Dagens ord: Bokstavstroende

Jag är bokstavstroende, för jag tror på bokstäver. Jag tror på att det som går att sätta ord på är lättare att hantera än det som det inte finns ord för. Jag tror på att ord är en förutsättning för all avancerad kommunikation. Då gäller det att det finns ord tillgängliga; att de för det första är uppfunna och definierade, och för det andra att man faktiskt får använda dem.

Jag är också bokstavstroende för att jag tror på såkallade bokstavsdiagnoser – men framförallt tror jag på bokstavsmänniskor. Jag tror att en diagnos kan vara till hjälp för att kunna förstå och göra sig förstådd. Jag tror att diagnoser inte är ett hot utan ett verktyg för att träna folk att se mångfalden.

Jag är dessutom bokstavstroende i det att jag tror att HBTQ är en samling bokstavsdiagnoser: Olika varianter av mänskliga egenskaper som ofta beskrivs som problem, och personerna som har dem som antingen offer eller förövare. Etiketterna har manglats i evigheter: Är det sjukt? Är det normalt? Är de där etiketterna i sig väldigt kletiga och osmidiga och mest i vägen? Med andra ord: Det är ganska likt den såkallade ADHD-debatten.

Jag tror på orden. På skillnaden mellan det outtalade och underförstådda – som är otillgängligt för såna som mig – och det som är klart och tydligt definierat. På skillnaden mellan att diskutera om ett ord får finnas och om det som ordet definierar får existera. Men framförallt tror jag på att ord gör skillnad; på gott och ont.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Dagens ord: Bokstavstroende

 1. Jonas says:

  Vad fint 🙂 Det är ju så självklart egentligen. Klart att jag också är bokstavstroende.

 2. dean says:

  snyggt! väldigt bra inlägg.

 3. Dr Sigmund Zoid says:

  Jag tror jag är en icke-fundamentalistisk bokstavstroende.

  Jag tillåter mig att läsa Dibeln (DSM-bibeln) som om jag läser Bibeln. Lite sådär allmänt källkritiskt och förväntar mig inte hitta hela sanningen och helt enkla svar. Det verkar dock som om man kan jobba efter Dibeln och dess materialet som man har att tillgå iallafall. En sådan religionstolkning bör väl vara accepterad också?

 4. pärlbesatt says:

  När Dibeln 5.0 kommit så blir det mer intressant, tycker jag.

  Och jag är förstås också bokstavstroende.

  Funtar på om inte jag borde göra en pärlpitt till, till dig alltså, Trollhare. Googla på mitt nick, om du undrar vad jag menar.

 5. pärlbesatt says:

  Jag har bekymmer med en del motorik, som att jag går in i grejer, har omkull saker, spiller på mig och sånt, men tack och lov så är det inga problem med finmotoriken! Skulle inte klara mig utan pärlorna, det är bättre än lugnande piller alla gånger!

  Har du kollat på sidan än, och spanat in min kompis med den regnbågsfärgade pärlpitten på? Tycker den är så söt och är så nöjd med att jag lyckades, trots att det var ett litet helsicke att pärla ollon och bollar kan jag säga. 😉 Tur den fick vara hur skev den ville, jag hade inte fixat det annars.

  Fast det är chakraränderna, inte Pride-ränderna. Kompisen verkade inte bry sig nämnvärt. Tur att inte alla är så noga med detaljerna som andra… 😉

Leave a Reply