I DAMPtopia doktorerar stumma i lingvistik

Jag ska strax gå till jobbet i DAMPtopia, och på väg ner för trappen möter jag ännu en granne. Hon heter Sanna och firar sitt sista sommarlov. Om mindre än ett år står hon där på skolgården med en vit mössa på huvudet. Hon har redan en plan för vad hon vill göra sedan: Hon ska bli läkare, och forska. En gåg fick jag se det lilla labb hon byggt upp på sitt rum hemma, och jag blev imponerad. Och lite sorgsen, för jag vet att i Sverige skulle hon aldrig komma så långt.

I Sverige skulle Sanna förmodligen tillhöra de där barnen som man skakade på huvudet åt. Hon skulle leva ett helt annat liv, antagligen. I Sverige finns det de som vill screena alla barn för ADHD; sånt gör man inte i DAMPtopia. Däremot finns det effektiva metoder i skolan för att ta reda på om ett barn har såna svårigheter att de behöver extra stöd.

Den vanligaste stödformen som ges i DAMPtopia är att man anpassar undervisningen efter barnets behov. Det finns till exempel en liten mängd elever på varje skola som mår bäst av att gå i en större grupp på 20-30 personer. En del elever mår bra av att utsättas för nya utmaningar varje dag, och ständigt byta miljö och schema och lärare och göra andra förändringar. Många av dem har dessutom ett stort behov av att vara sociala och har svårt att göra saker utan att ställa det i relation till andras prestationer. Det här är en grupp elever med tydliga särskilda behov, men de integreras i den vanliga skolan och ingen annan än skolpsykologen tänker egentligen på att det skulle vara något särskilt med dem. De tillhör en minoritet, javisst, men de har samma rättigheter som alla andra.

I DAMPtopia fungerar de flesta elever ungefär som Sanna. Sannas lillebror Alex däremot, går i en särskild klass. I Sverige skulle det vara precis tvärtom, fast ändå inte. I Sverige skulle Sanna förmodligen få kämpa järnet varje dag, och med lite tur få diagnosen Aspergers syndrom. Med ännu lite tur skulle hon få stöd att klara av livet, men risken är stor att det inte skulle bli så. Någon välmenande rektor skulle tycka att hon var så begåvad att hon klarade sig ändå. Hennes energi skulle gå åt till såna saker som att sitta på en stol och se läraren i ögonen och hålla inne sina tics och komma ihåg att ha pennor och papper och böcker med sig till lektionen och anlägga ett lämpligt ansiktsuttryck och hitta rätt i skolan och passa tider och… det skulle inte bli mycket energi kvar till att lära sig själva skolämnena, helt enkelt.

I DAMPtopia är de flesta tics okej, och det anses inte vara en livsnödvändig kunskap att kunna sitta på en stol och definitivt inte att se folk i ögonen. De flesta elever har en egen arbetsplats i skolan där de förvarar sina saker, och datorer och handdatorer med smarta påminnelseprogram som minskar risken för bortglömda saker betydligt. I Sannas klass har de schemalagt en kvart i veckan åt att städa sin arbetsplats, så att de håller ordning. Det beslutet röstade eleverna själva fram. Elevdemokrati är nämligen viktigt i DAMPtopia.

Jag hälsar på Sanna, och hon klappar händer av förtjusning när hon ser mig och berättar att hon har ställt sig i kö för ett skolboende i den staden hon ska plugga. Skolboenden skulle kunna förklaras som en blandning av studentkorridor och gruppboende; lite som ett internat på en folkhögskola kanske fungerar. I DAMPtopia är det inget konstigt att man klarar av att göra avancerade matematiska beräkningar men inte kunna hålla en hälsosam dygnsrytm, eller att man doktorerar i lingvistik samtidigt som man inte använder talat språk.

Men nu är jag alltså på väg till jobbet. En ny arbetsdag väntar i DAMPtopia.

Inspirerat av artiklarna om skolans behandling. Läs gärna den om trädgårdsterapi också. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to I DAMPtopia doktorerar stumma i lingvistik

  1. Pingback: Superarbetskraft eller supersjukskrivning? « trollhare

Leave a Reply