Chaz Bono om sin könskorrigering: “Könet sitter mellan öronen, inte mellan benen”

Många som gör en könskorrigering vill helst gömma eller glömma det liv de hade innan, för att det är för jobbigt att tänka på. De flesta är på något sätt tvungna att förhålla sig till det ändå, och för en del är det helt enkelt omöjligt att komma undan. Chaz Bono är en av dem. Chaz mamma heter nämligen Cher, och pappa Sonny Bono, och han har levt i strålkastarljuset hela livet. För fjorton år sedan kom han ut som lesbisk, och i somras som transman.

[picapp align=”none” wrap=”false” link=”term=chaz+bono&iid=5346112″ src=”0/8/5/1/2009_Outfest_Opening_377b.jpg?adImageId=7755558&imageId=5346112″ width=”388″ height=”594″ /]

I en intervju i Good Morning America berättar han om hur han kom till insikt om att han var kille: Precis som många andra transkillar kände han sig rätt hemma i lesbiska kretsar, men samtidigt inte.

“-När jag var tretton-fjorton var jag rätt säker på att jag drogs till tjejer. Så: Jag föll för tjejer, jag är en tjej, så jag antar att jag är lesbisk.

– Men det är det enkla svaret, eller hur? För vilket kön man dras till…

– Vilket kön man dras till har inget att göra med ens könsidentitet. Många tycker att det är väldigt förvirrande, men det är två helt olika saker. Det ena är hur du ser på dig själv och vem du känner dig som, och det andra är vilka du dras till”

Det är en riktigt bra intervju. Jag är grymt imponerad av reportern som lyckas hantera frågan på ett respektfullt sätt, utan alltför tydlig freakshow-stämpel – och ännu mer av Chaz, som ger bra svar.

[Youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rGr8vl0vlfg]

Chaz Bono i GMA på Youtube

Nej, han är inte rädd längre. Han var det förut, men nu lever han det liv han alltid drömt om. Nej, han tycker inte att hans könskorrigering går att se som ett politiskt ställningstagande. Han har kämpat hårt för det, men om han är öppen med det kan han bana väg för andra. Han är fortfarande HBT-aktivist, men nu lutar han mer åt T än åt H.

Och så det som redan blivit något slags bevingat uttryck, som jag i och för sig inte är helt säker på om jag själv skriver under på:

“Gender is between your ears, not between your legs”

Könet sitter mellan öronen, inte mellan benen.

För Chaz är det en könskorrigering, men för omvärlden är det ett könsbyte. Människor som vant sig vid att tänka på honom som “hon” och [tjejnamn] och “lesbisk” får nu lära om och tänka “han”, “Chaz” och “heterosexuell”. Då är det såklart lättare för de som inte sorterar människor så mycket, utan bara behöver komma ihåg hans namnbyte.

Jag beundrar Chaz för att han vågar vara sig själv, och för att han inte – som vissa andra kända personer som det skvallras om – flyr undan och gömmer sig någonstans. Jag är säker på att Chaz inte kommer att ångra sin transition – och jag hoppas att han inte kommer att ångra att han valde att göra det offentligt.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, Kultur och media, Regnbågsidoler, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Chaz Bono om sin könskorrigering: “Könet sitter mellan öronen, inte mellan benen”

 1. Jag måste tänka så här. Ifall jag kollade mig i spegeln och ser en man och alla andra sa + att jag skulle se ut som en man, men ändå känna mig som en kvinna, med hår och smink och så skulle alla säga att jag var en man. Då skulle jag bli galen om jag inte fick synka min känsla och mitt utseende. Så på det sättet så spelar det faktiskt ingen roll när folk säger att insidan bara räknas. För utsidan ihop med insidan är själva kittet för att man ska känna sig nöjd.

  Så ifall jag såg ut som en man och kände mig som en kvinna som jag gör i dagsläget när jag ligger här i soffan och läser då skulle även jag operera mig till kvinna. Man måste få en frid i sinnet.

 2. Karin Enge says:

  Modigt gjort, men håll ett öga på vikten, ajajaj…

  • Jo, det är rätt vanligt bland transkillar att lägga på sig, i synnerhet när man börjar med testo. Men jag tror att han är väldigt medveten om sin vikt; det brukar vara så när man är överviktig. Det är bara svårt att banta när det är mycket annat som händer…

 3. Kroppsvikten blir nog en oviktig detalj och ifall man inte är på topp i humöret så käkar man mer och onyttigt. (egen erfarenhet) Så jag tror lite hormoner och mer önskat kön och acceptans så blir vikten bättre.

  • Ja, det med. Sedan har ju iaf jag “gömt mig” bakom övervikten för att slippa de kvinnliga formerna. En fet kropp är på sätt och vis ofta androgyn.

   • dean says:

    är inte den feta kroppen lite som den handikappade; att den avsexualiseras av omgivningen? en tjock människa kan/bör/får/vill inte ha sex, och kan inte förvänta sig att bli accepterad varken som kvinna eller man, för ingen av könsrollerna framhåller ju överdriven fetma som något bra. utrymmet finns väl i den manliga rollen, men därmed inte sagt att det är ett ideal.

    • Ja, bland annat det. En “fet tjej” blir ytterst sällan föremål för uppvaktning från män (hur det är från kvinnor vet jag inte tillräckligt om). Man är totalt avsexualiserad av 99,99% av befolkningen, typ. Det i sig kan vara en lättnad.

 4. Pingback: Gender Sender – Tio låtar som får dig i trans « trollhare

 5. Pingback: Skillnaden mellan Ricky Martins sexliv och Chaz Bonos könskorrigering « trollhare

Leave a Reply