Aspiequeer: “Målet är inte att ge alla flator en ADHD-diagnos, alla transpersoner Aspergers syndrom, alla bögar tvångssyndrom och alla bisexuella… tja, vad blir det kvar? Tourettes?”

Aspiequeer – en sjukdomsförklaring av heteronormen slog igenom i förra årets pridefestival. I år blir det av igen, och förhoppningsvis kan vi leva upp till förväntningarna. Det är alltså ett panelsamtal där vi pratar om neuropsykiatriska funktionshinder och HBTQ. Frågorna handlar om allt från hur det är att vara könsblind till vad bokstavsmänniskor kan lära av HBTQ-rörelsen och tvärtom.

Jag blev tillfrågad av de på Psykbryt om jag kunde berätta lite om konceptet Aspiequeer, så jag fick ihop en text som förhoppningsvis gör någon klokare:
aspiequeer

“Underrubriken ”En sjukdomsförklaring av heteronormen” är kanske lite provocerande, och det är med flit. Jag kom på det uttrycket när jag försökte förstå hur avsaknad av många ”vanliga” fördomar kan bli ett handikapp. Det är för en del personer väldigt provocerande att det finns människor som inte bara vill frigöra sig från normer, utan som liksom är födda fria och försöker förstå normerna utifrån.

Därmed inte sagt att personer med Asperger är fördomsfria, men många saknar den där ”intuitionen” för att döma människor utifrån kön, ålder, hudfärg etc. Man kan mycket väl ha fördomar; jag har massor. Jag hade till exempel en period när jag var tretton eller så och precis upptäckt att resten av världen inte var könsblind, så jag försökte lära mig vad som var ”manligt” och ”kvinnligt” och försöka gissa personers kön. Under de första fem åren efter den upptäckten hade jag massor av fördomar: Jag trodde till exempel ett tag att gafflar var kvinnliga och knivar manliga, och att män inte åt med gafflar eftersom det var omanligt – tills jag efter flera dagar upptäckte att de visst gjorde det.

Jag är medfött könsblind, det vill säga att jag inte spontant sorterade människor efter kön som barn. Det låter kanske idylliskt, men det är i vissa fall rentav handikappande eftersom så mycket i världen är fokuserat på könsskillnader. Idag har jag lärt mig att avgöra kön ganska bra utifrån till exempel ett ansikte eller ett namn, men det kräver fortfarande att jag aktivt ”slår på” den funktionen.

Om jag ska prata för mig själv så kan jag absolut se att det finns normer i HBTQ-världen, och en del av dem är väldigt destruktiva. De flesta av normerna är väl någon slags motreaktion på heteronormen, men som sedan blivit begränsande i sig: Homonormen, till exempel, och cisnormen. Men sedan finns det även en massa normer om hur du ”ska” se ut, tycka, tänka, känna, älska, knulla och leva. Det är väldigt mycket utseende och vem man knullar med. Och ATT man knullar, dejtar, festar och så vidare; att man gillar det, att man vill det, att man klarar det.

Jag tycker det verkar som att många har gått på myten om hur fantastiskt det är att ha kommit ut och hur fri man är då, och när de sedan försöker leva upp till det och misslyckas börjar de se ner på sig själva för att de inte kan vara sådär glada och lyckliga som alla andra verkar vara. Det är som om folk tolkar ordet ”gay” bokstavligt: Myten om den lyckliga bögen behöver nyanseras, samtidigt som folk verkar vara rädda att göra det. Högerkristna homofober älskar ju att prata om den ”homosexuella livsstilen” som ungefär går ut på att missbruka sex, kärlek och andra droger. Man vill inte spela dem i händerna, och dessutom är det den vanliga historien med att psykisk ohälsa ses som något pinsamt, farligt och osexigt.

Aspiequeerhet behövs eftersom den rör sig mellan olika världar och försöker se vad som kan berika de båda. Målet är inte att ge alla flator en ADHD-diagnos, alla transpersoner Aspergers syndrom, alla bögar tvångssyndrom och alla bisexuella… tja, vad blir det kvar? Tourettes? Målet är inte heller att få bokstavsfolk att framstå som HBT-personer allihopa. Istället kan man tänka på hur det liksom tar udden av alla argument om man i en diskussion på nätet får höra – för att man är transperson – att man är ”störd” och svarar med ett glatt ”åh, tack!”.”

Aspiequeer är alltså ett panelsamtal, och det går att höra i två versioner: Den lite kortare gratisversionen i Pride Garden, och den längre på Pride House.

 • Pride House: Torsdag 30/7 klockan 13:00-13:45 i Bryggan (Kulturhuset). Inträde: Dagsbiljett på Pride House kostar 60 kronor. Veckobiljett och dagsbiljett för hela festivalen gäller också.
 • Pride Garden: Tisdag 28/7 klockan 14:30-15:00 på Stora Scenen (Kungsträdgården). Inträde: Gratis.

Medverkande är Fredrik Stillerud, Simon Holender och Rikkert Hasselrot – och så jag, Immanuel Brändemo, som samtalsledare. Fyra störda transstjärnor, alla med autistiska drag och vissa med social fobi som heter duga, på en scen. Det borde inte fungera, det borde bli kaos, det borde gå åt skogen – men det gjorde det inte i fjol och det gör det inte nu heller. Och OM jag mot förmodan gör bort mig på något sätt så vill du antagligen där för att se det med egna ögon. Välkomna till vår freak show – men räkna med att det inte är vi som är de mest störda.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Aspiequeer: “Målet är inte att ge alla flator en ADHD-diagnos, alla transpersoner Aspergers syndrom, alla bögar tvångssyndrom och alla bisexuella… tja, vad blir det kvar? Tourettes?”

 1. Pingback: AspieQueer – en sjukdomsförklaring av heteronormen: Stockholm Pride 2009 | Psykbryt.com

 2. Timortinel says:

  Önskar att jag kunde gå, det skulle vara intressant, men är borta då. 🙁

 3. Yamiko says:

  Kommer bli intressant. Ska försöka ta mig dit både tisdag och torsdag. ^^

 4. Pingback: Från pervers fetma till en sjukdomsförklaring av heteronormen: Stockholm Pride goes STÖRD « trollhare

 5. Linn says:

  Får campa utanför salen i någon timme för att få plats gissar jag. Ni skulle sett kön utanför när salen var full.

 6. dean says:

  kommer det ingen tv-version? 🙁

 7. Pingback: I hen-delse av könsskav: Det dumfeministiska experimentets avbrott « trollhare

 8. Pingback: Pride-summering fredag 30/7: Störd, stolt och sexualiserad « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *