

Leave a Reply