Dagens Damptopi: SMS-doktorer

Det här är ingen nyhet, men det är tillräckligt bra för att lyfta fram som ett föredömligt exempel på hur man sparar pengar och hjälper patienter samtidigt. Uppsala läns landsting gör något som mitt eget, Gävleborg, inte klarar: De skickar ut sms för att påminna om läkartider dagen innan.

“Påminnelse!

Du har bokad tid hos [namn], [titel], imorgon [datum och tid]. Välkommen!”

Påminnelse-sms från Landstinget

Påminnelse-sms från Landstinget

Det enda som krävs är att man har uppgett sitt nummer till dem, och säger att man vill ha sms. Oerhört pedagogiskt och enkelt. Jag önskar att fler landsting kunde fungera så, till exempel mitt eget. Förmodligen skulle psykiatrin vara en av de verksamheter där det behövs allra mest, för det är vanligt att ha problem med minnet och strukturen när man mår dåligt.

SMS-systemet skulle antagligen spara vården en massa pengar, eftersom det minskar risken för att patienten glömmer att komma. Patienterna skulle slippa betala straffavgifter och dessutom få vård snabbare. Att glömma en läkartid gör ju att man får gå kanske ett par veckor till innan man får träffa doktorn och diskutera behandlingen eller vad det nu är. Det är frustrerande, och man känner att man har sig själv att skylla.

En outnyttjad läkartid kostar samhället pengar, och ett automatiskt sms så lite – och för en patient med dåligt minne är det ovärdeligt.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Dagens Damptopi: SMS-doktorer

 1. danitra says:

  Ja, det är verkligen ett jättebra system. Dom har det här i Örebro också och även stadsbiblioteket har börjat använda det.

 2. karibien says:

  Hos oss är det infört i folktandvården men inte resten av landstingets verksamhet. Vore ju sjukt bra faktiskt.

  Har du tipsat landstinget om sms-tjänsten?

  Om inte, gör det!

  Skicka mejl, bloggposten till exempel

  Förslagsvis skriver du till landstingsråden, till landstingsdirektören och till verksamhetschefen eller divisionschefen med ansvar för psykiatrin

  Här hittar du mejladresser till landstingsråden
  http://www.lg.se/templates/Page.aspx?id=15864

  Här hittar du namn och mobilnummer till diverse chefer
  http://www.lg.se/templates/Page.aspx?id=10808
  Mejladresserna får du gissa, eller fråga exvis landstingsrådens sekreterare, såna brukar vara hjälpsamma – telnr på samma sida om landstingsråden.

  Sisådär.

  Ett av livets stora mysterier är varför det är mycket lättare att dra igång nya projekt än avsluta såna man håller på med?

  /k *återvänder till tvättstugan, disken och min egen lista med telefonsamtal och mejl att skicka*

 3. Jag kom precis på det, att jag borde göra det. Det var liksom bara en spontan tanke. Men absolut, det borde ju vara något för dem.

 4. Mikaela says:

  Min tandreglerare skickade SMS till mig i något år men har slutat nu o_O
  Elakt!

  Mikusagi

Leave a Reply