Definitionen av en hjälte

Nu vet jag vem jag ska rösta på i Svenska Hjältar: Camilla, som stöttar sin son Alex för att han ska få vara just Alex.

När han var fem år sa han att han var kille; när han började skolan blev han mobbad och ifrågasatt. Till slut, när han var tio, förklarade han för familjen:

“Så här är det: jag kommer inte att förändras. Det sårar mig när ni säger hon till mig. Jag kommer att operera mig när jag blir äldre. Från och med nu heter jag Alex. Kan jag inte vara mig själv kan jag lika gärna vara död.”

Camilla tog till sig det och började slåss. Idag är Alex 16 och går i utredning i Lund och behandlas med stopphormoner för att bromsa en kvinnlig pubertet.

Det är tyvärr ganska vanligt att föräldrar har svårt att acceptera att deras barn är transsexuella; även om det ofta löser sig med tiden så kan det vara tufft i början. Camilla verkar höra till undantagen, precis som mina föräldrar. Jag vet inte hur det är att vara förälder, och jag vet inte hur det är att inte vara transsexuell, men jag beundrar människor som vågar stå upp för sina barn, syskon och andra och stötta dem.

Det finns så mycket fördomar – inte bara om transpersoner, utan även om transpersoners mammor och vad de måste ha gjort för “fel” i sin uppfostran – som kan ta kål på en. Att våga lita på sitt barn, och välja att försöka förändra omvärlden istället för barnet, det är mod för mig.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Definitionen av en hjälte

 1. Emmie says:

  Det gjorde mig väldigt glad att läsa. Så himla fint.

 2. Sandra L says:

  Ord!

 3. Ja 😀 Det gör mig glad 😀

 4. Hannibal says:

  Nu har jag kollat på vilka som är nominerade för ‘Svenska hjältar’, och har funderat lite över vad som egentligen är ett hjältedåd. Vissa handlingar ser jag som självklarheter, vanligt civilkurage helt enkelt som alla borde visa efter förmåga.

  Vad jag ser som riktigt hjältemod är nog de som under lång tid arbetat för en viktig sak, i motvind, utan samhällets stöd. De som tar smällar för sin övertygelse. Ingen ifrågasätter att någon hjälper till vid en bilolycka, räddar en drunknande, stoppar en rånare… de hyllas ovillkorligen av de flesta. Men att stå upp för något som inte är helt accepterat (ex polis som anmäler kollega och blir utstött) är för mig en större bedrift. Om det sen också för med sig att problemet uppmärksammas och fler vågar ställa sig upp så är det ännu bättre. Där kvalar Camilla och Alex in. Helt klart.

  • Ja, precis sånt tänker jag också på. Även tex. människor som väljer att ge en del av sin tid åt att jobba ideellt tycker jag är stora hjältar, men just det där att följa sin moral och göra det obekväma är nog ändå det största hjältedådet. Alla vill vara en Erin Brockowic, men få skulle verkligen våga.

 5. Pingback: Sam, 16: ”De är löjliga som retar mig bara för att jag är den jag är” « trollhare

Leave a Reply