Välkommen till den autistiska revolutionen

Jag drömde att jag skickade ett mail till ett visst stort IT-företag, som jag sedan ångrade. De svarade nämligen och var jätteglada. Jag hade föreslagit att de skulle göra en enkel förändring av ett program, men de erbjöd mig jobb på stående fot. Jag skulle vara pedagog och expert på tillgänglighet och användarvänlighet och analysera olika projekt de höll på med, och föreläsa för dem om psykologi och bara sådär i största allmänhet vara expert, tyckte de.

När jag försökte förklara att jag inte kan ett enda dugg slog de bara bort det, och fortsatte tjata. Så jag gick med på det, och med hjärtat i halsgropen åkte jag till deras kontor nånstans i USA, och var förberedd på att misslyckas. Jag blev tilldelad en handledare som verkade snäll men mer autistisk än jag, och så bad de mig att hålla en improviserad presentation för dem. De ville att jag skulle berätta om deras produkter, men jag förstod inte varför. Jag stod framför en grupp nördar och skulle berätta för dem om deras jobb. De ställde frågor jag inte kunde svara på, som hur användare i olika målgrupper uppfattar den och den funktionen. Jag kan ingenting om datorer, och jag kan ingenting om människor heller, så till slut bröt jag ihop:

“Jag sa ju att jag inte är någon psykolog! Hur ska jag kunna veta sånt?!”

Då började de skratta, allihopa. Min handledare log mot mig och förklarade att om de hade velat ha en psykolog hade de kunnat plocka vem som helst. De hade valt mig för att de förstod att jag var tvåspråkig: Jag talar både autism och neurotypi nästan flytande. Det de behövde var en tolk som kunde översätta mellan deras sätt att tänka och användarnas.

“Du vet”, sa min handledare och klappade i händerna av förtjusning:

“Vanligt folk vill inte bli påminda om sina brister. Neurotyper vill gärna tro att de äger världen. De vill inte se att de har enorma svårigheter med vissa saker, så de hittar på olika grejer som gör världen mer tillgänglig för dem. Det är ju fint. De är velpottor, så de bestämmer att det är fint att vara flexibel. De är upptagna med att noja sig över sin sociala status, så de kommer på olika sätt att manifestera den. Och det är där vi kommer in i bilden. Vi vill att de ska använda våra prylar, men de får inte ana något.”

Hans röst lät uppspelt, och han lutade sig fram och viskade:

“Vi håller på att ta över världen, men vi vill inte att de ska märka det. De ska jubla över pedagogiska användargränssnitt och smarta funktioner, så att de inte tänker på att vi långsamt lockar in dem i ett mer och mer neuromångfaldigt sätt att fungera.”

Jag undrade om han skämtade, men så började han att fnittra av glädje.

“De skulle bara veta att deras såkallade sociala media drivs av en autistisk konspiration. Det är vår tur nu. Om vi inte kan få dem att göra de minsta eftergifter för att göra världen tillgänglig, om de vägrar att erkänna neuromångfalden för att de fortfarande hävdar att vi är störda, avvikande, sjuka och onormala, så får vi helt enkelt göra dem mer lika oss. Det är enda sättet. Välkommen till den autistiska revolutionen!”

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Välkommen till den autistiska revolutionen

 1. Mellanvärld says:

  re sista stycket: 😀

 2. 🙂 Min hjärna skapar märkliga berättelser ibland…

 3. Frk F says:

  Haha…en autistisk konspiration! …och för att lura på dem en tillgänglighet för alla.
  🙂 🙂

  Nu blev jag så där emotionellt och revolutionärt varm inombords!

 4. mona says:

  Trevligt! 🙂

 5. pärlbesatt says:

  Gotta luv ya, som Charley? på Aspergerforum alltid sa.

 6. Vad jag gillar din blogg. Himmel och pannkaka. Om någon del av drömmen var sann eller itne får vi väl se, men den var en bra isslustration över hur knasigt det kan vara även iverkligheten…

  Heja på! Kommer fortfarande ihåg det du skrev om att typ: IRL tiden skulle inkräkta på och stjäla av din virituella…måste leta åt det på din blogg….får man citera dig på de biten, förresten? JAg tänkte odelbert på mina tokspelande tonåringar… 🙂

  / Anette

 7. Hans says:

  Kul att titta förbi din blogg igen,

  Du verkar vara på mycket bättre humör nu än någon tidigare gång jag varit här? Eller tar jag fel (^_^)

  Strålande!

 8. Oj, gör jag? Ja, kanske det 🙂

 9. Hans says:

  Jodå nu när jag tittat på fler är det tydligt. Det är ju utmärkt.

  Vad tycker du förresten om:
  Nyhetsbloggen.com
  Tänker ta den som en av tre medieprodukter till att bli tyngre. Förutom Nyfikenvital.org och Pryltrend.com.

  Har mer tid nu med medieprodukterna efter att ha lagt ner eller fört över en del mer ideella åtaganden jag haft.

 10. Hans says:

  För mig syns det tydligt därför jag roar mig just med att följa sådant. Egentligen ingen enskild bloggare men jag brukar surfa runt efteråt på för gruppen typiska och se att det stämmer med övergripande.

  Du kan ju titta lite löst på:
  http://hedonimeter.org/blogg/

 11. Hans says:

  Gillar du projektet 😀

  Fungerade fantastiskt bra. Fick först morgontidningarna och Metro att förvandla sig på webben. Alla körde ett tag stenhårt i tryckta tidningen också. Spridde sig vidare till TV. Nu har de tagit ner det igen – kanske när det såg att det ev. påverkade de ekonomiska prognoserna.

  Men gick trenden redan starkt. Kassörskor ler mer nu än de någonsin under mitt liv gjort här i Uppsala. En ganska ordentligt ökning. Folk verkar glada i övrigt också fler främmande personer pratar med varandra vid busshållplatsen. Det har då jag aldrig sett tidigare.

  Coolt va? Min metod för memetics när den fungerar som bäst.

  Vad gillade du Nyhetsbloggen?
  Om du gillar en guide i den kan du då tipsa om denna?

 12. Pingback: Kortbloggat:Digitalpr.se-2009/10/18

 13. Hans says:

  Jag såg faktiskt någon häromdagen som lite liknande skissen längst upp på din blogg. Du var mot förmodan inte i Uppsala?

 14. Hans says:

  Gjorde du något kul då i Uppsala?

  Ganska tråkig stad. Om det någonsin blev av att få ordning på lägenheten och säljs…

 15. Hans says:

  Förresten:

  Har du tittat något på Nyhetsbloggen.com?
  Du kan ju skriva så åsikter är välkomna.

  Har du lust att blogga ett tips om någon guide eller annat vore det guld. Den behöver verkligen det. Bra med läsare bland tidningar, TV o.s.v. men ännu svag med Google.

 16. Hans says:

  Kanske blandar jag samma datum. En tisdag var det i alla fall.

  Du såg mig inte jonglera i närheten av stationen vid gamla posthuset.

 17. Hans says:

  Någon annan med ytligt liknande utseende. Svårt att se i mörkret.

  Det börjar i alla fall se estetiskt bättre ut runt järnvägen och stationen. För några år sedan var det riktigt illa med en massa grovsopor som låg ute på övergiven räls sedan tiotals år. Gamla järnvägsvagnar m.m.

  Nu när nya resecentret och den omgjorda parken framträder ser det riktigt bra ut. Jag var lätt skeptisk till att så mycket av parker gick bort men det blev bra.

 18. Hans says:

  De små dammarna med många strålar blev väldigt lyckade.

 19. Pingback: För fler ord och en autistifiering av internet: Smileyfri vecka « trollhare

 20. Pingback: Välkommen till internet, men är du autistisk nog? « trollhare

 21. Pingback: Socialt internet, objektivitet och mättat afk-liv « MMN-o

Leave a Reply