Man måste inte gilla killar för att vara bög

Erika

Erika

“-Jag känner mig som en bög ibland,  fast jag gillar ju inte killar på det sättet…

– Äh, man måste inte gilla killar för att vara bög!”

Fem timmar med Erika resulterade i en uppäten liter jordgubbar, en aldrig sinande ström av ord ur min mun, och en massa halvfärdiga insikter om både bokstavskultur och det där med könsidentitet.

Erika

Erika

Till exempel så kom vi fram till att man borde kunna ha bög som könsidentitet. Inte nödvändigtvis kille själv, och inte nödvändigtvis attraherad av killar, men ändå bög. De såkallat feminina sidorna är fjolliga, och de såkallat maskulina sidorna är butchiga, men de fjolliga överväger. På rak arm kan jag komma på minst fyra personer jag känner som kanske skulle skriva under på den definitionen. Och så jag då, såklart, som visste att jag var bög innan jag ens vågade tänka att jag var kille.

Erika

Erika

“Det är därför jag håller på med min internaliserade heterofobi hela tiden” erkände jag. “Jag är verkligen orolig att bli heterosexuell av testosteronet. Det skulle rubba min könsidentitet. DÅ skulle man verkligen kunna tala om ett könsbyte!”. Sekunder senare upptäckte jag en finne på ryggen. Min pubertet är på gång, och hittills känner jag mig inte särskilt heterosexualiserad. Lite synd är det ändå, eftersom jag nog behöver jobba på mina fördomar om den heterosexuella livsstilen.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

29 Responses to Man måste inte gilla killar för att vara bög

 1. Timortinel says:

  “Jag är verkligen orolig att bli heterosexuell av testosteronet.”

  Skönt att veta att jag inte är den enda som oroar mig för sådant.

 2. Linn says:

  Jag håller helt med. Jag definierar mig som lesbian/flata, men inte som tjej.

 3. Erika says:

  Tack för en undebar dag igår! Jag känner mig fortfrande alldeles lycklig. 🙂 Tycker verkligen om att prata med dig.

  Kram på dig, fina milos! <3

 4. dean says:

  hm, jag är nog fortfarande rädd för att vara hetero. helst är jag bög.

 5. Mellanvärld says:

  Kan inte begripa hur en kan vara bög, utan å va attraherad av killar/män.

 6. Erika says:

  Det känns lite trist att de flesta som läser detta förmodligen tror att jag är väldigt fördomsfull. Jag tycker inte heller att “fjolla” har särskilt mycket med “bög” att göra, och att jag kan känna mig som en bög har inte så mycket med “fjollighet” eller könsroller att göra överhuvudtaget. (Jag är väl inte ens särskilt fjollig?)

  Jag önskar att jag kunde beskriva den där känslan, men jag förstår den ju inte riktigt själv. Fast jag tror faktiskt att du förstår ganska bra.

  • Ja, jag tror att jag förstår, men det är svårt att beskriva. Jag skrev såhär på fb:

   “Jag tror det handlar om ett androgynt mentalt kön, med en manlig social identitet och ett “kvinnligt”/”fjolligt”/androgynt könsuttryck. Eller något?”

   Jag skulle numera kalla mig för bögeunuck. Är eunuck ett ord som passar? Det implicerar iofs någon slags asexualitet (eller förmodad asexualitet)

 7. Erika says:

  JA! Precis sådär tror jag att det är för mig! Eller ofta känns det så iallafall, men det känns som att både mitt mentala och mitt sociala kön växlar mellan manligt, androgynt och kvinnligt. Fast för det mesta är det nog så som du säger: jag är mentalt androgyn och min sociala identitet är ganska manlig, men ändå rätt kvinnlig på ytan. (det där lät konstigt, men du förstår vad jag menar..)

  Fast den där känslan av att vara bög handlar om något mer också. Jag kan känna emotionell attraktion till killar ibland, och när jag gör det känner jag mig oftast inte som en bi-/heterotjej, utan som en homosexuell man. Jag är både bög och flata, men när jag är bög är jag asexuell, medan flatan i mig är VÄLDIGT sexuell. 🙂

  Jag förstår att det här nog låter väldigt konstigt i mångas öron, och jag kan inte förklara det på något bättre sätt, för jag förstår det som sagt inte riktigt själv. Men jag börjar iallafall förstå att jag nog är något annat än bara tjej. Åtminstone ibland. Transsexuell är jag ju absolut inte. Jag vill inte byta kropp, och “hon” känns oftast mer rätt än “han”. Men ibland är jag en “hen”, och ibland kanske jag till och med ÄR en “han”…

 8. sussi says:

  intressant tanke. Men utgår du inte då från olika stereotyper?

 9. Pingback: Peace, love & the return to Heteroland « trollhare

 10. Fadime says:

  Sådär har jag också känt! Att jag känner mig mer som flata än kvinna(fast jag är en kvinna född med snippa +feminint könsuttryck). Jag gillar kvinnor så jag *är* ioförsig flata, men tidigare så sa ja bara “Jag gillar kvinnor men inte män”…sen började jag säga “jag är flata” och nu känns det ibland mer som en könsidentitet. För riktiga kvinnor gillar ju män. Och dom gillar helst inte kvinnor. Och det känns viktigt i relation med kvinnor att jag är just kvinna, det är som att min kvinnlighet blir bekräftad då på nåt sätt. Jag skulle känna mig så okvinnlig om jag var med en man eller hade sex med en man. Så därför känner jag mig som Flata.

  Öh ja det där blev ju tydligt…hrm.

  ps. jag funderar på att byta namn…hur krångligt är det egentligen?

 11. Intressant synvinkel. Jag har själv byggt en hel del av min manliga könsidentitet utifrån att jag dras till män, men det är till stor del en protest mot det heteronormativa tänkandet (att en kvinna inte blir “riktig kvinna” utan en man), och till nästan ännu större del en rent praktisk konsekvens av att umgås mycket med bögar.

  Tänker du på att byta förnamn? (Efternamn kan jag inget om) Och menar du byta ut alla förnamn du har idag, eller menar du tex. att lägga till något eller ta bort något, men behålla minst ett av de förnamn du har idag?

  Det är såhär:

  Om du vill BYTA UT alla förnamn du har idag, så är det PRV du söker hos. Om du däremot vill ÄNDRA namn så är det Skatteverket. Fast Skatteverket gäller bara om du aldrig tidigare har gjort någon ändring av förnamn. Har du gjort det tidigare, så är det PRV. Blanketterna finns på deras hemsidor. Skatteverket är gratis, men PRV tar ut en ansökningsavgift som jag tror ligger på 1000 kr nu. Det är inte så krångligt, såvida de inte får för sig att namnet är olämpligt. Men de reglerna har de lättat rejält på de senaste åren.

 12. Fadime says:

  Öh…vad är skillnan mellan att byta ut namn och att ändra?

  Jag vet inte riktigt hur jag vill göra. Jag tror att jag vill ändra förnamn, ta bort ett av mina två mellannamn helt och sen använda mitt gamla förnamn som mellannamn.

 13. Jag vet inte varför de har delat upp det så mellan myndigheterna, det är helt ologiskt i mina ägon. Men skillnaden är alltså mellan ifall man vill behålla minst ett av de namn man har, eller om man vill ta bort alla och ersätta dem. Om jag fattat det rätt så vill du ändra, eftersom du vill ha kvar ett. Så då är det Skatteverket.

 14. Fadime says:

  Tack!

Leave a Reply