Från pervers fetma till en sjukdomsförklaring av heteronormen: Stockholm Pride goes STÖRD

Detta blir mitt tredje Stockholm Pride, och jag börjar få in någon slags rutin. Jag vet att jag kommer att vara astrött redan på tisdagen men piggare på torsdagen när jag gått upp i varv, och att jag kommer att sörja på fredagen att det är sista dagen av den riktiga festivalen. Kalla mig housenormativ, men det är för mig på Pride House som allt roligt händer. I två år har jag firat pride i en hel vecka, men aldrig varit in i parken. I år ska jag vara volontär, så då kanske det blir av eftersom jag ändå kommer in gratis, men det är fortfarande House som är anledningen till varför jag åker dit. House är det ställe där nästan alla panelsamtal, debatter, workshops och föreläsningar äger rum, och om parken är den glada bögen är House den arga flatan – fast det är väldigt olesbiskt på House, egentligen. Däremot kryllar det av kvinnor transpersoner.

Min tweet: "Nästa års pridetema: Störd. På allvar, jag vill se det!"

Min tweet: "Nästa års pridetema: Störd. På allvar, jag vill se det!"

På twitter föreslog jag nästa års pridetema för Jonas: Störd. Med tanke på hur många bra seminarer, workshops, samtal och föreläsningar det verkar bli i år med det temat så hade det varit väldigt passande redan i år. Lägg därtill att det hade varit ett bra sätt att lyfta det faktum att en hel del personer inom HBT-världen officiellt är ostörda, vilket de inte var förra Pride. Jonas erkände att han också tänkt på det, men att det nog aldrig blir av. Hursomhelst vore det underbart att få se normbögar rasa i takt med högerkristna över ett sånt tema.

Tema: Hetero är i och för sig också bra, men för mig kommer festivalen att gå i stördhetens tecken. Så för den som har stalkingtendenser tänker jag lägga ut de punkter jag tycker är extra viktiga, och där man antagligen kommer att hitta mig:

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Och då, på fredagskvällen när festerna börjar, är den viktigaste delen av festivalen över som jag ser det. På lördagen är det paraden såklart, och i år kanske jag hänger lite i parken efteråt, men det är mer en final än något annat. En hel vecka av diskussioner om allt från bibeln till psykisk ohälsa avslutas med en parad där 99% av deltagarna är för vardagligt klädda för att platsa i tidningen. Det är så jag ser Pride: Inte som en fest och freak show som är över på några timmar utan som en hel vecka av intryck och nya kunskaper.

Mitt pride har Tema: Störd, sedan får andra säga vad de vill.

Andra pridetips: Psykbryt ger en hel del, Emma med. Media: 1, 2. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Från pervers fetma till en sjukdomsförklaring av heteronormen: Stockholm Pride goes STÖRD

 1. rymdbög says:

  Fan, det är FÖR mycket spännande grejer på pride house, jag kommer att få välja bort en massa som krockar 🙁

 2. rymdbög says:

  Får man komma fram och hälsa på dig på Pride, eller blir du rädd då? 🙂

 3. Mellanvärld says:

  Sneda länkar på “måndag” + 1 på “fredag”

 4. MiaM says:

  Åh, vad skönt, nu slipper jag (åtminstone delvis) jobbet att klura ut vilka programpunkter som är intressanta, du har ju redan gjort jobbet. Tack! 🙂 🙂

  • Så bra 🙂 Det är naturligtvis många fler, men det är så många som krockar. Sedan kom jag på att jag inte lagt in någon rast för typ lunch eller så, typiskt mig…

 5. Linn says:

  Vi kommer att spendera hela måndagen ihop! 😀

  Jag kommer dessutom att gå på många av de grejerna du hade gått på om du inte hade varit volontär. Det slog mig nu hur många gemensamma “intressen” vi har: HBT, genus, partnervåld, psykgrejer, kristendom (och djurrätt och wicca om en fortsätter att räkna även om det inte finns på Pride House i år). Jag har ju läst din blogg regelbundet i ett halvår och borde redan ha noterat det, men det blev mycket tydligare nu när det var uppradat i ett och samma inlägg.

  “Tema: Störd” hade ju varit perfekt i år! Det är ju precis 30 år sedan homosexuella och bisexuella friskförklarades!

  “Och då, på fredagskvällen när festerna börjar, är den viktigaste delen av festivalen över som jag ser det.”

  Nej, festerna börjar redan på måndagen. Åtminstone för cis-killar. Det är många som festar 7 dygn i sträck. Det är konstigt att de inte har behövt öppna en Pride-akutavdelning på Södersjukhuset.

 6. dean says:

  jag hoppas du hänger på pride nästa år också… kanske bäst att jag börjar planera i januari inför nästa festival om det någonsin skall bli av.

 7. Pingback: 2009: Störd stolthet, skamliga normer och overklighetens tvångskastreringar « trollhare

 8. Pingback: Calleth Ark, Cometh I « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *