Hej, jag heter Immanuel och jag är kunskapsbulimiker

Hej, jag heter Immanuel, och jag är studiemissbrukare. Jag har varit på avvänjning och hållit mig ren i fem år, men fått ett mindre återfall. Risken är ganska stor att den utmynnar i en examen till våren, och jag är nog inte tillräckligt motiverad för att stoppa det i tid. Det enda jag kan göra är att sätta upp regler för hur mycket tid jag får ägna åt studierna, och försöka hålla det.

Idag har jag varit riktigt duktig. Jag har nämligen gjort precis det jag planerat att göra, och inte ett dugg mer. Två timmars skolarbete om dagen, på sin höjd tre – det är den regeln jag försöker hålla. Inte åtta timmar på raken, som jag suttit de senaste veckorna och låtsats sova när jag i själva verket pluggat. Jag vill ju inte riktigt erkänna att jag är så fast i skolarbetet att jag har svårt att slita mig, och att jag i smyg sitter och fantiserar om det medan jag ägnar mig åt bloggande och sånt.

Taggiga pärlor

Taggiga pärlor

Att jag älskar att plugga visste jag redan, men att det i sig är ett problem hade jag inte tänkt på. När jag unnar mig att slappna av, släppa spärrarna och låta tankarna och orden strömma genom skallen i hyperfokus försätter jag mig i ett rus som är svårt att bryta. Förr i tiden var det ruset fullkomligt nödvändigt och jag utnyttjade det till max. Jag var tvungen att plugga 100 timmar i veckan för att hänga med, vilket såklart var den största orsaken till att jag efter fyra år plötsligt befann mig vara inlagd på psyket när jag egentligen skulle varit på uppropet. Det sambandet är jag medveten om, men att jag skulle vara direkt beroende av den kick som det ger att använda hjärnan hade jag inte fattat.

Fjärilar i magen

Fjärilar i magen

Därför har jag belagt mig själv med ett strikt förbud mot att överträda femton timmar i veckan. Jag läser på kvartsfart, men det är svårt att begränsa sig till det som bara är en tiondel av det jag gjort förut. Ändå vet jag att jag måste; förra veckan hade jag ett psykbryt över att försöka plugga på halvfart. Det var nämligen inte helt klart att jag skulle få tillgodoräkna mig den halva av kursen jag redan gjort för fem år sedan, men nu är papperna klara och jag vet att jag slipper den jobbigaste biten: Den strukturerade teorikursen med vanliga uppgifter. Istället får jag gå direkt på uppsatsskrivandet och jobba mer fritt. Jag lägger upp mitt schema i stort sett själv, och har bett om att få extra stöd av en mentor – för att se till så jag inte gör för mycket. Jag är stresskänsligare nu och klarar inte att dygnetruntplugga, och ändå är det så lätt att gå upp i varv och aldrig vilja komma ner igen. Det är farligt.

Jag har koncentrationssvårigheter och problem med impulsivitet; typiska ADHD-drag. Däremot har jag svårt att förstå hur man kan utgå ifrån att det måste betyda att man har svårt att sköta skolarbetet. Mitt stora problem är snarare att jag har svårt koncentrera mig på annat, och mina galna impulser innebär mest sånt som att sitta hela natten och plugga för att jag inte kan sluta, eller att sätta mig upp i sängen sekunden innan jag äntligen ska till och somna, för att skriva ner den där idén jag bara måste komma ihåg.

Jordgubbar och glass som icke-hetsätarportion

Jordgubbar och glass som icke-hetsätarportion

Hursomhelst har jag gått i skolan i drygt en månad, och det börjar äntligen flyta på. För en vecka sedan hade jag nästan bestämt mig för att hoppa av för att jag mådde för dåligt, men jag bestämde mig för att inte låta livet stå i vägen för lyckan i att få knarka uppsatsskrivande. Idag börjar jag träna på att bara plugga några få timmar i taget. Kanske är jag lika naiv som en alkoholist som tror att hen kan dricka måttligt, men jag känner mig snarare som en bulimiker. Äta måste man ju, så det gäller att lära sig att hantera mat för att kunna bli frisk. Samma sak med studier: Det går inte att låta bli att smaka på kunskapens frukt, utan det är bara att lära sig att inte svulla tills man spyr.

Hej, jag heter Immanuel och jag är kunskapsbulimiker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *