Hemkört mot självsvält

Frukostdags i DAMPtopia är inte som frukostdags i Sverige. När jag är i DAMPtopia kan jag äta vad jag vill. Det är inte bara det att det finns gott om bra vegetarisk mat; den är billig, ekologisk och – den finns hemma hos mig.

Jag vet att på en del håll i Sverige kan man prenumerera på matlådor; till exempel kan man få en låda med ekologiska grönsaker och frukter hemkörd varje vecka eller så. Tyvärr finns inte det i hela Sverige, så jag har inte provat det – men i DAMPtopia är det möjligt för alla.

I DAMPtopia blomstrar näthandeln. Det är enkelt och billigt att beställa mat och andra varor, och få dem hemkörda, utan krångel. Varje gång jag upptäcker att något börjar ta slut knappar jag bara in det i listan på skärmen i köket, och två gånger i veckan påminner densamma om att skicka iväg en beställning, om det finns något på listan.

Listan är smart, och har mina favoriter inlagda som förstahandsval. Säg till exempel att det står “margarin” – då vet listan att jag antagligen menar Carlshamns mjölkfria lättmargarin. När jag godkänt beställningen kan jag välja hur och när den ska levereras, och så skickas den iväg elektroniskt, och pengarna dras antingen direkt eller en gång i månaden. De som levererar maten kör små söta elbilar, ungefär som brevbärarnas, och eftersom leveransernas samordnas så är det ett väldigt effektivt och miljövänligt alternativ.

Däremot har jag själv satt en spärr som hindrar mig från att beställa visa varor över nätet; Om jag vill ha godis, glass eller chips måste jag ta mig till affären i egen hög person. Det hindrar mig både från att falla tillbaka i gamla svullarspår, och tvingar mig dessutom att trots allt gå ut och utsätta mig för människor emellanåt. Dessutom har jag avvaktiverat möjligheten att få mina matvanor analyserade ur näringssynpunkt. Att hålla exakt koll på vad jag stoppar i mig ner till minsta kalori och mikrogram vitamin är inte hälsosamt för mig, även om den säkert kan hjälpa andra som har problem med maten.

I DAMPtopia riskerar jag aldrig att ha slut på mat hemma för att jag är för trött för att gå och handla, och jag har lättare för att tänka klart, fatta mer rationella beslut och dessutom hålla bättre koll på pengarna.

Men hur är det då: Blir man inte väldigt isolerad av att handla på nätet? Jo, risken finns om det används fel. Men om jag har lust att gå ut en dag är det inte affären som har högsta prioritet, utan jag kan göra något roligt istället. För ska man ägna sig åt social träning så finns det förmodligen roligare saker än att trängas på en stormarknad en fredagseftermiddag – i synnerhet om man gör det på fastande mage. Synd bara att jag inte bor i DAMPtopia för jämnan.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Hemkört mot självsvält

 1. Linn says:

  I Stockholm är vi en liten bit på väg i alla fall (goodstore.se).

 2. meknow says:

  Fel av mig. menade:
  http://www.bondenara.se/
  Välj Gästrikland Dalarna.

 3. meknow says:

  Man hittar flera olika alternativ på exempelvis den här adressen:
  http://www.ekoguiden.com/mat.asp

  Man måste inte bo i Stockholm, man måste bara googla!

 4. meknow says:

  Och goodstore har “hämtpaket” på alla specerier!

  http://www.goodstore.se/index.php

  Gud vad jag gör reklam, men, man måste ju äta, öch det är SÅ m ycket trevligare att få köpa BRA mat!

 5. Linn says:

  Goodstore har semester när det kommer till hemkörning, men gör ett undantag bara för mig och min katt. Jag älskar att vara stammis 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *