Inför 25-timmarsdygn nu!

Såhär borde det vara jämt. Varje dygn borde vara 25 timmar – minst. Är inte det en rimlig standardisering, så säg?

Jag menar, 24 är en så ojämn siffra. Om ett dygn är 25 timmar är det så mycket lättare att räkna: Fyra dygn gör hundra timmar. Det förvånar mig lite att inte upplysningsfilosoferna i Frankrike på 1700-talet passade på att införa 25-timmarsdygn när de ändå införde metersystemet, även om jag gissar att de säkert tänkte att klockor är borgerliga. Det förvånar mig däremot ännu mer att EU inte ens har diskuterat frågan.

Att vara non-24 är inget fult, inget fel eller skamligt. Det är fullt naturligt att ha ett längre biologiskt dygn än 24 timmar; de flesta har bara en viss förmåga att manipulera sin kropp som vi med längre dygnsrytm saknar. Vi är inte sjuka, vi är inte störda – vi är bara rationella.

Inför 25-timmarsdygn nu!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Psykologi and tagged , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Inför 25-timmarsdygn nu!

 1. Mellanvärld says:

  Det brukar bli värre under den mörka årstiden; även här nere i Götet.

  • Ja, precis. Det finns undersökningar som visar att när man tex. lever i en värld utan ljus som signalerar dag-natt tydligt så blir dygnet längre. Det är tydligen relativt vanligt bland gravt synskadade (=inte kunna se skillnad på ljus och mörker) att ha non-24.

 2. Janos says:

  Finns redan, har testats, men det slog inte.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Swatch_Internet_Time

  • Intressant. Jag har något svagt minne av att ha hört talas om det på den tiden det begav sig. Fast det låter väldigt… “konstruerat”, sådär så det skulle vara svårt att sälja in till “vanligt folk”.

 3. Roses says:

  Jag har jätteproblem med dygnsrytmen, och har egentligen alltid haft det. Var rätt länge sedan jag gav upp att försöka passa in i någon slags normal mall för det där, för det fungerade helt enkelt inte.

  Jag kan inte somna innan klockan 12 på natten, oavsett när jag gick upp. När jag gick i skolan var jag alltid tvungen att ta och sova en stund under dagen, eftersom jag aldrig lyckades somna i tid, och det hjälpte inte heller om jag skulle göra en sådan där manöver som folk brukar göra, att vända tillbaka dygnet genom att gå upp tidigt varje morgon tills man lyckas somna tidigt en kväll.
  Jag blir bara bängtrött och asgrinig, och somnar inte alls som jag ska på kvällen i alla fall…

  Shit, vilket utläggning det blev… Men i vilket fall, jag tror också att jag har en längre dygnsrytm än 24 timmar, eller så är jag en vampyr.

Leave a Reply