DAMPtopia – närmare än vi tror?

Gårdagens inlägg om mitt drömhjälpmedel visade sig inte bara vara min dröm, utan det var tydligen fler som tyckte att det lät fantastiskt med en skärm som håller koll på schemat och synkroniseras med mobiltelefonen. Jag svarade att det bara var en fantasi – men nu inser jag att DAMPtopia kanske är närmare än vi tror.

Judith - min handdator

Judith - min handdator

Det är inte bara det att tekniken finns för att bygga det – ett hjälpmedel som liknar det existerar faktiskt. Tack vare Malin fick jag tipset om MEMOplanner, som är en slags digital kalender – eller som en Handi i storformat. Det är alltså en skärm, stor som ett A4-papper, med en kalender som går att ställa in i tre olika nivåer beroende på vilka behov man har.

Jag har inte provat den själv, så jag har ingen aning om hur bra den fungerar, men av hemsidan att döma verkar det som om den kan vara till stor hjälp för många som har problem med minnet. Dessutom har MEMOplanner fått pris som årets hjälpmedel på en dansk mässa.

När kalendern påminner en är det via ljud eller sms, och det är väl framförallt det som gör den stora skillnaden från min dröm. Jag skulle vilja kunna synkronisera mobiltelefonen och “basen” hemma på ett enkelt sätt, och ha hela schemat i mobiltelefonen likaväl som i datorn, med listor och anteckningar och så vidare.

Å andra sidan är jag numera ganska högfungerande, och skulle förmodligen kunna få det att rulla med en vanlig välfungerande dator och en avancerad mobiltelefon som lätt gick att synkronisera och hade användarvänliga program. De jag använder nu (mobil, handdator och dator) känns inte helt lyckade, och varje gång något strular blir det panik och kaos.

Jag ska försöka få dem att samarbeta, när jag väl fått en dator som kan samarbeta med mig. Prio ett för mig just nu är att köpa den där nya datorn jag har tjatat om. Jag har råd, jag har koll, jag har hittat några intressanta – men jag har inte fått tummen ur. Och den biten kan nog inget tekniksystem i världen rädda mig från.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to DAMPtopia – närmare än vi tror?

 1. WysiWyg says:

  Jag har en SonyEricsson Xperia X1, deras senaste (iaf för några månader sedan) “Smartphone”. Det är tyvärr en Windows-fån så den använder Outlook för synkronisering.

  Men den kan alltså synkronisera med datorn rätt lätt, och om man lär sig använda Outlook rätt så tror jag att mycket av det du/vi vill ha går att uppnå.

  Det enda problem jag har med den är att det inte verkar finnas något sätt att markera att man är klar med något som är inplanerat, så när du synkroniserar den så meddelar Outlook att du har saker du borde ha gjort.

  Jag använder inga alarm på datorn egentligen dock, utan det sköter mobilen.

  Dock borde man kunna ta en tablet-PC och synkronisera den med Outlook, så får man också en skärm där man vill ha en. Eller om man inte har så mycket pengar så kan man väl lika gärna ta en billig lite äldre laptop.

  *hmmm* -Det kanske jag skulle testa.

  • Åh… Det är värt att prova. Dennis har erbjudit mig att köpa hans Xperia ifall han köper en ny mobil, men det jag har varit osäker på är hur den synkar med en dator. Handdatorn (med windows mobile) krånglar när jag försöker synka dem.

 2. WysiWyg says:

  Jag ska inte ljuga för dig, jag har också haft min beskärda del av problem med synkroniseringen. Har varit tvungen att installera, ominstallera, avinstallera och skaffa nytt etc en hel del.

  Kan vara värt att notera att man tyvärr bara kan ha tre återkommande larm (jag har frukost, lunch och middag). Du KAN planera in återkommande uppgifter (precis som på tidigare Windows-mobiler), men när du kan inte filtrera ut uppgifter som inte startat (vilket du kunde innan).

  Resultatet är att när jag lade in “Frukost” som en återkommande uppgift och sedan kryssade att den var avklarad så dök automatiskt nästa dags “Frukost” upp, och det gick alltså inte enkelt att se vad man hade kvar att göra.

  Jag har pratat med dem om detta, och de verkar inte tycka att det är något problem som är värt att ta itu med. 🙁

 3. WysiWyg says:

  Jag ber om ursäkt, jag blandade ihop korten lite för dig där.

  Det jag först pratade var helt enkelt återkommande larm. Det andra, tasks, brukade som sagt gå att ställa in att det skulle upprepas dagligen/veckligen/månadsvis eller på ett egendefinierat sätt.

  Detta går alltså fortfarande, men den kan inte filtrera bort tasks som ska göras i framtiden.

  När du skriver in en task så sätter du startdatum/-tid och slutdatum/-tid och även då hur ofta det ska upprepas.

  Sedan vet jag inte vilken version av Windows som din handdator kör.

  • Aha… Ja, det har jag märkt, det är störande. Det är många såna smådetaljer som jag skulle vilja ändra på för att göra windows bättre, tex. lägga in en spärr för att inte råka flytta saker i veckoschemat av misstag. Jag hatar att slira med pennan och upptäcka att jag precis råkat flytta en tid, men inte vara säker på när den egentligen var.

   Jag har version 5.nånting, tror jag. De senaste har 6.nånting vad jag vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *