Varför män gör sig dummare än vad de är

Jag läser en oerhört intressant, välformulerad och fascinerande debattartikel på Newsmill. Börje Lundberg tar upp det han anser är en av anledningarna till varför pojkarna slås ut i skolan; de intelligenta pojkarna är ofta sent utvecklade fysiskt, och blir mobbade av de som fysiskt och socialt sett är överlägsna. Den fysiska mobbingen hämmar intelligensen hos mobboffret; utvecklingen stannar av och begåvningen förtvinar.

Vi har hört det förut, men det blir riktigt intressant när han hävdar att flickor som är sent utvecklade mer sällan blir fysiskt mobbade, och därför bevaras deras intelligensutveckling i större grad. Med andra ord är kvinnor generellt sett bättre än män på att utnyttja sin kapacitet.

Jag tror definitivt att det kan ligga något i det, och att det dessutom kan orsaka komplex även i vuxen ålder. Jag tycker mig nämligen ha sett det hos många personer som uppfostrats som pojkar att deras förhållningssätt till intelligens ofta är mycket mer problematisk än motsvarande hos personer som uppfostrats som flickor, oavsett klasstillhörighet.

Det är lättare att ge en tjej en komplimang för att hon är intelligent, än att säga samma sak åt en kille. Tjejer blir oftare bara glada, medan killar i större utsträckning blir generade. Jag har undrat varför. Kanske är det för att många killar går omkring och bär på en rädsla för att avslöjas som intelligenta?

Man kan kalla dem för aspisar, för nördar eller genier – det spelar mindre roll. Nördkomplexet är ett av de där mansmysterierna jag bestämt mig för att lösa. Tills dess att någon ger mig ett bra skäl till att dölja sin nördighet i vuxen ålder tänker jag fortsätta att nörda – och uppmuntra alla att göra detsamma.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Varför män gör sig dummare än vad de är

  1. degbunke says:

    Titta på en vanlig högstadieklass. Vilka är det som tycker att det är så tufft att skita i att läsa läxorna och få vettiga betyg, som tycker att det är coolt att skolka och inte bry sig? Övervägande killar, faktiskt. OK, det finns tjejer också som håller på sådär, men det är fler killar.

    Jobbar i närheten av en skola, och vissa år har det nästan varit inne eller mode att vara dum i huvudet. Till och med de som egentligen var smarta spelade dumma för att vinna status.

    • Japp. Jag noterade det när jag gick i högstadiet att min skola (eller iaf min klass) var speciell eftersom det INTE var så. På högstadiet kan det mycket väl vara högst status att inte plugga, men kommer man upp på gymnasiet är det olika på olika program.

Leave a Reply