Pojke eller flicka? Ja, kanske det

Minns ni artikeln i SvD om Pop och hens föräldrar, som jag bloggade om i våras? Nora och Jonas har valt att inte berätta för människor i omgivningen vad Pop har för biologiskt kön, och uppfostrar henom könsneutralt. Reaktionen lät inte vänta på sig, sammanfattar SvD. Det började med att kommentarer fulla av personangrepp på föräldrarna rasade in både på SvD och i min blogg eftersom jag länkade till artikeln, och fortsatte med journalister från hela världen som ringde och mailade tidningsredaktionen för att få kontakt med familjen.

Många kallade det för barnmisshandel och drog paralleller till David Reimers fall. Så även de experter – en endokrinolog och en barnpsykolog – som uttalade sig i The Local. Det styrker bara min teori om Reimers lag:

”Reimers lag: i varje diskussion om könsroller, kommer någon förr eller senare att ta upp fallet Reimer (vare sig det är relevant eller inte).”

Skillnaden mellan att könsstympa sitt barn och försöka tvinga in henom i en viss könsroll och dessutom ljuga för barnet självt om hens biologiska bakgrund å ena sidan, och att ge barnet det andrum hen behöver tills hen själv eventuellt väljer att berätta för omgivningen vad hen har för könsorgan eller könsidentitet å andra sidan torde vara uppenbar.

Jag slår vad om att ifall Pop i framtiden berättar att hen har en snopp kommer folk att fortsätta rasa och hävda att hen har bliviti vanvårdad, men om hen berättar att hen har en snippa kommer de att lugna sig och säga “jaha, men då så”. Det är nämligen inte så provocerande att uppfostra biologiska flickor könsneutralt som att uppfostra biologiska pojkar på samma sätt.

Det klassiska svaret på frågan “är du kille eller tjej?” är antingen “ja” eller “nej”. Förmodligen kommer även Pop att få den frågan i framtiden, och det vore intressant att få veta hur hen svarar. Inte VAD hen svarar alltså, utan snarare OM hen ger den information som folk förväntar sig. Själv brukar jag dra till med “gissa!” för att jag är så nyfiken på att få höra hur de resonerar. Jag kan rekommendera det svaret för alla som är nyfikna på att höra kön konstrueras.

Mer familj och könsorgan: Friska foster aborteras av misstag, och dagen-efter-piller på macken. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, Sexism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Pojke eller flicka? Ja, kanske det

 1. Lepton says:

  Varfrö låter dy inte folk göra som de vil? E väl inte dit problem å alla som gör abort e inte duma å självilsa! Vissa måste d kanse blivit våld takna!

 2. dean says:

  mmm, jag brukar också svara “gissa”, eftersom jag, som du, är nyfiken på hur de kan tolka mig och lite lite kanske hoppas att bli “felkönad”. inte för att jag brukar springa på den frågan var och varannan dag. men typ, den gången det hände, och om det händer igen. “jag vet inte” är också ett svar, kanske lite väl utlämnande, beroende på hur ärlig man vill vara med en främling.

 3. chockad nysvensk says:

  jag gick till BB för att föda barn… när de såg min stora mage och mitt skägg så frågade de om jag var kvinna.. då svarade jag “det är hemligt”..

  jag blev då UTKÖRD från BB!!! vilken könsdiskriminering!!! vad är det för förutfattade meningar att alla som ska föda barn är kvinnor??

  nej.. vi behöver lära barnen från att de är små att inget skiljer könen åt.. inget som har med deras framtida möjligheter att göra i alla fall…

  speciellt inte en så liten detalj som att skita ut ett barn! de klarar väl vem som helst! =)

  • Åh, jag tror jag precis blev inspirerad att formulera två nya lagar:

   Då en nätdiskussion om könsroller blir mer avancerad, går sannolikheten för att någon, i syfte att misskreditera allt vad feminism, jämställdhet och genusvetenskap heter, drar upp

   1. kukar och fittor och graviditeter
   2. “Män är djur”
   3. Gudrun Schymans talibantal
   4. Tiina Rosenbergs könsförrädaretal
   5. “Alla män är våldtäktsmän”
   6. Feministers lättkränkthet

   mot ett.

   Då ett blogginlägg om genusfrågor eller HBTQ-politik får högre sidvisningar genom twinglylänkar, går sannolikheten för att någon utger sig för att vara muslim eller “invandrare” enbart för att hetsa feminister/HBTQ-aktivister och muslimer/”invandrare” mot varandra mot ett.

   Vi kan kalla dem för Fittans lag och Twinglys lag. Vad tycker du?

 4. Pingback: Dagens ord: Fittans lag och Twinglys lag « trollhare

 5. Anna-Karin says:

  Du har rätt Immanuel. Själv har jag konstruerat några olika fulfeminismer som brukar dyka upp som ett brev på posten i varje feministiskt diskussion.

  http://brio.webblogg.se/2008/february/om-skapandet-av-fulfeminismer.html

 6. Ah, det där har jag inte läst förut, men det var himla bra sammanfattat!

 7. Pingback: Genuspolisen rekryterar småbarn « trollhare

Leave a Reply