Hellre störd och stolt än tvångströja

För drygt en vecka sedan släppte RFSL Ungdom en rapport om HBT-ungdomars utsatthet. Resultatet var deprimerande i sig, men reaktionerna ännu tristare. Undersökningen heter “Effekter av heteronormen” och det borde inte gå att misstolka vad det syftar på. Så vad skriver pingstkyrkliga Världen Idag om det? Jo, de sätter rubriken “Ny studie: Gayvärlden en högriskmiljö”.

Jag har precis blivit intervjuad i en och en halv timme av en journaliststudent som skulle göra ett skolarbete om psykradikalism. Vi pratade om sambandet mellan psykradikalism och queerteori, om hur internet fungerar som en aktivistisk plattform, om varför det privata är politiskt – och om hur det är att vara öppen som psykfall och öppen som HBTQ-person. Jag tog upp rubriksättningen i Världen Idag som ett lysande exempel på hur människor tvingas in i… ja, vad? Medicinskåpet? Terapirummet, landstingssärken, dosetten, psykakuten? Vad ska man kalla den slags garderob som får människor att skämmas för sin hjärna, som gör att folk inte våga berätta att de har psykiska problem? Jag kunde inte komma på ett bra ord, men jag tror att jag har det nu: Tvångströjan.

Det är trångt och obekvämt i tvångströjan, och jag tror att den är ännu lite trängre om den är färgad i regnbågsmönster än om den är landstingsvit – just på grund av den inställningen som bland annat Världen Idag sprider. De syr in sömmarna med förstärkt tråd så att det ska vara ännu svårare att slå sig fri.

Immanuel i min "Störd och stolt"-tröja

Störd och stolt!

Vi pratade vidare, och hen frågade vad jag vill se i framtiden. Jag svarade att jag vill se HBT-kompetens inom psykiatrin, psykradikalism inom HBT-rörelsen och överhuvudtaget att få igång en diskussion om frågorna. Det bästa sättet att hantera de som säger “Vadå, byta kön?! Du är fan störd!” är att svara “Åh, tack!”.

Alla är störda. Normala människor finns inte. Däremot är det oftast de som anstränger sig för att framstå som friska som är de som har de snävaste tvångströjorna, men det syns inte. De tvångströjorna är nämligen av fina märken, och döljer fästanordningen under ett lager av paljetter.

Jag ÄR störd, och jag är stolt. Inte över att jag är störd – för det har jag inte gjort något för att förtjäna – men över att jag kan hantera min stördhet utan att förneka den och projicera den på alla andra. Och min “Störd och stolt”-tröja är så mycket bekvämare än någon tvångströja.

Lästips: DNs serie om att komma ut ur tvångströjan. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Aspiequeer, Funkis, Funkispolitik, HBTQ, Immanuel i media, Internet, NPF, NPF i media, Överlevnadshandbok, Personligt, Politik, Psykiatri, Psykologi, Självkänsla, Skam, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

32 Responses to Hellre störd och stolt än tvångströja

 1. Dags att avskaffa “störd” och “normal”.

  Ohm…Amen…Jag Är…

  Kram du den finaste!
  <3

  • 😀 Hög tid, synnerligen!

   (Jag borde börja säga “synnerligen” istf “indeed”)

   Kram!

   • dean says:

    åh, jag har också missbrukat “indeed”, men eftersom det är för mainstream för mig att dra mig med engelska uttryck 😛 så bytte jag till synnerligen, men det var sannerligen inte nyttigt för mig, missbruket är värre än nånsin! :O

 2. Mellanvärld says:

  “Det bästa sättet att hantera de som säger ”Vadå, byta kön?! Du är fan störd!” är att svara ”Åh, tack!”” ja, det är det nog.

 3. hmmm…haha…yes synnerligen!

 4. NIna says:

  Störd å stolt – det är bra.
  Du har övertygat mig!
  /ny prenumerant

 5. Detta har inget med ovanstående inlägg att göra, utan jag fick bara en överväldigande lust att berätta hur bra din blogg är och hur mycket den betyder för mig (och många andra så klart, fast det är ju inte min business att tala för dem). Jag följer ingen annan blogg som på ett sådant strålande vis kombinerar knivskarpa insikter med ett fantastiskt språk och underbar humor.

  Ursäkta. Jag tar kanske i för mycket, men det är sant, alltihop.

 6. livsglimtar says:

  Jag brukar säga att det underlättar att vara lite knasig och sån är jag, fast jag är helt vanlig samtidigt. Osvensk har jag fått höra att jag är och det är väl min danska del som spökar något annat kan jag inte tänka mig.
  Måste vara så jobbigt att hela tiden hamna i försvarsställning för den man är … jag blir slut bara av att tänka tanken. Det är ett tungt ok många har att släpa på.

 7. Göran says:

  Tror du att du (som den du är) är föraktad av bibelns Gud?

 8. p says:

  jaadu, inte bara tvångströjan, offerkoftan ska helst tvingas på den med verkar det. knöggligt värre i kombination!

 9. Göran says:

  Tror du att Gud älskar dig?

 10. Pingback: Hon hen han – på väg mot psykisk friskdom « trollhare

 11. Pingback: Manlighets är en tvångshandling « trollhare

 12. Pingback: Att komma ut som störd är det sundaste jag någonsin gjort « trollhare

 13. Pingback: Det våras för psykisk ohälsa « Genrep

 14. Vad glad jag blev av att läsa detta, om psykradikalismen.
  Mjao på det. Och pepp!

Leave a Reply