Mitt råd till Nicole Kidman inför hennes könsbyte: Spela inte man

Hon har beskrivits som “den första att göra en könskorrigering” och “den transsexuella dansken” – och jag menar inte Christine Jorgenssen som är den mest kända, utan Lili Elbe. Jag har bloggat om henne förut, i samband med att det blev känt att hennes liv ska bli film. Svenska Daniel Alfredsson har fått Nicole Kidman att tacka ja till huvudrollen, och Gwyneth Paltrow som Lilis fru Gerda i The Danish Girl.

[picapp src=”4/c/d/8/57th_Annual_BMI_2300.JPG?adImageId=7488707&imageId=7020715″ width=”500″ height=”727″ /]

Idag hittar jag en intervju med Kidman i Nöjesbladet, där hon förklarar:

“I nuläget har jag ingen aning om vilken sorts research jag ska göra för att kunna spela man”

Jag kan ju ge henne ett insidertips:

Spela inte man. Spela en kvinna med manlig kropp.

Förmodligen är du för välkänd för att kunna göra som Hilary Swank gjorde inför Boys Don’t Cry: Hon provade på att klä sig som man och röra sig ute för att verkligen få uppleva hur det är att vara transperson, när hon skulle spela Brandon Teena. Synd, för annars är det förmodligen den bästa research du kan göra. Det, och att lyssna mer på transpersoner själva än på någon annan.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-historia, Kultur och media, Regnbågsidoler, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Mitt råd till Nicole Kidman inför hennes könsbyte: Spela inte man

 1. Andrea says:

  Gud vad dumt journalisten i nöjesbladet har skrivit. Det står att hon ska spela man och personen använder inte namnet Lili Elbe utan dopnamnet.

  • Ja, men så har i stort sett alla journalister tyvärr gjort hela tiden sedan de började prata om filmen. Jag tror att det är den info de har gått ut med från producenterna, helt enkelt. Och det är himla synd.

 2. Andrea says:

  Vilken söt avatar jag fick förresten! Har den kaninöron?

 3. Mikaela says:

  Att Lili Elbe är TS är kanske hemligt i början av filmen och det vore att spoila för mycket om tidningarna skrev det? *har inte läst en enda artikel om filmen och vet därför ingenting*

  • Nej, det är knappast någon hemlighet. Det är snarare något de drar upp i varje artikel: “Einar Wegener var den första som gjorde ett könsbyte” och såna saker står det överallt…

 4. Lejonel says:

  Man hoppas ju att det inte blir skäms-kudde-nivå (då man bara vill gömma sitt ansikte bakom en kudde för att man skäääääms å filmskaparnas vägnar) på filmen iaf….. Jag har en VÄLDIGT bra film på VHS från 1980-talet (tror jag) där underbara Vanessa Redgrave spelar ts-tjejen Renée Richards. Richards var läkare och spelade tennis på hög nivå, så vad tror ni hände när hon fortsatte spela även efter SRS….?
  Och Redgrave (i vars liga Kidman aldrig kommer att spela) passerar faktiskt inte riktigt som kvinna i början av filmen, när hon spelar mannen som “bara byter om” som MfT-transvestit. Det ni!

Leave a Reply