ADHD-droger räddar liv

Min ADHD-medicin Concerta räddar liv. Inte nog med att den – tillsammans med spisvakten och bra rutiner – hindrar mig från att bränna ner huset när jag lagar mat; den räddar mig från en massa saker jag annars är nära att göra av tanklöshet och trötthet. Som att kväva mig i sömnen, eller drunkna.

Jag har haft problem med min dygnsrytm hela sommaren. Bortsett från under Pride har jag knappt kommit i säng före tre en enda gång sedan maj. De senaste veckorna har varit extrema, och jag har ibland inte kommit i säng förrän runt åtta-nio på morgonen. Men så igår blev jag extremt trött redan vid halv sex på kvällen, så jag gick och la mig och vilade lite. Jag hade varit ovanligt mycket uppe i varv hela dagen och plötsligt fick jag svårt att sitta upp. Ett vanligt blodtrycksfall som jag behövde vänta ut; såna får jag lite då och då. Ingen fara, bara att vila en kvart eller så. Vanligtvis kan jag bara sova om jag ligger på sidan, och därför brukar jag kunna hålla mig vaken av att ligga på rygg. Det brukar fungera. Jo tjena.

Sex timmar senare vaknar jag: Mobilen fortfarande i handen, glasögonen fortfarande på näsan – och ett tuggummi i munnen. Jag som hade gått upp så sent som halv tolv och bara skulle vila en liten stund så hade plötsligt sovit hela min nattsömn på kvällen fast jag låg på rygg. Så jag satt uppe hela natten och tog det lugnt som vanligt, men tyckte att min trötthet var märklig. Vid sextiden var jag tvungen att uppsöka sängen igen, och sov fem och en halv timme till. Ungefär halv tolv tog jag mig ut i badrummet och skulle bada lite för att piggna till. En och en halv timme senare vaknar jag av att badvattnet börjar kallna.

Jag brukar bara behöva fem-sex timmars sömn och så har det varit under större delen av mitt liv; det senaste dygnet har jag sovit tretton timmar i tre omgångar. Något stämmer inte, det förstod jag. Det hela får sin förklaring när jag kommer upp ur badet och ska äta frukost: Det visar sig att jag glömde ta min Concerta igår, därav rastlösheten och stressen som sedan ledde till tröttheten. Jag var så uppe i varv att jag för första gången på ett och ett halvt år började försöka komma ihåg var jag har rakbladen, men som tur var hade jag glömt var jag gömt dem. Det är säkert ett år sedan jag hade en sådan längtan att skada mig senast, men det var precis som förr i tiden. Först upp i varv och sedan krasch; så var mitt liv varje dag innan jag fick Concerta. Det är svårt att förstå idag hur någon kan leva så.

Jag har sovit på rygg med ett tuggummi i munnen utan att sätta det i halsen, och jag har sovit i ett fullt badkar utan att drunkna. Jag har letat efter rakblad – fast jag köpte dem just för att jag var säker på att jag inte skulle använda dem för något annat än det de är avsedda för, och har lyckats hålla mig ifrån det i ett och ett halvt år. Jag skar mig inte den här gången heller, och jag har varken kvävts eller drunknat. Mina skyddsänglar har ganska hög arbetsbelastning emellanåt, och det är tur att jag har Concerta så de får lite avlastning. Om jag bara kommer ihåg att ta den är det en ganska billig livförsäkring – och det är såna här dagar som påminner mig om varför jag verkligen behöver den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to ADHD-droger räddar liv

 1. Malin says:

  En utmärkt illustration till varför vi skall vara glada åt att den medicinska vetenskapen går framåt, om än det går på kryckor ibland. Synd att man inte kan tvinga scientologer att genomleva en vecka av sådana dagar innan de uttalar sig.

  Hoppas du känner dig bättre nu!

 2. mib says:

  Ännu ett suveränt inlägg! Hoppas också att du mår bättre nu.

 3. Hans says:

  Det visar att du ligger i rätt dos att du märker via ADHD-symptom att du inte tagit medicinen. Väldigt trevligt att det fungerar så pass bra för dig 😀

  Var ett tag sedan jag läste din blogg och det är trevligt att igen äntligen få tid till det. En väldigt läsbar blogg.

  Stort Lycka till med Trollhare-bloggen även i fortsättningen!

  • Ja, precis 😀 Det är fantastiskt att det fungerar så himla bra för mig, eftersom jag är van vid att mediciner inte alls fungerar som det är tänkt… Och tack!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *