Bloggberoende – eller i behov av hjälpmedel

Vid åttatiden på morgonen slår jag på datorn, och upptäcker att uppkopplingen är död. Det blir en lång förmiddag av väntan; supporten säger trött att det är något fysiskt fel på basstationen och att de jobbar på att fixa det. Vid tolvtiden klarar jag inte längre av att sitta ner och sortera bildfiler i album längre, utan rusar upp och spikar upp en hylla och börjar smådutta runtom i lägenheten. Hela tiden intalar jag mig att jag inte har abstinens; att trycket jag känner över bröstkorgen inte är offlineångest, utan allmän stress och överhettning.

Jag är beroende; inte bara av bloggen, utan av att chatta med mina vänner, läsa nyheter och bloggar, googla efter information och allt sånt. Jag fungerar inte så bra offline, helt enkelt, men det inser jag först när jag framåt sen eftermiddag får tillbaka uppkopplingen och kan gå ut på nätet igen. Jag går ner i varv, slappnar av och andas lugnt och obehindrat.

Schersmin

Schersmin

Med internet går allt blixtsnabbt; jag behöver inte gå och hämta ett stenlexikon för att slå upp skillnaden mellan sodalit och lapis lazuli, eller en blombok för att kontrollera att det är en schersminbuske på bilden. Jag behöver inte leta upp boken någonstans i lägenheten, och sedan dessutom komma ihåg vad jag skulle använda den till, komma ihåg alfabetet så att jag slår rätt, komma ihåg hur orden stavas och allt det där. Det blir inte ett jätteprojekt.

Offline känner jag mig som om någon har tagit ifrån mig glasögonen och stoppat bomull i mina öron – och samtidigt drogat min hjärna så jag knappt vet vad jag heter. Online kan jag se, höra och tänka nästintill obehindrat. Inte så konstigt att jag mår dåligt när jag inte kommer åt det då.

Nu har jag varit online i nio timmar och börjar komma till ro. Jag skäms över att vara så beroende av uppkopplingen, men jag borde nog sluta med det. Det är inte ett missbruk, utan ett hjälpmedel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Bloggberoende – eller i behov av hjälpmedel

 1. Paul Stjernberg says:

  Det är väl kanske därför jag ännu inte skaffat mig en egen dator, för att jag är rädd för att bli beroende och bara sitta framför datorn. Jag har en massa böcker olästa, en stor filmsamling, ett antal dvd-boxar och ovanpå det spelar jag in en massa tv-program på min dvd-recorder. Hur få tid som heltidsarbetande med att också sitta framför datorn ?

 2. Paul Stjernberg says:

  Som tur är kan jag använda datorn på jobbet när jag har kvällspassen, plus datroerna som finns på Pressbyrån och 7-Elevenbutikerna där man surfa en timme för 19 kr i 7 dagar.Hittills har det räckt.

 3. degbunke says:

  Jag känner mig aldrig så isolerad som när nätet dör. Usch! (Har hela min umgängeskrets på nätet, både irl-kompisar och nätkompisar.)

 4. Paul Stjernberg says:

  Internet är en stor tillgång för många ensamma människor.

  • Ja, absolut. Jag ser internet och datorer som en faktor för frigörelse för folk med olika (ffa psykiska) svårigheter; en faktor som spelar minst lika stor roll som gammelmedia, sjukvård och skola etc. tillsammans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *