Kokbok för tjejer är ett tecken på jämställdhet

Stereotyper är det som får världen att snurra framåt. Alltså: För fem år sedan skulle ingen komma på tanken att ge ut något som hette “Kokbok för tjejer”. Istället gjorde man böcker för prinsessor, älvor och andra sagoväsen, eller bara rent allmänt med rosa fluff och glitter. Vilka som var målgruppen var underförstått, och det hände ibland att om man bläddrade i boken så insåg man att killar var uträknade.

För fem år sedan skulle man inte behöva markera att kokboken med rosa jordgubbsbakelser på framsidan var ämnad åt tjejer. Alla skulle förstå det ändå. Nuförtiden måste man tydligen skylta med att man skriver normativa böcker, så ingen får den där tvångskönande kallduschen någonstans halvvägs genom boken. Såna kallduschar är ofta ganska otrevliga, för de får könsutrymmet att krympa.

På min tid, för tjugo år sedan, var barnkokböcker självklart unisex. Det gick knappt att gissa sig till könet på personerna på bilderna. När så min bror och hans fru väntade sitt första barn började jag gå i leksaksaffärer, och insåg att världen förändrats. Idag är min brorsdotter fyra och ett halvt, och vänder pannkakor utan att de går sönder. Jag har aldrig någonsin lyckats med det själv, så jag trodde mamma skämtade först. Min bror förklarar det med gener och uppfostran – han är en fantastisk kock själv. Jag tror att om det bara hade funnits kokböcker för tjejer när vi var små hade det kanske inte varit lika självklart.

Att författarna ens bemödar sig med att skrika ut att det är en tjejgrej tyder ändå på att världen går åt rätt håll. Det är alltså inte självklart att det bara är tjejer som lagar mat och bakar, annars skulle man inte komma på idén att skapa en särskild tjejkokbok. Det gäller bara att ignorera alla dumheter som finns.

Mer genus: Size zero är otaktiskt. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Kokbok för tjejer är ett tecken på jämställdhet

  1. annieellen says:

    “Det gäller bara att ignorera alla dumheter som finns”

    Precis. Ibland är det faktiskt det bästa, även om det kan vara svårt…

    • Ja, det är verkligen skitsvårt, och när det går för långt är det helt rätt att sätta ner foten. Men jag hoppas att ingen kommer att köpa den typen av böcker.

  2. Linn says:

    Jag tycker att det är härligt att du är en sådan optimist. 🙂

Leave a Reply