Lagen om medicinens jävlighet

Inte bara en utan två gånger hittills i år har jag kommit till Apoteket för att hämta ut en medicin som inte finns inlagd i datorn. Läkaren har inte skickat receptet fast det gått en hel vecka sedan jag ringde in. Vid ett annat tillfälle, när jag behövde ett intyg från Apoteket för att ta med mig den utomlands, stod det fel dosering på etiketten. På alla etiketter, faktiskt. “En depottablett vid behov” fungerar liksom inte ifall tullen vill veta hur ofta jag tar min narkotikaklassade medicin. Hela poängen med depottabletter är ju att innehållet ska utsöndras långsamt under hela dagen så något behovsknaprande är det inte, och jag tar dessutom två varje dag.

Och nu idag, när halsflussen har hållit mig inne i två dagar utan medicin, lyckas jag till sist ta mig till apoteket nere i centrum. Jag blir nästan förvånad när “Concerta 36 mg” dyker upp på skärmen. Det finns alltså inlagt, fast jag ringde in så sent som i måndags. Det är nästan skrämmande vad man imponeras av, men lyckan är kortvarig. Några få klick senare säger apotekaren “Vi har den inte inne”. Concertan är slut. Jag frågar om det går att få tag på den på något annat sätt. Hen klickar lite till. Nere på sjukhusapoteket finns den, och i Valbo. Sjukhuset betyder en halvmils promenad fram och tillbaka, och Valbo en bussresa till shoppingtemplet mellan Sandviken och Gävle. Alternativet är att vänta tills på lördag då de får hem en ny leverans.

En halvmil är ganska långt att gå när man är sjuk, och att åka buss inom stan är knöligt. En bussresa är ännu jobbigare när man inte har medicinen i kroppen, och ur smittskyddsynpunkt är det förkastligt. Ändå är det precis det senare jag tänker mig: Valbo. Jag ska smitta alla shoppare med halsfluss, och hoppas att det inte är svininfluensa jag har. Sådan är lagen om medicinens jävlighet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Lagen om medicinens jävlighet

 1. karibien says:

  Lösningen till medicinens jävlighet – åtminstone en del av den – finns på online. Om du har en e-legitimation kan du registrera dig på apoteket.se och se vilka recept som ligger inne, hur mycket som är uttaget resp kvar att ta ut. Underbart, tycker jag som har mer än en handfull recept att hålla reda på. De där utskrifterna man får på apoteket slarvar jag omedelbart bort.

  Ett telefonsamtal kan sen tala om vilket apotek som har medicinen inne.

  Du kan till och med få leverens med posten -fast sånt som kräver säker leverans exvis sömnmedel skickas som paket och hämtas på utlämnningsställe. Frakt 29 kr. Det går kanske inte snabbare, men om bara recepten finns på apoteket är det ju ett bra sätt att få framförhållning. Beställ på nätet eller per telefon.

  Se apoteket.se klicka på fliken Kundservice och sedan Handla på apoteket i vänsterspalten

  Och när flunsa och böldpest slår till finns faktiskt möjligheten att be nån annan hämta ut medicinen åt en. Fullmakt måste man fylla i, finns att skriva ut från nätet.

  Hur man får läkare att snabbt leverera recept har jag tyvärr ingen lösning på….

  /K

  • Åh! Jag har haft problem med min e-legitimation, men det där är ju en anledning till att försöka få igång den. Nu har problemet hittills mest varit av det slaget att läkaren dröjt i tex. två veckor med att förnya receptet, så det är först nu jag har insett att även apoteken själva kan fallera.

   Jag har ingen som kan hämta ut medicinen åt mig, eftersom Dennis är livrädd för att bli smittad. Jag erbjöd honom lite virus så generöst, men det tackade han nej till 😉

   • Mellanvärld says:

    Vad för problem?

    (“Jag erbjöd honom lite virus så generöst, men det tackade han nej till” konstig prick 😉 )

   • karibien says:

    En fördel med att ordna inloggning på apoteket.se är ju att då kan du åtminstone kolla när receptet har kommit in, och slipper onödiga turer till apoteket 🙂

    Det var när jag jagade svärfars medicin som farmaceuten på det tredje apoteket tipsade om möjligheten att ringa och kolla vilket apotek som har den inne. Då kan man också be dem reservera den sista förpackningen, så tar den inte slut innan man hunnit dit 🙂

    • Ah, ja. Nu är jag en sån som tycker att det är enklare att springa ner till apoteket än att ringa, om det är det närmaste det handlar om. Men att kolla i förväg låter som en himla bra idé!

 2. Linn says:

  Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Jag ska aldrig flytta från Stockholm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *