Självkänsla genom städning

Robin undrade om jag skulle få besök, för annars var det väl onödigt att städa hela helgen? Det går ju att skjuta upp några dagar. Jag sa att det är precis så jag också tänkt alldeles för länge.

Så ikväll blev det äntligen dammsugning av. Alla hushållssysslor måste jag alltid tänka ut strategier för, och just dammsugning har varit en av de svåraste. Det är ju det att en del såna saker som många andra tar för givet kräver mycket av en damping.

Först plockar jag upp allt som inte ska vara på golvet. Detta brukar vara den jobbigaste biten, eftersom det finns något som kallas tyngdlagen.

Dressed for dammsugning

Dressed for dammsugning

Sedan kånkar jag fram dammsugaren och tar på mig hörskelkåporna. Ett par rejäla hörselskydd är ett underbart hjälpmedel för känsliga öron. Jag använder dem såklart när jag hamrar, borrar och dammsuger,  men också när de till exempel klipper gräset nere på gården eller blåser löv eller när någon granne spelar musik eller hamrar – och så förstås när jag av olika skäl är extra känslig för ljud, som till exempel när jag har mens. Jag vet inte hur jag klarade mig utan dem förut, för de är mycket mer effektiva än öronproppar och dessutom mer bekväma.

Och så kopplar jag då i sladden och dammsuger. Hela lägenheten (två rum, sovalkov, hall, kök och bad) på en gång, eller bara ett eller två rum. Jag har alltid bestämt i förväg hur mycket jag ska klara av.

Det är nämligen extremt viktigt att INTE tänka “äh, jag låter dammsugaren stå framme så tar jag resten senare”. I alla fall om man heter Immanuel Brändemo är det självbedrägeri; det enda det leder till är man snubblar på dammsugaren i ett par veckor eller så tills man tröttnar och ställer in den i städskåpet.

Sedan drar jag ur sladden och bär tillbaka den till städskåpet, och ofta öppnar jag fönstret en snabbis för att vädra ut dammsugarlukten. Efter det kommer det viktiga: belöningen. Eftersom det är lördag idag heter belöningen godis, men annars kan det vara nåt sånt som att lägga sig i badkaret och mysa med tända ljus, eller att lyssna på musik och rita, eller sätta mig och gosa med Gevvis.

När jag gör tråkiga saker ser jag alltid till att dels planera och göra ett tydligt avslut, och dels att jag alltid har något som lockar. Annars riskerar jag att fastna i halvgjorda sysslor, hattande hit och dit och mer och mer frustration över att inte lyckas med något. Att se att man faktiskt klarar av saker är bra för självkänslan – även om det så “bara” är att dammsuga.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Självkänsla genom städning

 1. plastbaronen says:

  Det låter lite som jag. Jag har bestämt mig för att jag tvättar olika bitar av golvet olika gånger, och städar olika bitar av rummet olika gånger. Jag måste också tänka kvällen innan att “imorgon ska jag städa”, så att jag är “beredd” på att jag ska städa. Dessutom om jag ska få något gjort måste jag göra det på morgonen/förmiddagen. Om jag börjar dagen med att slöa kommer jag fortsätta slöa. Man kommer på sina knep 😛

 2. vegangeekgirl says:

  Mmmm det där känner jag igen, “jag gör det en annan dag” tänker man trött men det är ju aldrig en annan dag utan det är ju alltid idag.. och så händer inget och inget och inget.
  Att jag ibland lyckas sätta undan dammsugaren beror mest på att Isis gärna vill döda slangen med sina vassa, vassa klor.

  Strykbrädan kommer numera undan fort sen vi fick köpa ny då den gamla inte klarade av att användas som kattsprångbräda i längden.

  Hörselkåpor är bra, jag har ett par som är avsedda för jakt.
  Problemet är att mina öron blir så klämda och varma av dem.

  Sen stänger de inte alltid ute tillräckligt med ljud, ibland har jag både hörselskydd av den typ man täpper till hörselgången med någon gummiaktig massa plus mina hörselkåpor och är fortfarande störd av ljud från grannar, det är då jag börjar känna mig desperat och börjar drömma om tillräckligt med pengar för att skaffa hus!

  Men jag skall prova din variant för tråkiga sysslor och se om jag gör några framsteg.

  • Hm… Såna som är gjorda för jakt är ju vadderade för att hålla en varm. Prova såna som är för inomhusbruk istället, och prova dem i affären innan du köper. Jag tror att ju “proffsigare” de är desto mer bekväma, dessutom.

 3. vegangeekgirl says:

  så långt tänkte inte jag, jag har kollat på Claes Ohlsson men inga som de har där verkar effektiva nog, får se om jag hittar någon affär men “vassare” varianter. För mina stackars öron behöver mer avlastning.

 4. Snöflinga says:

  Haha, nu lyckades du inspirera mej till en välbehövd sväng med moppen i badrummet.

 5. Petra says:

  Vad skönt att se att man inte är ensam som använder hörselskydd när det är dags att dammsuga. Själv så kör jag med öronproppar djupt instoppade i öronen. Så skönt att slippa lite av dammsugarens vrålande och samtidigt inte riskera att bli hörselskadas. Jag använder även öronproppar när jag köra matberedare och elvisp.

 6. plastbaronen says:

  Jag vill definitivt också skaffa ett par. Det är coolt ju.

 7. Hannibal says:

  Men åh… hur dum känner jag mig inte nu då! Jag inser hur mycket energi som kunde ha sparats om jag bara plockat fram hörselkåporna… det är ju så enkelt. Har inte ens tänkt på öronproppar, jag har oftast försökt döva jobbiga ljud med andra ljud (musik). Tack. Idag åker hörselkåporna fram.

 8. Julia says:

  Varför var min första att du skulle lägga dig i badkaret med kläderna på och ha det lugnt och trevligt? Jag brukar inte läsa fullt så bokstavligt.

  Fast det kanske vore trevligt.

 9. Ronii says:

  Dina tips för städning var väldigt bra, jag ska helt klart försöka göra någonting liknande nästa gång jag själv måste städa. 🙂 Speciellt eftersom dammsugning är något så fruktansvärt hemskt. *ryser*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *