Konspiration för vita jular

Knopp på buske, med snö påVarje år pratar människor om att man måste rädda miljön, så att “våra barn” också får uppleva vita vintrar. Varje december pratar människor om framtidshopp och mänsklig godhet. Varje jul blir jag bitter, och i år blir jag bitter i förtid. Alla människor vill rädda världen, men det är få som är beredda att göra något.

Alla människor är emot djurplågeri, men för de flesta är det ändå okej att döda djur bara man gör det så skonsamt som möjligt. Det är en stor skillnad mellan att sträva efter att döda “snällt” och att sträva efter att inte döda i onödan alls. På samma sätt är det en skillnad mellan att prata om miljö och att faktiskt göra något. När folk frågar varför jag är vegetarian, och numera varför jag är på väg att bli vegan igen, så brukar jag ha svårt att hitta orden. Jag brukar dra till med något om att det känns rätt att inte bidra till lidande. I själva verket handlar det om en enda sak: Jag tror inte att det är rätt att döda bara för att det är bekvämt, normaliserat och subventionerat.

Jag är inte i Köpenhamn, för jag klarar inte folksamlingar. Så jag sitter i ett snöigt Sandviken och har min alldeles egna klimatdemonstration: En saffranskrans från ett bageri i en grannby. Den ser oskyldig och god ut, och jag gissar att de flesta som köper den inte har en tanke på att den är vegansk. Det krävs att man läser innehållsförteckningen med rätt glasögon för att veta det.

Människor matas bokstavligt talat med vegansk smygpropaganda varje dag, utan att märka något. Se det som en konspiration eller en slump, men oavsett vilket är det sånt som räddar världen.

Tips till julbordet. Mer miljö: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21.Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Djur, Politik, Veganism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Konspiration för vita jular

 1. Ulrika says:

  “Alla människor vill rädda världen, men det är få som är beredda att göra något.”

  Ofta tycker jag det känns som om människor faktiskt inte VILL rädda världen. Som om de skiter i hur det går.
  Ja, ja… Jag vet… Dystopisk misantrop.

  • Jag jobbar väldigt mycket på att INTE tänka så…

   • Ulrika says:

    Hur gör du då?
    Själv finner jag det svårt att göra när jag dagligen möter människor som slår mig i huvudet med sin likgiltighet.

    • Jag är priviligerad nog att kunna leva i en skyddad bubbla numera. På den tiden jag hade en svärmor som frågade “När ska du börja äta normalt då?” så var det mycket svårare…

     • Att inte låta sig provoceras är btw en slags mindfulness…

     • Ulrika says:

      Att låta sig provoceras och att låta sig påverkas – Är det samma sak?

     • Gränsen är hårfin ibland, det håller jag med om. Det är skitsvårt. Jag vet inte riktigt vad som är vad…

     • Ulrika says:

      Hmm… Okej, men låt oss då gå tillbaks till början:
      Du säger

      ”Alla människor vill rädda världen, men det är få som är beredda att göra något.”

      Jag säger

      “Ofta tycker jag det känns som om människor faktiskt inte VILL rädda världen. Som om de skiter i hur det går.”

      Hur du än läser dessa två påståenden så summerar de fler minustecken än plustecken. Jag undrar hur man gör för att tänka plus när man är omgiven av minus… Vill uppriktigt lära mig.

     • Jag vet inte, men jag har någon slags naiv tro på att människor egentligen vill göra gott, men att de inte orkar. Den tron krockar iofs väldigt ofta med min inbyggda cynism, men den finns där.

      Jag tror att om man försöker se likgiltighet som ett stressymtom snarare än som ovilja så är det lättare att inte tappa tron på mänskligheten.

 2. VeggieJonas says:

  Här är något som alla s.k djurälskare bör fråga sig själv och sitt samvete. Hur kan det vara okej att döda djur, när man inte behöver det för att överleva och att man ändå i högsta grad kan njuta av livet?

  *nyfiken*
  Vad har dom för vätska istället för komjölk i den kransen då?

 3. Pingback: 180 000 grisar räddade – för en godare jul « trollhare

 4. paul says:

  “Jag tror inte att det är rätt att döda bara för att det är bekvämt, normaliserat och subventionerat.”

  Finns det naturlagar för vad som är rätt och fel? Handlar det inte mer om vad vi bestämmer oss för?

Leave a Reply