Che Guevara: DAMP-gerillans nya ikon?

Che Guevara hade kanske ADHD, skriver Dagens Medicin. Inte salig dampkanin alltså, utan den hon var uppkallad efter. Gerillaledaren, den masskopierade romantiserade revolutionären och överklassungen som blev socialistisk ikon ska även ha tillhört bokstavsfolket.

Che Guevara på en mugg

Che Guevara på en mugg

Ernesto “Che” Guevara ska tydligen ha varit rastlös, impulsiv och haft koncentrationsproblem. Dessutom fick han höra att han “uppträdde oansvarigt” i olika sammanhang under hela livet.

Artikeln är tyvärr väldigt kort, och den undersökning de hänvisar till går inte att hitta, men den avslutas med meningen:

“Forskarna vill inte dra slutsatsen att Che Guevaras politiska åsikter hade någonting med hans eventuella ADHD att göra. Däremot menar de att kombinationen mellan sjukdomen (sic!) och hans övertygelse kan ha gjort att han utvecklades till en orädd gerillaledare.”

Nej, politik går inte att diagnosticera, såklart. Höger, vänster, mittemellan eller något helt annat är inget ADHD-drag i sig. Däremot tror jag att de – ifall de har ställt rätt diagnos – att det mycket väl kan ha varit ADHD som drev honom så långt och fick honom att göra saker som andra inte skulle ha vågat.

Värt att notera är att Che hade en såkallad priviligerad uppväxt. Han var född in i en läkarfamilj och hade läkarexamen själv, och ändå framställs han som folklig – kanske för att han var född att vara en outsider. ADHD gör ingen politiker, men det kan definitivt vara en viktig del i att bygga upp en rebellimage. Vi DAMP-ungar kan ju vara så charmiga.

Även Frk F har uppmärksammat detta. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Che Guevara: DAMP-gerillans nya ikon?

  1. Rasmus says:

    Intressant, men – ursäkta en okunnig – vad betyder “sic!”?

  2. Josef Boberg says:

    Apropå politiska s k ledare – Det nya Europa – Lena Philipsson

    Om hur Wi kan rösta “på oss själva” i EU-valet här. 😉

Leave a Reply