T med Trollhare

Immanuel

Immanuel

Jag vet inte när min transition, min könskorrigering, min process, mitt “könsbyte”, slutar, men jag vet när det började. Om jag inte minns fel så är det ganska exakt tre år sedan, fast det tog några dagar extra att våga omsätta tankarna i ord. Den 26 oktober, i övermorgon, är det mitt treårsjubileum i skriven form, i alla fall. Jag börjar mer och mer acceptera att man kan kalla det för att jag kom ut ur garderoben. I lika många år som jag satt där inne har jag levt utanför efteråt. Jag har hunnit med rätt mycket på tre år, framförallt inombords.

Det är så mycket jag önskar att jag hade vetat då – för att inte tala om hur mycket jag önskar att jag hade vetat för sju år sedan, eller för tretton år sedan. Det är lätt att vara efterklok, jag vet. Inte vill jag fastna i bitterhet heller. Det tjänar ingenting till att grubbla över vad som hade hänt om jag gjort si eller så. Jag kan inte ens påstå att jag har gjort så gott jag har kunnat – men jag vågar säga att det är det jag gör idag.

Än så länge har jag bara börjat; även om jag tycker att jag kommit väldigt långt har jag fortfarande många mil kvar. Därför har jag också svårt att formulera vad det är jag tycker mig veta idag, som jag kan säga definitivt. Det är så mycket som återstår att se, som fortfarande är oklart. Det är så många frågetecken som behöver rätas ut. Men med risk för att låta självgod, och med risk för att ge riktigt dåliga råd som kanske inte alls hjälper någon annan, och med risk för att kanske tillochmed skrämma upp folk, så funderar jag på hur jag ska kunna formulera det jag lärt mig hittills.

Jag vet inte var jag ska börja, och jag vet inte vad som är relevant och inte. Jag vet inte vad som gäller för någon annan än mig, och jag vet inte om jag kommer att stå för det om ett år. Men jag vet att det finns de som sitter på frågor de kanske inte vågar ställa. Nu har ni er chans. Inga frågor är för dumma, även om jag utgår ifrån att folk har någon slags grundkunskap. Det är bara inte säkert att jag kan – eller vill – svara på vad som helst. Fråga vad du vill om transsexualism, könskorrigeringar, transpolitik. Fråga om stora allmängiltiga saker eller om det högst personliga. Fråga för att du är nyfiken, eller för att du själv går i samma tankar. Fråga; jag bits bara om du ber mig snällt.

Välkommen in på T med Trollhare.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Könsidentitet, Transbilder, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to T med Trollhare

 1. Johan says:

  Hej!
  Jag skulle gärna vilja höra lite om hur du tänkte och kände när du kom fram till att du är transsexuell; det skulle kanske kunna hjälpa mig att hitta lite rätt i mitt eget snurriga huvud. Om du vill så får du hemskt gärna skicka ett litet hej till mimaroben@gmail.com, så blir det lite mer privat.

  • Det är en sån fråga jag faktiskt väntat på. Jag får den ofta i andra sammanhang, men inte i bloggen, och inte från personer som har liknande tankar, utan mer från folk som bara är nyfikna. Jag ska försöka få ihop något svar 🙂

 2. Roses says:

  Något jag har funderat lite på är om det går att göra något åt höfterna? T ex som att man kan ta bort brösten, det är väl lite i sådana tankar jag är…
  För jag vet som exempel att jag är en sådan tjej som har breda höfter, och om man då vill korrigera sitt kön så måste det ju vara jättejobbigt om höfterna inte är som man skulle vilja. Eller är det en sådan sak man helt enkelt får leva med..?

  Hoppas du förstår hur jag menar.

 3. Det är en bra fråga 🙂 Ska kolla upp lite källor och återkomma med ett svar 🙂

 4. Robin says:

  Hej, jag hittade din blogg idag och måste säga att det hittills har varit en mycket intressant, utmanande och lärorik läsning! Mycket på grund av att jag har en nära relation till en person som har just autism och ADHD, vilket har ökat både mitt behov och intresse för att lära mig mer om dessa två funktionshinder. Dessutom har jag har ett brinnande intresse för norm- och könsfrågor, vilka jag tycker du tar upp på ett bra sätt. Vidare till frågan:

  I och med att du verkar som en väldigt öppensinnad och klarsynt person, varför valde du att genomgå en könskorrigering? Vad var det som fick dig att verkligen bestämma dig för att ändra ditt yttre för att “passa” ditt inre? Vad var det som gjorde detta så viktigt? Jag tänker då mest på att utsidan inte ska behöva reperesentera vilka vi är på insidan (även om det förstås kanske inte är så i verkligheten).

  Jag hoppas precis som föregående frågeställare att du förstår vad jag menar :).

 5. Danitra says:

  Har du övervägt att bevara möjligheten att bli gravid? Jag har alltid tagit förgivet att man absolut inte vill det som transexuell men så tänkte jag att han som var med i all medie för ett tag sedan inte är unik.

  Så ja, frågan är: Vill du bli gravid någon gång?

  • Där kan jag svara väldigt kort: Det är väldigt olika från person till person. Jag känner transsexuella som har fött barn, och jag känner de som vill spara ägg eller spermier (något man inte får med dagens lagstiftning). För egen del är det däremot väldigt enkelt: Jag vill inte ha barn, så därför vill jag inte heller bli gravid.

 6. Pingback: T med Trollhare: Hur kom du fram till att du är transsexuell? Del I « trollhare

 7. Pingback: Hur kom du fram till att du var transsexuell? Del IV: Leva som tjej vore okej, om jag bara fick ha kuk « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *