Naket är för mig inte att visa hud – utan att visa sig hudlös

“Jag vill inte se mina vänners pubishår!!!”

Dennis var smått chockad igår, tror jag. Han hade inte räknat med att se en viss bild i min blogg, och jag kunde nästan se framför mig hur han skruvade lite nervöst på sig när han förklarade att jag kanske borde tänka efter vad jag lägger upp på nätet. Jag förklarade att det gör jag redan. Jag vet var mina gränser går för vad jag lägger upp i bloggen, både i text och bild. Samma sak gäller i forum av olika slag. Jag har lärt mig vad jag är okej med att hela världen vet och inte.

Naket skrev

Naket skrev

Därför kommer det förmodligen aldrig att stå några detaljer om mitt eventuella sexliv i bloggen, och inte heller kommer det några utförliga redogörelser för mina toalettbesök eller hygienrutiner. Förr i tiden hände det att jag skrev ingående om mitt självskadande; det skulle jag inte göra idag. Jag lägger sällan ut några bilder som jag uppfattar som nakna, utan bara bilder som dokumenterar min kropps utveckling under könskorrigeringen. Ändå var det precis det ordet Dennis använde: Jag lägger ofta ut bilder på nakna kroppsdelar.

Så jag låg hela natten och funderade över hur jag definierar “naket”. Vad är “naket”?

Nakna ben

Nakna ben

När jag lägger ut bilder av mina ben är huden alltid naken, även om bilden ofta är skuren så att det inte ens syns om jag har kalsonger eller inte.

Naken mage

Naken mage

När jag lägger ut bilder av min mage är huden alltid naken, även om jag alltid tar dem när jag har kalsonger på mig, som jag bara har hasat ner.

Nakna armar

Nakna armar

När jag lägger ut bilder av mina armar är huden alltid naken, även om jag brukar ha binder på mig på överkroppen.

Naken bröstkorg

Naken bröstkorg

När jag lägger ut bilder av min bröstkorg är huden alltid naken, även om jag alltid fotar så att bröstvårtorna inte syns. Det är i och för sig mest för att jag tar bilderna så att själva “bröstformen” inte ska synas.

Immanuel i fjortisfrisyr

Naket ansikte

När jag lägger ut bilder av mitt ansikte är huden alltid naken, och man skymtar min hals och mina axlar som också ofta är nakna.

Jag skulle inte lägga ut bilder där mina bröstvårtor syns, nu innan rekonstruktionen, och jag skulle inte lägga ut bilder på min kuk. Inte foton, i alla fall. Jag skulle inte heller lägga upp bilder på mig som jag ser ut just nu. Jag sitter nämligen i morgonrock – utan binder under. Mina bröst hänger fritt. Det är knappt att jag vågar erkänna det, men så är det. Det är naket för mig.

Naket för mig är inte att lägga ut en bild på olika kroppsdelar med hud och hår; det är att lägga ut bilder som jag själv besväras av och inte skulle vilja att vem som helst kunde se. Naket är bilder som skulle kunna användas emot mig, som jag skulle få ångest om jag upptäckte att någon tagit och lagt ut på nätet under omständigheter jag själv inte kunde kontrollera. Naket är för mig inte att visa hud – utan att visa sig hudlös.

***

Tomten visar bröstvårtorna i nya RFSU-reklamen för sexleksaker. Det gör inte jag. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Internet, Kroppstankar, Personligt, Relationer, Transbilder, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Naket är för mig inte att visa hud – utan att visa sig hudlös

 1. Magnus C says:

  Du är så klok och så skarp! Sedan behövs det även att en del hudlöshet lyfts fram i det publika, även om det är väldigt svårt och kanske inte det bästa att göra när man är oanonym. Det hela handlar för mig om vad som är personligt och vad som är privat. I vilket fall som helst så tycker jag att du är så bra! Keep it up!

 2. dean says:

  det där är ju intressant. det är nog många som ser “nakenbilder” som tecken på nåt slags bekräftelsebehov, och något lite sorgligt (att h*n ska behöva lägga ut sånt där för att bli sedd), lite old school-moral.
  bekräftelsebehov är för övrigt ett begrepp jag inte förstår, för alla behöver ju bekräftelse av olika slag; när övergår det från nåt “normalt” till nåt skadligt? går det ens att dra en gräns och peka ut vem som är destruktivt bekräftelsesökande, och vem som söker på rätt sätt?
  iallafall är det närmast komiskt var man drar gränsen mellan naket och icke naket. ett ansikte är ju alltid naket, och armar och en del annat kan man visa utan att nån reagerar. och vill man vara sexig får man gärna visa bröstens form, lagom mycket hud och sådär, men skymtar bröstvårtan har man tagit ett rejält steg över gränsen och det blir ramaskri.
  kan det ha något med eventuell diagnos att göra om man inte känner någon vidare skräck inför att visa hud, men fått lära sig att andra automatiskt reagerar oerhört negativt på tanken om att visa vissa delar?

  • Jag undrar mycket över var gränserna går för när något är skadligt och när det inte är det. Jag vet faktiskt inte, men jag har lärt mig att det anses vara stötande att INTE ha tillräckligt stort bekräftelsebehov. Då får folk psykopatvibbar, vilket jag tycker är väldigt märkligt.

 3. Susanna says:

  Jag tycker du är så jävla modig som lägger ut bilder på delar av din kropp utan att täcka dem med kläder först. Jag skulle ALDRIG våga visa min mage på nätet, iaf inte utan kläder ovanpå. Visserligen finns det en bild på mig i korsett på nätet nånstans, men korsetten är så åtsnörd att man inte ser hur tjock min mage egentligen är. Dina bilder är jättefina och informativa (jag gissar att andra FtM tycker det iaf), och inte det minsta stötande ifall nån nu skulle få för sig att tycka det. Så det så.

 4. Nej, stötande hoppas jag inte att någon tycker att de är, men liksom pinsamt självutlämnande kanske? Jag vet inte. Jag står för det 🙂

 5. mina says:

  jag tycker det är vackert det du säger om integritet och att du vågar lägga bilderna. Jag fattar precis vad du menar och omhuldar det ju bara och tycker alla borde vara lika modiga (att vara “hudlösa”, inte bara skriva om hur tuffa de är och hur bra de blir på foto osv) men skulle inte våga det, på internet själv, i det här läget. men jag kan bara beklaga det (filosofiskt) och kanske sno till mig lite kraft av någon som du som fattat vad integritet är, styrka och integritet är att våga visa sig. personligen är jag nog en för spretig person för att kunna vara mkt offentlig på internet. jag är liksom inte helt “sammansatt”, och har så mkt tankar och , vilket bara skulle göra folk förvirrade och de skulle inte fatta min abstrakta konstnärlighet och sen skulle jag få behöva förklara allting och allt skulle bli komplicerat. 😉

  • Eh… Och jag är INTE spretig?! 😉 Jag uppfattar mig själv som väldigt spretig, och mitt första år som bloggare var nog fruktansvärt svårbegripligt, men jag jobbar på det. Fast ibland önskar jag att jag kunde våga använda de ord jag egentligen vill, och få folk att förstå ändå…

 6. mina says:

  nä jag vet, men du _gör_ ju nåt iaf, typ skriver vad du tycker. jag tycker alltid livet handlar om detta här att antingen drömma eller göra. jävla jobbigt är det att vara konkret och ta plats utan känna perfektionisten komma krälande..

 7. mina says:

  ömk ömk, lol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *