Vi frågar inte hur sjuk du är – för du är gravid så det skiter vi i

Det är inte en sjukdom att vara kvinna. Det är inte ens en sjukdom i sig att vara gravid – men att vara gravid innebär inte att man plötsligt blivit immun mot sjukdom.

Om jag förstått det rätt är det ungefär så man ska tolka domen som föll idag: Stockholms tingsrätt slår fast att Försäkringskassan har diskriminerat fyra kvinnor som inte fått sin sjukskrivning godkänd under graviditeten, eftersom en icke-gravid person med motsvarande besvär skulle ha fått igenom den. Man får inte särbehandla gravida och ställa högre krav på dem än på andra.

Det är intressant att läsa domen och se hur Försäkringskassan har argumenterat för att foglossning vid graviditet inte är någon sjukdom:

“I ditt fall så betvivlar vi inte att dina foglossningsbesvär inneburit en viss funktionsbegränsning under din graviditet. Försäkringskassan anser dock inte att besvären varit så omfattande och allvarliga att de kunnat betecknas som sjukliga och onormala.”

Jag som trodde att Försäkringskassans slogan var “Vi frågar inte hur sjuk du är, för det skiter vi i”, eller något liknande.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkispolitik, Genus, Politik, Reproduktiva rättigheter and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Vi frågar inte hur sjuk du är – för du är gravid så det skiter vi i

 1. Intressant! Jag har också haft foglossning och nekats sjukskrivning. Helt galet. Jag är sällan sjuk, men när jag är just gravid så blir jag nästan konstant sjuk i olika åkommor. Bra att man nu har “rätt” att vara sjuk, även om man råkar vara gravid!

 2. Ilona says:

  Tydligen är det en fråga om yrke också. En vän till mig nekades sjukskrivning samtidigt som hennes kolleger, med ett annat yrke, fick ja för precis samma besvär.

 3. Abbes pappa says:

  Det är så jävla dumt. Jag slår vad om att kvinnorna som nekats sjukskrivning för sin foglossning haft män som varit sjukskrivna för ryggskott till exempel.

  • Ja, antagligen. Det är märkligt. Jag undrar om det skulle ha gått att “luras” genom att läkaren i intyget beskriver symtomen utan att nämna att man är gravid?

 4. degbunke says:

  Lustigt också detta med foglossning vs nekad sjukpenning. Är inte foglossning farligt att gå omkring med (dvs röra sig för mycket), kan man inte förstöra bäckenet eller något liknande? Har för mig att det iaf inte alls är nyttigt att röra sig för mycket om man får sånt. Då är det ju extra smart av F-kassan att tvinga just dessa kvinnor att jobba och röra sig. (obs! ironi!)

  • Jo, precis. I ett av fallen står det något om att det finns risk för… jag minns inte? För tidig födsel, eller något, om hon tvingas fortsätta jobba. En av de fyra fallen var en busschaufför som hade svårt att flytta foten mellan gas och broms pga foglossningen – och det är alltså inget som Fk tar hänsyn till heller…

 5. Pingback: Håller din kropp EU-standard? « trollhare

Leave a Reply