“Jag får uppenbarligen inte vara pappa”

“Bennys begränsade möjligheter att på egen hand vara föräldraledig bedöms inte negativt påverka det kommande barnets behov av trygga och goda förhållanden.”

Så Benny får inte vara pappaledig, bestämmer kommunen. Rättare sagt: De bestämmer att han inte behöver en stödperson som hjälper honom att ta hand om barnet. Ungen har ju en mamma. En pappa som använder rullstol och inte kan gå ut med barnet i barnvagn själv är oviktig. Vilken puckad inställning.

Jag undrar om de skulle sagt samma sak om det hade varit han som hade varit den gravida, eller om det hade varit hans fru som varit den som behövt stöd. Det har skrivits en del om synen på mammor med olika funktionsnedsättningar, men mindre om pappor. Inte så konstigt; pappor är andra klassens föräldrar.

Jag vet att när jag säger det kommer antifeminister att instämma i kör, så det är lika bra att jag säger ifrån på en gång: Jag tänker INTE diskutera vårdnadstvister och statsfeminism och ditten och datten.

Hursomhelst får jag en känsla av att när man pratar om funkismammor så är det ofta utifrån olika klyschor: det är synd om dem eller så är de starka; de är avkönade eller påkönade; de borde inte skaffa barn eller de borde inte låta något hindra dem. Och så vidare. Men Den Dåliga Moderns ande svävar hela tiden över dem, precis som över alla mammor. Moderskap är något man ska bevisa om och om igen. Pappor, däremot, är liksom frivilliga.

“Jag får uppenbarligen inte vara pappa” säger Benny. Nej, det verkar inte bättre. En kvinna som behöver stöd för att ta hand om sitt barn riskerar kanske att få barnet omhändertaget om hon beskriver hur hon inte räcker till, men en man som behöver stöd för detsamma när det redan finns en kvinna är förklarad överflödig.

Pappor är bara viktiga när de är funktionella; den där “min pappa kan klå din pappa”-pappan. Andra pappor är inte lika bra, lika viktiga och lika värdefulla, verkar det som att de tycker. Bullshit.

Läs gärna mitt inlägg om fördelarna med en funkispappa och andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Funkispolitik, Genus, Reproduktiva rättigheter and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to “Jag får uppenbarligen inte vara pappa”

 1. alex. resare says:

  Jag har en bekant som är i behov av stöd och hamnade i samma sits när hon var gravid och sedan även fött sitt barn. Nu hade hon turen av föräldrar, syskon och vänner som hjälpte till men man kan vara lika värdelös i kommunens ögon även som mamma.

 2. Naturligtvis ska Eskilstuna kommun skämmas över sin inställning till pappan. Det är för mig självklart att det måste vara prioriterat att låta pappan få umgås med sitt barn som alla andra föräldralediga. Tragiskt är väl ett sätt att sammanfatta det på…

 3. simon says:

  hur var det med de livsavgörande manliga förebilderna nu då?…

 4. KalleKula says:

  Klart han får vara pappa! Det enda kommunen nekar honom är en stödperson som han själv anser att han behöver. Helt rätt beslut enligt mig.

  Eftersom han kan ta hand om sig själv utan hjälp så kan han med all sannolikhet ta hand om sitt barn också. Andra rullstolsbundna tar bevisligen hand om sina barn själv utan någon stödperson så det går. Han har ju inte ens försökt än. Är bara att börja träna på en docka för att få lite rutin och självförtroende och anpassa lägenheten lite så kommer det nog gå alldeles utmärkt. Hans argument att han inte kan gå ut med barnet i barnvagn är ju bara löjligt. Han gör det ju inte själv bara för att han rullar brevid en stödpersonen som går med den. Sätt ungen i en sele på bröstet och ut och rulla! Sitter man i rullstol går det inte att göra allt på ett “normalt” sätt av förklarliga skäl.

  Slutligen finns det många par där ena partnern inte kan ta ut sin föräldraledighet pga sin personliga situation, ser ingen skillnad och folk ska vare sig särbehandlas eller diskrimineras därefter. Lika för alla.

  Behöver han bara hjälp nån timma här och där så påstås det att det inte ska vara särskilt dyrt att anlita en nanny nu för tiden heller.

  • Eh… Sedan när kan man dra alla som använder rullstol över en kam? Det är inte alla som klarar det utan stödperson. Det beror väl på många olika saker. “Sätt ungen i en sele på bröstet”. Nu har inte jag rullat mer än ett par hundra meter i hela mitt liv, men jag vet att manuell rullstol innebär att man använder armarna väldigt mycket, och böjer sig fram mycket, osv. Jag har väldigt svårt att se hur det skulle fungera särskilt bra.

   • Andrea says:

    Dessutom skulle det inte funka med bärsele så här års, det blir för kallt för bebisen.

    • KalleKula says:

     Det är ingen värme i barnvagnar heller. Det som är “värmer” är det man lägger runt om. Får skaffa sele modell större så man får plats med tillräckligt med kläder bara. Att ha barnet nära bröstet borde rimligtvis ge lite extra värme.

     • Och hur smidigt rör man sig med en jättestor sele på magen? Använder man manuell rullstol förutsätter det kraft och rörlighet i armar och överkropp, och den rörligheten är viktig för att kunna ta sig fram.

      Jag blir helt plötsligt väldigt nyfiken på dina förkunskaper om hur man rör sig i en rullstol…

     • KalleKula says:

      Har aldrig behövt sitta framåtlutat ner mot benen för att ta mig framåt i rullstol, inte ens i hyffsad uppförsbacke. Och då var det mer frågan om justering för elevation och inte för att ta spjärn. Man kanske behöver göra det om man är väldigt klen i överkroppen, men har man suttit i rullstol ett tag så har man inte det.

      Har sett en kille i rullstol med ett barn i sele, så uppenbarligen går det. Han stod still dock och jag följde inte direkt efter och kollade hur pass bra det funkade eller frågade. Men ser inte varför det skulle vara något problem med det, speciellt inte för någon som är erfaren i stolen.

     • Men återigen: Alla är olika. Och frågan är inte om det går. Kommunen verkar egentligen inte ens hänga upp sig på det.

  • (Och din syn på funkisar tänker jag inte ens kommentera)

   • KalleKula says:

    Min syn på funkisar? Du hade inte lite bråttom att försöka döma du. Min människosyn är alldeles utmärkt tack. Hur är det med din egen? Att utgå från att en människa behöver extra stöd ENBART pga ett handikapp och inte utifrån deras egna förutsättningar brukar allt som oftast inte tyda på något positivt.

    • Att utgå från att alla rullstolsburna har exakt samma behov brukar oftast inte tyda på något positivt, och inte heller att förkasta den sociala modellen

     http://en.wikipedia.org/wiki/Social_model_of_disability

     Eller vad vet jag? Du kanske vet exakt vad Benny klarar och inte klarar, vad han har för behov och inte, bättre än honom själv. Antingen är du hans läkare, arbetsterapeut eller liknande – eller så har du empatiska superkrafter.

     • KalleKula says:

      Jag bildar min uppfattning utifrån samma information som du gör. Om du anser att jag har för lite information för att tycka som jag gör har även du det.

      Det är klart att jag inte vet exakt vad han klarar och inte klarar. Det vet nog inte någon, inklusive Benny själv kan jag tippa på. Det som framgår i artikeln är att han klarar sig själv normalt sett, att han hade räknat med hjälp i ett väldigt tidigt skede och att han ville ha hjälpen för att känna sig säker.

      Det jag vet om människor är att alla klarar av enormt mycket mer än vad dom tror. Just eftersom han klarar sig själv i normala fall så tror jag att han klarar av att ta hand om sitt barn helt själv också bara han försöker. Att känna sig säker i sin roll kan han uppnå genom att träna. Självförtroendet & självkänslan att sen klara det skulle nog vara oslagbar.

      Enligt min erfarenhet så brukar folk i allmänhet inte försöka se alternativa lösningar när dom väl bett om hjälp (tills dom är tvungen dvs). Desto tidigare man gör det, desto sämre brukar det vara med det.

     • Ja, jag är den första att erkänna att jag inte vet allt. Men nu handlar inte detta om vad en människa bedöms klara och inte klara. Han har inte fått avslag för att de tror på hans förmåga, utan för att de underkänner honom som förälder.

 5. KajsaLisa says:

  Jag reagerade själv på det här, det är rent ut sagt vidrigt, men samtidigt typiskt för den tidsanda vi lever i. Det var inte bara förra lördagen vi ställde tillbaks klockan, vi gör det hela tiden
  KajsaLisa

 6. Vild Krukväxt says:

  Jag är för ung för att veta, så jag undrar:

  Hur var det innan den blå regeringen lade om hela fk?

  Var det såhär knäppt?

  Var det lättare att vara sjuk?

  Hur var det att ha Asperger innan och efter?

  • Just sånt här var nog lika illa då med, tyvärr. Men det är vissa saker som har försämrats väldigt mycket under de senaste åren, ffa när det gäller sjukförsäkringar. Man har bestämt sig för att utförsäkra människor, innan man sätter in någon form av rehabilitering.

   • Vild Krukväxt says:

    Okej.

    Man kastar effektivt ut dem på gatan, och låter socialen ta hand om folk istället?

    Vilket omvänt tänkande; det blir ju inte billigare, om det var det de siktade på…

 7. Vansterwiki says:

  Kombinera ihop detta med en ny lag från röd-grön röra som säger att pappan måste vara hemma halva tiden så ser man varthän det går. Då försvinner halva lagstadgade föräldraledigheten ut i slasken och staten lägger beslag på pengarna. Vilket dagis skulle ta emot en 6-månaders baby?

 8. litensak says:

  Jag måste bara bli arg och upprörd en stund, för pappan anser sig att vara i behov av stöd och skall alltså få det och inte hänvisas till att mamman kan ta hand om ungen själv. Vem förutom han själv vet det bäst?

  Sedan till Kallekulas syn på oss funkisar. Den gör mig rädd, nej jag har ingen rullstol men det innebär inte att jag utgår från den första person jag träffar och sedan tror att alla är så. Att en person klarar av att ha ett bärsele på magen betyder inte att alla gör det. Låter för mig väldigt krångligt med manuell rullstol.

  En annan artikel på ämnet, men om en mamma som inte får vara mamma: http://www.alltombarn.se/villhabarn/funktionshindrade-jennie-nekades-ivf-1.29723

  • Ja, det är det jag också tänker. KalleKula försöker anklaga mig för att tro att alla “rullstolsbundna” är offer, när det är han själv som utgår ifrån att alla fungerar likadant. KalleKulas retorik liknar de som brukar angripa folk med funktionshinder och kräva en exakt redogörelse in i minsta detalj för vad man har för diagnoser, symtom etc. för att de INTE ska avfärda en som lata, fuskare, etc.

 9. Bebis i magen says:

  Hittade hit när jag läste artikeln, är själv snart i samma situation fast jag blir mamman, klarar mig nästan själv i vardagen, får hjälp av min man när jag inte klarar mig. Men när barnet kommer så kan jag inte tex. gå ut på promenad själv, sele är säkert jättebra men trots vad vissa verkar tro här så har inte alla bra bålstyrka bara för man suttit i stol länge. Jag har och tränar massor men det hjälper inte min sjukdom gör att mina muskler är svagare än för en normal. Så även en liten backe eller tom. ett väggupp är som ett stort berg för mig. Att då inte kunna luta mig fram för att barnet sitter där gör det omöjligt att ta mig ut. Eller jo jag kan rulla precis utanför lägenheten ca 100m. Den kan man ju gå fram och tillbaka som den fånge man är.

  Blir så arg när jag läser om föräldrar som inte får hjälp att ta hand om sina barn. Jag hoppas att jag kan få ledsagning beviljad innan barnet kommer för det utreds nu, då kan jag sen komma ut med hjälp av denne även när barnet föds.

  • Jo, precis. Det är ju också en sån sak. Alla är så olika. Jag tycker det är talande att såna som Kalle Kula verkar veta precis hur *ALLA* rullstolsburna fungerar, vad de klarar etc. Tänk om jag skulle börja förutsätta att alla gående fungerar precis som jag…

 10. Pingback: Benny – med rätt att vara pappa « trollhare

 11. Pingback: Förvaltningsrätten: Rullstolsbundna Benny har också rätt att få vara pappa! « Liberal funkisdebatt

Leave a Reply