Den transsexuella utpressningshärvan och andra rubrikskandaler

Vissa saker vill jag inte blogga om. För några veckor sedan började jag hitta artiklar om en “transsexuell utpressningshärva”: Alltså en politiker som blivit utpressad efter att hans sexträff med en sexarbetare som också råkar vara transperson filmats. Jag tyckte att det var irrelevant att ta upp det då, men nu när SvD skriver om det så har nyheten nått svenska medier.

Det hela hände i Italien, och politikern var Piero Marrazzo; guvernör i Lazio som är den delstat som Rom ligger i. De som anklagats för utpressningen var en grupp poliser, och det ledde till rättegång i höstas. Kvinnan på filmen, Natalie, hade en vän som hette Brenda, som vittnade i rättegången och berättade att hon sålt sex till Marrazzo två gånger. Varken att sälja eller att köpa sex är olagligt i Italien, men Marrazzo tvingades avgå från sin post. Detta hände alltså för knappt en månad sedan.

Nu har Brenda hittats död. Hennes lägenhet var utbränd, och i askan fann brandmännen hennes förkolnade kropp. Genast börjar spekulationer om att branden var anlagd ta fart. Var det ett försök att tysta henne? Vad visste hon egentligen? En snabb titt på Google News visar att det skrivs en del om det, men rubriksättningen är märklig: Åtminstone engelskspråkiga tidningar fokuserar till stor del på att hon var transsexuell.

Några rubriker från Google News

Av de tjugo första träffarna skriver åtta av dem ut transsexual i rubriken, och ytterligare tre skriver transsexual prostitute, en transsexual escort, och en transwoman. Tretton av tjugo artiklar drar alltså redan i rubriksättningen upp det faktum att hon var transsexuell, och det kan jämföras med att det totalt sett är nio av dem som nämner att hon var sexarbetare. En enda tidning skriver bara woman, och en rubrik är formulerad så att den inte ens nämner Brenda.

Tyder det på en vilja att synliggöra transpersoner? Tror man att Brenda blev mördad för att hon var transsexuell? Av innehållet i artiklarna att döma hade hon förmodligen likagärna kunnat vara en fittfödd tjej som jobbade som sexarbetare och råkat ut för det ändå. Att de drar upp det faktum att hon var transsexuell är bara ett sätt att krydda historien – vilket egentligen kanske säger något om hela skandalen. Därför är det skönt att se att SvD i alla fall inte smäller upp det i huvudrubriken.

Minst en gång var tredje dag mördas en människa för att de är – eller uppfattas som – transpersoner. De allra flesta av dem har inte varit indragna i en utpressningsskandal med en politiker, utan dör för att deras könsuttryck, deras könsidentitet eller deras kroppsliga kön bryter mot normen. De allra flesta av dem blir aldrig outade i krigsrubriker i tidningarna. De som mördas för att de är transpersoner göms och glöms, men de som mördas av andra orsaker beskrivs i första hand utifrån att de är transpersoner.

Oavsett om Brenda mördades för att tystas, eller om hon mördades för att hon var sexarbetare eller för att hon var transperson, så är det tragiskt. Den stora skandalen är väl kanske det faktum att det är av enorm betydelse att hon var en kvinna med kuk, i alla fall för media. Kanske var det en av anledningarna till varför Brenda dog.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, HBTQ, Internet, Kultur och media, Sexism, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Den transsexuella utpressningshärvan och andra rubrikskandaler

 1. themegabitch says:

  För nomisarna är det säkert av stor betydelse att hon var Transsexuell, i Italien skulle inte en politiker behöva avgå på grund av att han besökt en prostituerad…….Det var säkert det faktum att det var en TS som välte honom, “så omanligt och homosexuellt av honom att ha sex med en tjej med penis” typ…

  • Ja, jag misstänker att det kan vara lite så. Fast att köpa sex i allmänhet är väl det också ett väldigt stort tabu? Eller har jag amerikanska glasögon på mig nu?

   • MiaM says:

    Jag erkänner att jag har rätt dålig koll på Italien, men mitt intryck är att det är rätt stora skillnader mellan USA och Italien.

    Jag erkänner också att jag drog ett likhetstecken mellan USA och Amerika 🙂

    (Den mördade var trots allt också från Amerika; Brazilien ligger i Sydamerika).

 2. m says:

  Det stämmer att man inte tar så hårt på sexskandaler i italien. I det här fallet finns det dock andra faktorer som gör att han knappast kunde sitta kvan. Dels handlade det om att han vara kokainberoende och dels att han till en början helt fönekade att han köpt sex och sa att allt var en lögn.
  Dessutom har ju vänstern i italien varit väldigt hårda i sin dom mot Berlusconis sexaffär med en kvinna som av och till prostituerat sig (av Berlusconi tog hon dock inte betalt) så det hade varit ett stort hyckleri av vänstern om man såg genom fingrarna med den här affären.

  • Ja, men av rubrikerna att döma (med reservation för att jag inte har kollat italiensk media eftersom jag inte kan italienska) så kanske det spelade in att hon var ts också? Alltså, killar som tex. är ihop med ts-tjejer förutsätts ofta vara homo eller bi, så transfobi är “smittsamt”.

 3. Maria says:

  Jag är helt säker på att transexualismen var “problemet”. Annars hade det inte spelat lika stor roll. Visst, att en politiker har sex med prostituerade kan inte gå obemärkt förbi om man inte är Berlusconi (för oavsett alla mediapådrag kommer han ALDRIG att avgå). Ganska många är inne på spåret att det finns något ännu allvarligare under detta. Det kanske är fler politiker som har betalat för att få sig en “mysig” stund med dessa kvinnor. Eftersom de biologiskt än män anses grejen vara värre och någon har mördat dem. T ex Brendas hallick blev ju också mördad. Man kan ju fråga sig varför.

  • Ja, det är en tänkbar orsak. Berlusconi verkar btw vara en politisk katt med nio liv som alltid landar på fötterna, så man kanske inte kan jämföra, men det är något med detta…

Leave a Reply