180 000 grisar räddade – för en godare jul

Levande grisar vid julbord

Bild av Elisabeth Olsson Wallin, för Djurrättsalliansen

Var femte svensk kommer inte att köpa skinka till jul, visar en undersökning som Aftonbladet gjort. Fyra procent, nästan var tjugonde, har fattat det beslutet på grund av den senaste tidens skandal där vanvård på grisfarmar avslöjats. Resten antar jag är personer som inte firar jul, som redan är veg*aner eller som inte gillar skinka.

Fyra procent är alltså skillnaden som Djurrättsalliansens avslöjande har gjort. Det låter kanske inte mycket, men en snabb uträkning visar att det är ungefär 360 000 skinkor färre, vilket betyder att 180 000 grisar får behålla sina rumpor. Det säger väl egentligen mest om vilka enorma mängder kött som folk sätter i sig.

Det blir en lite godare jul i år. Och ju grönare jul, desto vitare.

***

…Och i gammelmedia jobbar man som vanligt på att hålla köttfrågan utanför klimatdiskussionen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Djur, Veganism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 180 000 grisar räddade – för en godare jul

 1. dean says:

  🙂 lär väl glömmas bort snart igen dock.
  läser en del tidningar där de har intervjuat folk på stan, “kommer du äta julskinka i år?”, standardsvaret verkar vara “ja, alla behandlar ju inte sina grisar illa”. eh? ingen plan på att isåfall ta reda på vilken skinka som skulle kunna ha ett något mer humant ursprung (hehe, ursäkta det konstiga ordvalet) eller köpa ekologiskt? jävla godtyckare.

 2. Boman says:

  De grisar som skulle bli julskinka är slaktade för flera månader sen. Att avstå räddar en endaste gris alltså, inte denna jul.
  Inte för att jag äter kött men andra gör. Vi köper från gårdar med bra djurhållning, om man nu kan ha några garantier för det. Vill man ha billig skinka kan man räkna med att de djuren inte fått något vidare liv, man får vad man betalar för.

  • Fast i det långa loppet gör det det. För om de sitter där med ett överskott på skinka, vad gör de då? Jo, de slaktar mindre än tänkt innan de blivit av med det. Eller? Skulle inte förvåna mig iofs om det finns något EU-bidrag som gör det lönsammare att slakta för att kasta köttet…

Leave a Reply