Svininfluensa får tondöv att sjunga sig igenom målbrottet

Jag kan verkligen inte sjunga, ändå är det precis det jag gör. Tanken är inte att det ska låta bra, eller ens drägligt; det är framförallt för att öva på att lägga ner rösten litegrann och få den att låta manligare – eller åtminstone att sluta att låta som om jag äter sandpapper till frukost. Att komma i målbrottet och få någon slags svininfluensainspirerad stämbandsinflammation samtidigt är inte helt lyckat. Min timing hade kunnat vara bättre, och jag tror att det är därför det tar sån tid att få rösten att fungera.

Efter drygt fem månader på testosteron är jag helt klart i målbrottet, men har inte fått ordning på rösten för fem öre. Inte nog med att den låter väldigt hes och inte tillräckligt mörk – jag märker att jag anstränger stämbanden när jag pratar. Halsen gör ont, vilket såklart bara spär på hesheten. Jag har varit försiktig med träningen just på grund av hesheten, men nu har jag insett att det bara finns ett sätt att sluta vara hes: Att börja träna.

Igår satt jag och läste olika sidor med tips för transtjejer som behöver lära sig att lägga upp rösten, och blev precis som förut lite frustrerad över att inte hitta så mycket som passade specifikt för transkillar med röstproblem. Det var då det slog mig: Varför sätter jag mig inte och gör ett eget träningsprogram? Sagt och gjort. Jag har trots allt en gång i tiden tråkat mig igenom fonetiklektioner där enda behållningen var vår fantastiska lärare som lurade oss att tro att det fanns något magiskt i att kunna skilja tonande och tonlösa konsonanter från varandra. Jag har läst fonetik och lingvistik, om än i små delkurser. Egentligen finns det ingen ursäkt, nu när min hals börjar återhämta sig. Jag borde kunna röstträna mig själv mer än vad jag gjort hittills.

Planen består av att ägna en stund varje dag åt att sjunga duett med män som kan sjunga (eller, när det gäller till exempel Backstreet Boys: Killar som låter någorlunda manliga och har texter jag kan utantill). Jag har valt olika typer av röster för att kunna känna mig fram vad som fungerar och inte, och olika sorters låtar för att få någon slags variation.

Jag har drag av den där typiskt autistiska stelheten i rösten – tycker jag själv – och är dessutom är så tondöv som det bara är möjligt, så jag får verkligen inget gratis. Om det fungerar vet jag inte och hur det påverkar min heshet återstår att se, men i väntan på den där remissen till foniatrikern finns det inte så mycket annat att göra. Det lär bli lite synd om mina grannar den närmsta framtiden, även om jag ska försöka att vara någorlunda tyst. Jag kanske kan skylla min heshet på att vad-det-nu-var-om-det-inte-var-svininfluensan krockade med målbrottet, men min tondövhet är nog svårare att bortförklara.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Hormonbehandling, Puberteten, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Svininfluensa får tondöv att sjunga sig igenom målbrottet

 1. Mellanvärld says:

  Om man är tondöv, är väl alla konsonanter tonlösa. 😉

  (och snälla använd inte “fläckifierade” länkar; funkar inte på min dator)

 2. “Jag har valt olika typer av röster för att kunna känna mig fram vad som fungerar och inte, och olika sorters låtar för att få någon slags variation.”

  Supersmart idé!
  Lycka till med programmet, och berätta gärna om hur det går. Extra intressant för mig som är musiker med specialintresse för röst.

  Eftersom pop/rock-sång till så stor del består av män som försöker sjunga så högt som möjligt (i olika grad beroende på genre, förstås), så tänkte jag att jag skulle bidra lite med motsatsen. Kvinnliga röster som söker sig neråt i röstläge är lite osynliggjorda, får man nog säga. Njut alltså av detta ljuva exempel från PJ Harvey:

  http://open.spotify.com/track/0OOlHbxbijdG4h4Q9gVTNB

  • Jo, jag har alltid gillat kvinnliga, mörka röster, men det är en skillnad där. Jag har bestämt mig för att INTE vilja låta som “en mörk kvinnlig röst” utan hellre som “en ljus manlig röst”.

   Och många män sjunger med ganska ljusa röster, jag vet. Men tex. Peter LeMarc har jag upptäckt ligger väldigt bra till, och Dennis föreslog Robbie Williams. Han passar rätt bra han med. Annars har jag försökt att välja de låtar som de sjunger som mörkast i; oftast ballader. Synd bara att inte senaste Ark-skivan finns på Spotify, annars hade jag terroriserat mina grannar med att bröla “sheeee-eeee-eeeee” (från Uriel).

 3. Rikkert says:

  Här är en länk angående röstförändringar:
  http://www.radical-musicology.org.uk/2008/Constansis.htm
  Mer intressant för mig som kör lågdos T just för att skona rösten, men litet står det också om själva röstträningen.

 4. Pingback: Alla killar låter som tjejer när de nyser « trollhare

 5. Pingback: Det är omöjligt att få ett bättre år än 2009 har varit – men jag tänker verkligen försöka « trollhare

 6. Pingback: Avbrott av målbrott « trollhare

 7. Pingback: Jag låter som en man som försöker låta som en kvinna « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *