Konsten att knarka med stil

Idag har jag gjort något jag längtat efter väldigt länge för första gången, och även om det kanske inte blev precis som jag tänkt mig kändes det bättre än jag någonsin vågat hoppats på. Jag har pimpat min första dosett.

Trots att jag använt dosetter i snart fem år så har jag aldrig lyckats hitta inspirationen för att förvandla den där klumpiga institutionsaktiga medicinlådan till något roligare. Jag har nämligen kört med min pappas gamla, som är från förra årtusendet och därmed nött och repig. Det känns som om vad man än skulle göra så vore den fortfarande lika ful. Den är dessutom onödigt stor för mig, så i flera månader har jag tänkt köpa en mindre. Idag blev det äntligen av.

Originalet är alltså en Dosett Mini från Apoteket, och jag har pimpat den med decoupage och klistermärken. Decoupage är en teknik som används för att limma fast pappersbilder på föremål. Det finns olika instruktioner för hur man gör på nätet. Många använder särskilt decoupagelim som säljs i små burkar till skrattretande priser; själv kör jag med ett alternativ som blir betydligt billigare om man använder stora mängder, och som har fler användningsområden: Panduros Lacklim.

Jag la dosetten med botten upp, och penslade på ett par tunna lager lim på baksidan och lät det torka litegrann mellan varje. Medan det andra eller tredje lagret fortfarande var fuktigt la jag dit en bild som egentligen är en gammal, intorkad gnuggis i form av en kanin och som ändå inte skulle fästa av sig själv någonstans. Jag såg till att vända den med motivet nedåt, så att det ska gå att se genom den genomskinliga plasten i botten av lådan, och penslade kanterna noggrannt med lim ett par gånger. Sedan penslade jag lim över hela baksidan i några lager, och fäste ett rosa papper som bakgrund. Eftersom limmet även är ett lack så gör det papper mer slitstarkt, och därför lackade jag inte bara kanterna noga utan hela pappersbiten ett par gånger.

När den hade torkat – och det går snabbt, på max tio minuter är den tillräckligt torr för att kunna vända den om – var det bara att börja den vanliga pimpningen med klistermärken. Den röda dosetten som fått en kanin på rosa botten som bakgrund lusades snabbt ner av guldfärgade hjärtan, regnbågsfärgade stjärnor, två lite större rosa stjärnor och en svart döskalle med rosa rosett. Det sistnämnda som en påminnelse om att det trots allt är mediciner och inte godis. För säkerhets skull, ifall jag tar med den någonstans och den kommer bort, så passade jag på att klistra en enkel etikett på undersidan med namn och telefonnummer.

Eftersom plasten i skjutlocken är frostade så syns inte kaninen annat än när man öppnar dosetten helt. På de större dosetterna som har helt klara lock kan man göra dosetten som en tavla, men här blir det en hemlig bild som man bara ser helt när man har alla skjutlocken utdragna, som när man fyller på dosetten. Kaninen är söt och gullig, men på ytan ser dosetten lite tuffare ut; precis tvärtom från mig, men andra ord.

Normala människor skulle antagligen tycka att min pimpade dosett är ganska smaklös – men tyvärr finns det ingen medicin mot dålig smak, så folk får stå ut med mig ändå.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

30 Responses to Konsten att knarka med stil

 1. Malin says:

  Ursöt. Det borde finnas en marknad för custom-pimpade dosetter, tycker jag.

 2. tonarsmorsa says:

  Supersöt, det är nästan så man vill börja käka tabletter, bara för asken! 🙂

 3. Pingback: Pixlad verklighet

 4. annieellen says:

  Otroligt rolig idé! Blev sugen på att göra det samma med min… tack för tipset! 🙂

 5. MiaM says:

  Nu är du fast vid att behöva fylla på dosetten på natten mellan söndag och måndag för all framtid 🙂

 6. Linnea says:

  ÅH vad fint! Jag jobbar inom vården och har som den estet jag är tänkt en del på hur tråkig och likriktad all utrustning/kläder/inredning nästan alltid är (förutom på typ BVC där det är gosedjur och myspys för hela slanten). När jag tröttnat på att vara sjuksköterska kanske jag ska bygga upp en karriär som pimpare av hälso- och sjukvården. 😉

  Men du! Jag har i omgångar varit sugen på att testa decoupage, men det faller alltid på att man måste köpa ett lim för papp och trä, ett för keramik, ett för glas och porslin, ett för metall… Typ. Lacklimmet låter ju jättebra, men fäster det på alla material?

  • Ja, herregud… sjukvårdsutrustning och hjälpmedel behöver verkligen bli snyggare! Ibland undrar jag om det inte vore något att införa på de ställen där man fortfarande har arbetsterapi: att man kan få pimpa sin dosett istället för att brodera och sy grytlappar 😉

   De rekommenderar egentligen inte lacklimmet för plast och liknande material, men jag har inte haft några problem med det. Annars ska det nog fungera. Fast en varning: Jag försökte lacka en pall som tidigare hade blivit målad med vattenbaserad väggfärg, och något hände, för den torkade aldrig helt. Efter flera år är den fortfarande lite klibbig.

 7. Mikaela says:

  Åh vad fint!

  /Mikusagi

 8. Anonym post-op MTF says:

  Pimpa? Det heter dekorera eller pynta. Jag kanske ska skriva en guide till journalister och bloggare om att inte använda ordet “pimpa” så länge hallickkulturen och trafficking är ett aktuellt problem och inte bara en historisk parentes.

  • Intressant perspektiv. Varför är det fel att säga “pimpa”? På engelska är det kanske annat, men på svenska har man aldrig sagt “pimp” och därför är ordet bara avlägset förknippat med sexhandel. Det finns många andra ord på samma sätt: Man dödar ett medlemskonto, till exempel.

   • Anonym post-op MTF says:

    Jag tänkte att speciellt du, som skrev KIMs guide för journalister, skulle veta hur ord kan riva.

    Substantivet “pimp” för hallick som personär kanske ovanligare än verbet “pimpa” för att sälja andras sex, som jag sett många gånger.

    “Döda ett konto”? Måhända, men som jag har sett psykradikala använda ordet om sin dosett så menar de att pimpa som något positivt.

    • Ja, att det är något positivt kommer ju från tex. “pimp my ride”. Jag är egentligen inte så mycket för svengelska, men jag tycker inte att dekorera eller pryda är ord som passar, och då är pimpa det som ligger närmast till hands. Jag kanske är oerfaren, men jag har aldrig hört någon använda ordet pimpa på svenska i den betydelsen. Jag trodde det var väldigt arbiträrt (heter det så på svenska?) från pimp.

     Btw så betyder tydligen pimp ursprungligen “att klä sig elegant”:

     http://faktoider.blogspot.com/2008/10/pimpa.html

 9. Moa says:

  haha, jag sökte på designade dosetter och en av de första bildlänkarna gick till din blogg :p jag har bara två mediciner, men papp-packarna pajar av att hela tiden packas ner i resväska för att köras mellan stockholm och göteborg så jag tror jag behöver fixa dosett men vill ju få lite inspiration till något roligare än farmors gamla orangea sak…

 10. Reb says:

  Det här har jag inte sett innan! Måste jag komma ihåg. Använder inte själv dosett, men min Anna gör, och de är ju inte precis supersnygga om man säger så…

  Förresten, btw, hur får man dina (kommenterande) läsare? Jag älskar verkligen folket man möter här på din blogg. Kloka och inspirerande! De är en bonuseffekt av att läsa din blogg… Min blogg har haft flera hundra läsare de senaste dagarna, men de kloka kommentarerna uteblir liksom…

 11. Reb says:

  Entusiasmen över den pimpade dosetten fick mig att glömma vad jag egentligen tänkte skriva…:

  Det är skönt att se dig komma tillbaka mer och mer här. Det har varit lite tomt. Även om det förstås är helt rätt av dig att fokusera på din återhämtning alltså!

 12. Intressant att “pimp” ursprungligen betyder att klä på sej eleganta kläder… i så fall så kan man ju säga att den betydelse som ordet har i “pimp my ride” och liknande faktiskt är närmare den ursprungliga? (För er som inte har sett det – “pimp my ride” var ett program på MTV där folk som hade en ful bil fick bilen uppstajlad så den blev snygg och personlig.)

 13. Reb says:

  Förtydligande: Läste vad jag skrivit och såg att det kan tolkas som att jag aldrig fått några kloka eller inspirerande kommentarer. Vilket skulle kunna tolkas som diss av de kloka och inspirerande kommentarer jag faktiskt fått (bland annat av Lottie som brukar kommentera här också). Och så menar jag det INTE. Det var mer att det de senaste dagarna varit en väldig obalans mellan antalet träffar (=flera hundra), och antalet kommentarer som känts någorlunda inspirerande och relevanta (=1).

  Ville lägga till det så ingen här känner sig dissad.

 14. Reb says:

  Dvärghundspossen: Ibland förändras ords innebörd faktiskt mindre än man tror, även när tillämpningen förändras. Intressant! Egentligen är väl halick-betydelsen också relaterad till den där betydelsen av att klä sig i eleganta kläder, om jag förstått det rätt.

 15. Reb: Jo, ordet kom säkert att betyda “hallick” för att hallickar klädde sej tjusigt. Kul med ord. 🙂

 16. Nej, men det är ju inget nytt som står där… tycker ofta det påpekas. Problemet är väl att folk som tar till sej såna artiklar och sen aktivt försöker granska hur språket används för att inte påverkas omedvetet av det, bara är en liten krets “intellektuella”.

 17. Pingback: ADHD Medicin bättre än otäck mat? « Kungabloggen

 18. Hej

  Det var snyggt gjort med din dosett och ska försöka hitta på något med min tråkiga sjukhuslåda. Sedan så har jag slutat skämmas för min adh eller om jag tar medicin för den. Men allt det tog sin tid.

  Mvh

 19. Bra att du slutat skämmas! Det tror jag är ett viktigt steg mot att få livet att fungera bättre 🙂 Men kan ju piffa till dosetter på många olika sätt. Jag använder inte den här dosetten så mycket numera, eftersom facken är för små. Den jag har nu ser ut såhär: http://trollhare.wordpress.com/2011/07/02/jakten-pa-hjarnpiller-eller-man-far-inte-ha-adhd-for-att-ha-adhd/

  Det enda jag gjort med den är att sätta på små färgprickar för de olika veckodagarna (det underlättar för mig som i första hand tänker att det är en lila dag idag, och sedan måste “översätta” det lila till “lördag” om jag måste veta vad veckodagen heter på människospråk. Så att utgå från mina färger på dosetten sparar tankemöda).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *