Könsskillnader och autism – den stora frågan återstår

Forskare i Uppsala har upptäckt att en tredjedel av generna på Y-kromosomen är aktiv i hjärnan under fostertiden. De vet inte varför, eller hur, men de tror att det kan förklara en del könsskillnader.

Samtidigt ser jag en artikel om en annan studie, som jag först tror handlar om samma undersökning. Det gör det inte; den här är kanadensisk och handlar om kroppsspråk. Kvinnor är bättre än män på att läsa av känslor, har de kommit fram till. Anledningen till varför jag blandar ihop dem först är för att båda forskarna som intervjuas nämner autism som en anledning att forska på könsskillnader:

“Det finns många skäl till att denna forskning är viktig. Förhoppningsvis kan den i förlängningen få betydelse både för förståelsen och för behandlingen av depression, autism och flera andra sjukdomar i hjärnan som slår olika mot kvinnor respektive män. För att kunna studera såväl normal som onormal hjärnaktivitet är det viktigt att ta hänsyn till könsskillnaderna”

säger Elena Jazin i Uppsala, och Olivier Collignon i Montreal nämner som exempel på när deras forskning kan komma till nytta:

“psykiska sjukdomar som är kraftigt beroende av kön. Det betyder att de påverkar män och kvinnor olika. Autism är ett bra exempel, eftersom det drabbar fler män än kvinnor och ett av dess särdrag är svårigheten att känna igen känslor”

Jag tycker att det är en väldigt intressant utveckling i sig, hur de argumenterar. För drygt tio år sedan, när debatten om biologistisk forskning var som störst, var det ingen som pratade om autism. Då hette det framförallt att man måste forska på hjärnornas olikheter för att kunna bevisa hur fantastiska kvinnor är. Idag är det alltså för att kunna bevisa hur autism fungerar.

Frågetecknen är många, och i mitt stilla sinne undrar jag när någon kommer att börja använda autism som ett argument för eller emot könsskillnader. Trots allt så är ju graden av autism något som direkt spelar in på hur mycket man låter sig påverkas av omvärlden. Med andra ord skulle det gå att hävda att autister i större utsträckning än icke-autister styrs av de biologiska egenskaper som man försöker kartlägga, eftersom det sociala inflytandet är mindre. Kanske är jag helt ute och cyklar, kanske inte. Det skulle i alla fall vara intressant att se vad en sådan undersökning kom fram till: Vad säger autism om det könade samhället?

Lite orelaterat, men ändå mycket läsvärt: Barnens rättigheter på tv. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in NPF and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Könsskillnader och autism – den stora frågan återstår

 1. Mellanvärld says:

  Är det ett sådant där “autism är extrem manlighet” igen?

 2. Hmm…det kanske slutar med att alla som har autism egentligen skulle blivit män fast något hände så en del kvinnor blev begåvade med det också..kanske kvinnor med autism är mer manhaftiga? Intressant i varje fall 🙂

  • Ja, det är en teori. Många tjejer med autism är ju iaf inte sådär extremt inriktade på att “ta hand om” och vara social. Sedan kan de vara tillbakadragna eller utagerande, men det där med att falla in i en typisk kvinnoroll är inget som kommer automatiskt direkt…

 3. Maria Nilsson says:

  För det första så finns det vänster sociologer som säger att könet är konstruerat, vad säger då dessa om en forskning på biologiska olikheter i hjärnan?

  Det andra jag tror det finns precis lika många kvinnor som män med autism men det ser olika ut därför upptäcks det oftare hos män. Just detta med att läsa kroppspråk och ansiktsuttryck det kan oftast en kvinnlig autistiker men har andra svårigheter medan manliga inte kan och inte förstår ironier på samma sätt. Man kanske skulle påstå att autism ser olika ut mellan könen då.

  • Ja, precis. Det är det som de utgår ifrån. Kvinnor med autism är svårare att upptäcka/har lättare för att smälta in bland NT. Sedan kan man diskutera hur mycket av det som är socialt och inte, iofs. Själv har jag en “kvinnlig” form av Asperger.

   • Mellanvärld says:

    Vad menar du med kvinnlig form?

    • Jag smälter in lättare än många andra, är väldigt NT-acting. Och så har jag inte de där typiska nördintressena heller. Mina specialintressen är antingen bara konstiga eller så helt normala fast liksom mer besatt.

     • Maria Nilsson says:

      Kvinnliga autister har visst nördintressen men oftast är de smidiga nog att hålla tyst om dem. Jag har aldrig hört en kvinna rabbla alla namnsdagar i almanackan eller hela busstabellen, men dom kan dem lika bra men har väl den sociala smidigheten att dölja dem för de vet att de tråkar ut andra människor vilket de inte vill göra. Jag vet en kvinna som alltid räknar alla trappsteg i trappuppgångar och minns dem men hon snackar inte om det men det kan vara bra att veta typ.

     • Ja, det med. Men sedan är det också så att de specialintressen kvinnliga autister får är oftare av ett mindre “typiskt nördigt” och dessutom mindre avvikande slag. Det faller oftare under kategorin “udda hobby” än “nördigt”, för den utomstående.

 4. Henrik K. says:

  “…autister i större utsträckning än icke-autister styrs av de biologiska egenskaper som man försöker kartlägga, eftersom det sociala inflytandet är mindre.”

  Stopp och belägg. Förmågan att bli socialt påverkad ÄR ju en biologisk egenskap i sig! En egenskap som kvinnor har i större grad än de flesta män pga könskromosomerna. ALLA våra beteenden och egenskaper har någon grad av genetisk grund, helt enkelt därför att generna avgör hur kroppens och hjärnans proteinstrukturer byggs upp…

  Tänk bara på hundvalpar eller kattungar hur olika personlighet de ofta har, redan från början!

  • Ah… Ja, det kanske är sant. Så jag får väl omformulera det till “vissa biologiska egenskaper”. För det är fortfarande relevant 🙂

  • Maria Nilsson says:

   Jo det stämmer eftersom människan är ett flockdjur så ingår socialt beteende i får överlevnads struktur.

Leave a Reply