Ny forskning löser DAMP-löshetens gåta

Länge har forskare misstänkt att

*googlar efter mer information och börjar läsa en text om något helt annat totalt orelaterat ämne som jag råkar snubbla över*

personer med ADHD har

*reser mig från datorn för att leta efter mitt läppcerat, går ut i sovrummet och känner i byxfickorna, går ut i hallen och känner i tröjfickan och hittar till slut ceratet i fickan på morgonrocken jag har på mig*

ett annat belöningssystem i hjärnan

*smackar glatt och grimaserar för att njuta av att läpparna är mjuka igen, och dricker lite vatten*

än andra, och det kan förklara varför vi ofta har

*kollar mobilen om jag har några olästa eller obesvarade sms som jag glömt bort*

koncentrationssvårigheter och svårt att kontrollera

*börjar klia mig lätt på halsen och klöser med naglarna i nacken någon minut, bara för att det känns så skönt*

impulser.

Var det svårt att förstå sammanhanget? Vi tar det igen:

Länge har forskare misstänkt att personer med ADHD har ett annat belöningssystem i hjärnan än andra, och det kan förklara varför vi ofta har koncentrationssvårigheter och svårt att kontrollera impulser.

Var det lättare att hänga med den här gången? Jag skrev först den korta texten, men när jag märkte hur ofokuserad jag var skrev jag in de saker jag faktiskt gjorde under tiden. Det tar egentligen inte många sekunder för mig att skriva två rader – i synnerhet inte när jag vet vad jag ska skriva – men det tar tid om jag måste göra tusen andra saker samtidigt.

Åter till nyheten:

Amerikanska forskare har undersökt halten av signalsubstansen dopamin i hjärnorna hos personer med och utan ADHD och kommit fram till att det är belöningssystemet och som skiljer oss åt. De som har ADHD hade lägre nivåer av dopamin i det område i hjärnan som styr just belöning och motivation, jämfört med de som inte har ADHD. När hjärnan får ett nytt intryck att bearbeta stiger nivåerna, men hos en person med ADHD sjunker den nivån fortare. Med andra ord: ADHD-hjärnor belönar oss inte för att hålla koncentrationen på samma sätt som andras hjärnor gör. “Belöningssystemet reagerar alltså snabbare på nya intryck hos den som har adhd” säger Nora D Volkow som är en av forskarna bakom studien.

Egentligen är det mest för att försöka förstå hur bokstavslösa hjärnor jobbar som jag läser sånt här. De kallar det för “gåtan ADHD” i DN; själv ser jag det som en lika stor gåta som den gåta det såkallat normala också är. Det lär inte hända att de skriver “Fynd löser DAMP-löshetens gåta”, men det är utifrån just det jag läser texten: Bokstavslösa hjärnor är långsamma. Det är deras fördel.

Det återstår att ta reda på hur vi bokstavliga kan bromsa oss när det går för fort, men det här verkar lovande.

Bloggat: Mamman, Annami. Uppdaterat: SvD och AB skriver också. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Ny forskning löser DAMP-löshetens gåta

 1. Mia Molande says:

  Jo jag har läst detta om vad du skrivit och jag undrar om det finns mer utförligt beskrivet om denna forskning och vad man kan göra för att bli bättre. Har adhd själv och känne stor vikt av intresse att få underlättande i att lära mig. Jag känner att sedan jag blev Muslim så fick jag en mer lätthet med allt och idag förstår jag varför. GUD är den ända som kan hjälpa oss att bli bättre men vi måste söka efter de redskap som Han lagt ut åt oss som ledtrådar i ett deketiv arbete. Vi måste lära oss att vända oss till rätt källa och få hjälp. GUD är det den ända som kan hjälpa oss.

  • Den här undersökningen visar bara vad det beror på. Det finns redan en del metoder, det beror på vad du behöver och vad de har just där du bor. Tex. finns det mediciner, hjälpmedel för att minnas bättre, och man kan få hjälp och stöd att lära sig olika strategier. Om man går i skolan kan man också få anpassad undervisning, tex. om man behöver sitta i en liten grupp, eller om man behöver extra tid på proven.

 2. Lufsen says:

  Damp och ADHD är 2 olika saker, get your fucking facts straight.

 3. rnrk says:

  Är det!
  eller är det två olika tider, årtioende, olika namn för samma sak?
  Det tror jag nog att du, Lufsen får ta att kolla upp,
  Jag har damp, iaf.

 4. Mellanvärld says:

  Då e nog min hjärna ännu långsammare. 😉

 5. J.K says:

  Intressant är det om adhd. Min son har svår adhd, och jag vet inte vad jag har eller inte. Men jag tycker att dte är bra med ett erkännande i allafall.

 6. Trasig strumpa says:

  Nja jag har fått diagnosen DAMP för bara några år sedan i vuxen ålder och fick det förklarat för mig att den diagosen får man om man samtidigt har motorikstörningar vilket jag har
  min motorik suger helt enkelt jag säger åt handen vad den ska göra o den gör nåt helt annat typ jag slår mig konstant då jag går in i saker och så vidare rita en cirkel på ett papper är en omöjlighet utan passare m.m

  men ADHD låter bättre så jag säger att det är det jag har är redigt less på att höra ordet DAMP som ett skällsord

  Immanuel ditt inlägg är klockrent på hur jag oxå brukar göra när jag försöker att läsa något man gör en hel rad med olika saker samtidigt
  märkliga är att man ändå oftast får ihop det man läst fastän man har under tiden gjort en massa annat samtidigt

  • Jaså? Jag trodde de slutat ställa den diagnosen. Visst inkluderar DAMP även motoriska svårigheter, men idag brukar man ställa en ADHD-diagnos istället. Men å andra sidan är sånt olika på olika ställen, kanske, precis som man på en del ställen skiljer på ADD och ADHD medan man på andra ställen pratar om tre olika varianter av ADHD. DAMP är ingen diagnos som används internationellt, och det är en av anledningarna till varför den inte används längre.

   Själv skulle jag kvalificera för DAMP, även om det är ADHD (bland annat) som står i journalen just för att DAMP inte används längre, och jag tycker att det är ett ord att ta tillbaka. Jag vill inte att folk ska använda DAMP som ett skällsord, så jag försöker fylla det med ett mer positivt innehåll.

 7. Pingback: Obegriplig delning mellan kropp och medvetande i ADHD-debatten… « Tusen pekpinnar

 8. Sandra says:

  Jag har skummat igenom artiklarna om de nya ADHD-rönen och finner det väldigt intressant. Dock funderar jag på hur dopaminteorin skulle förklara den hyperfokusering som i alla fall jag med min ADD-diagnos upplever relativt ofta – först dampa runt i timmar för att sedan gå in och totalfastna i något, bara för att vakna upp tio timmar senare. Får inte riktigt ihop det med tankarna om det “defekta” belöningssystemet…

  Helt klart är det ju i alla fall att vi har tydliga problem med att reglera aktivitetsnivån! 🙂

  • Hyperfokus kallas det, det där när man verkligen fastnar i timmar. Det är ett välkänt begrepp, men hur det skulle hänga ihop med dopaminnivåerna är jag mer osäker på.

 9. Pingback: Jag har ADHD och hade fler biverkningar innan jag började medicinera med Concerta « ~ WITCHBITCH ~ Birgitta Alvskogen

 10. Pingback: Sanningen om ADHD – och lögnerna « trollhare

 11. Pingback: 2010 – Det internationella året för neurologisk mångfald « trollhare

Leave a Reply