Grattis världen för att Jan-Olov Madeleine finns

Igår kom, som jag redan bloggat om, det glädjande beskedet att regeringsrätten beslutat att ge Jan-Olov Madeleine Ågren rätt att heta Madeleine. Idag har jag fått läsa domslutet, och det står bland annat såhär:

“Valet av förnamn är en så personlig angelägenhet att en omfattande valfrihet måste tillerkännas den enskilde. Särskilt gäller detta när en myndig person önskar byta ut eller, som i förevarande fall, lägga till ett förnamn.”

Domen tar dessutom upp det faktum att det underlättar även för Skatteverket, eftersom de slipper försöka bedöma om ett visst namn är “manligt”, “kvinnligt” eller “könsneutralt”. Förut brukade Patent- och Registreringsverket ha en lista över godkända könsneutrala namn som var fria för alla att ta sig oavsett kön. Listan har omarbetats och förtydligats ett antal gånger men de senaste åren har den ändå alltid funnits lättillgänglig på deras hemsida – tills för kanske en månad sedan då den försvann. Kanske var det för att de insåg att den var svårförståelig och att de kanske ändå skulle vara tvungna att se över sina rutiner när domen kom.

Idag skriver också Madeleine ett debattinlägg på Newsmill, där hon påpekar att det här ändå bara är en liten bit av kampen som är vunnen:

“Genom att förändra rättspraxis på detta område skulle det också vara slut på den typ av diskriminering det innebär att inte tilltros förmågan att välja fritt utan utsättas för statligt förmynderi. Hanteringen av Namnlagen i detta sammanhang är bara toppen på isberget vad gäller diskriminering i samhället pga kön (tillhörighet, identitet och uttryck), dvs diskriminering av bl a transpersoner för vilka det kan vara ytterst viktigt att få bära ett förnamn som känns ok. Men också diskriminering av alla andra som önskar sig ett friare val.


Nu fortsätter förstås arbetet mot andra former av diskriminering, statligt sanktionerad eller på andra sätt tillåten av människor gentemot andra människor. Bara för att fördomarna tillåtits växa, värderingarna hamnat på sniskan och normerna blivit alltför trånga. Rädsla och okunskap ställer till med mycket som positiv nyfikenhet och respekt för allas lika värde kan råda bot på.”

För visst har det funnits andra viktiga områden att jobba med, och det gör det fortfarande. Det är väl delvis därför som det faktiskt dröjde nästan ett helt decennium in på 2000-talet innan myndiga människor blev betrodda att välja sina namn själva; det har alltid funnits något annat som har varit mer akut. Det finns fortfarande mycket att jobba med, men en seger är vunnen.

Nästan ett halvår efter beslutet om könsneutrala äktenskap kom äntligen beslutet om könsneutrala förnamn för vuxna. Det var inte en dag för tidigt, och det betyder mycket för många transpersoner. Så tack Madeleine, och tack Kerstin och Christine och alla de andra som har hjälpt till med detta. Tack alla som varit med på ett hörn; alla som skickat in ansökningar och bloggat och diskuterat. Tack regeringsrätten – och tack Skatteverket för att ni fortsatte överklaga så vi blev av med krånglet en gång för alla.

Men mest: Tack Madeleine för att du haft så mycket mer tålamod än de flesta av oss. Grattis till dig, och grattis till världen för att du finns.

***

Mer namn: Barn får heta Q: 1, 2. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Grattis världen för att Jan-Olov Madeleine finns

 1. Elijas says:

  Listan med könsneutrala förnamn finns här: http://www.prv.se/Personnamn/Statistik/Konsneutrala-fornamn/

  (Men förhoppningsvis så försvinner den snart) 🙂

 2. Pingback: Äktenskap: Check. Namnändring: Check. Rätten till min kropp: Fail « trollhare

 3. Pingback: Trollhare Jesus Immanuel – nu även hos Skatteverket « trollhare

 4. Pingback: Tvångskönande som tvångströja « trollhare

 5. Pingback: Peter Jöback är ett digestivekex – men bättre än Pernilla ”Golden shower” Wahlgren « trollhare

 6. Pingback: HBT handlar inte (bara) om homosexualitet « trollhare

 7. Pingback: EUs transpolitik: Ett stort steg för transsexuella, men ett litet steg för transpersoner « trollhare

Leave a Reply