Autister talar för sig själva

Autismdagen

Världsautismdagen

World Autism Awareness Day

Jag antifirade den ifjol här i bloggen; då var det fortfarande okänt i Sverige. I år är det lite större, och det arrangeras olika saker runt om i landet. Därför tänker jag fira – men inte på det sätt som det var tänkt, från början.

World Autism Awareness Day är något som framförallt förts fram som en såndär syndomdag av den amerikanska organisationen Autism Speaks. Tanken är att öka medvetenheten om “autism som en växande global folkhälsokris”.

Detta ligger helt i linje med Autism Speaks inställning. De hävdar att autism är ett växande problem, rent av en epidemi – och naturligtvis att autism är något fel och något man lider av och som behöver botas.

Det är kanske värt att tillägga att de i sina kalkyler över antalet “offer” även räknar in personer med Aspergers syndrom och högfungerande autism – och efter vad jag hört har de inte en enda person som själv har en autismspektrumdiagnos som funktionär eller anställd. Det är alltså en förening för anhöriga och yrkesmänniskor i första hand, och det märks. Trots sitt namn vägrar de att lyssna när autister själva försöker tala med dem.

Men detta är alltså i USA; i Sverige ser det inte lika illa ut. Man pratar hellre om anpassning av omgivningen och olika pedagogiska modeller och rätten till stöd, än om att försöka hitta ett botemedel. Det kommer visserligen mer och mer, men det har inte fått fäste än. Tackolov.

Det är alltså med bakgrund av detta som jag har en inbyggd skepticism mot allt som luktar “botemedelsjakt”. Visst kan man försöka behandla de symtom på autism som är ett reellt problem som inte går att komma runt på andra sätt – men det är inte detsamma som att bota autism. Det är också därför jag är kluven till den här dagen, men jag ser det istället som en chans att nå ut med ett annat budskap.

Det finns autister som kan tala för sig själva; det är bara inte alla som fattat det än.

 • **

För den som vill lära sig mer om de olika synsätten är wikipedia en bra grund, men det finns egentligen hur mycket som helst ute på nätet. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in NPF and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Autister talar för sig själva

 1. Pingback: World Autism Awareness Day - Uppdaterat « Frk F

 2. Frk F says:

  Tack för att du uppmärksammade mig på det här. Nu är jag ordentligt arg.Grrr….

 3. Sandra says:

  Intressant!
  Gillar ditt sätt att tänka och skriva.

 4. Pingback: Autismens dag - 2 april « TANT RASCH

 5. Tant Rasch says:

  Passade på att uppdatera jag med. Med dig också :-).

 6. Anders P says:

  Och i Sverige talar t o m aspergare själva nu. OA, Organiserade Aspergare, sände ut ett pressmeddelande idag för att sprida infon om att vi nu finns… och utannonserade närmaste större press-aktivitet till 18 juni, autistic pride day.

 7. alexb says:

  Tack för att du funderar på såna här saker, och gör oss andra medvetna om dessa tankar. Hur lär man sig att inte falla för allt skit som (iaf jag) man faller för?

 8. vegangeekgirl says:

  “Autism Speaks” är en organisation jag inte ger mycket för, jag har en amerikansk autistisk tjej på min “vänlista” på LiveJournal som är ganska engagerad i dessa frågor så jag hört talas om dem innan.

  I alla fall hennes blogg finns på
  http://intralimina.livejournal.com/profile

  Hennes journal är mestadels “public” så man kan läsa där även om man inte har en LJ.

 9. vegangeekgirl says:

  *nickar* har inte provat söka så mycket själv, men läst och funnit länkar i bloggar.

  • Mmm… Jag ägnar ofta helgkvällar åt att fara runt på wikipedias engelskspråkiga sidor (jag skriver inte – men jag läser mycket), och där hittar man många bra länkar och nyckelord och namn att googla.

 10. Mi@ says:

  Har länkat till detta inlägg, hoppas det är okej!?!
  Då jag lessnat lite och inte visste utan “glad i hågen” ville sprida kunskap om autism/aspergers, skrev om autismensdag på flera ställen…

  *struntsamma* att det vart negativt mottaget, utan jag tänkte positivt att jag fortsätter med att sprida kunskap 🙂 och fira autism/asperger…som jag planerat och * det vart en bra dag* jag får väl göra om det den 18 juni också…plus att sprida kunskap alla andra dagar av året, vara öppen och kämpa på hemmaplan för bra skolgång!!!

  Tack
  //Mi@

 11. Mi@ says:

  Precis 🙂 och då jag är ny, som förälder till ett barn med NPF, så “litar man” på tex. föreningar man får info från, menar litar på så man inte börjar söka efter fel eller andra alternativ på informationen, hade ingen aning om att den 18 juni också fanns…

  Såg nu att den funnits sedan 2005, va?

  Synd bara att den inte fått mera uppmärksamhet utan att det blir så här, talar för mig själv, att FN stod bakom så kändes det okej!

  Så himlars underbart att din sajt med fleras finns så man kan trilla in så här och få lite vettig fakta 🙂 Tackar…

 12. Pingback: Vi är inte ”sjuka” och vill inte bli ”botade” – varför jag inte firar Världsautismdagen | trollhare

 13. Pingback: Bär beiga bandet – sprid medvetenhet om autismbrist | Trollhare

 14. Josse says:

  Tycker inte arr Autism Awarness Day är en “tycka synd om dag”.
  Tycker en sån dag behöves för att lära folk om Autism, eftersom det är ett spektrum många inte tar på allvar.
  Min lillebror har Autism och genom denna dag vill jag stödja hans rätt att inte behöva gå i särskola och lära folk vad Autism är.

  Jag stödjer inte Autism Speaks. Det är verkligen en äcklig organisation. Men tycker stt ha en Autism Awarness Dag är bra i syfta att utbilda och uppmärksamma folk bad Autism är och vad det inte är. Autism Awarness Day borde användas för att ta upp bullshit organisationer som Autism Speak, i kampen för en riktig kunskap om autism.

Leave a Reply