Aspergerdrag gör barn till hjältar

Youtube

Har ni sett Will Phillips – tioåringen som vägrar stå upp och svära trohetseden till USAs flagga innan alla i USA har fått sina medborgerliga rättigheter? Stillsamt meddelar Will vad han sa till sin lärarvikarie som blev arg på honom:

“I eventually, very solemnly, with a little bit of malice in my voice, said: “Ma’am, with all due respect, you can go jump off a bridge”.”

Översatt till svenska blir det ungefär:

“Jag sa till slut, väldigt stillsamt och med ett stråk av illvilja i rösten: Fröken, med all respekt, gå och hoppa från en bro”

Första gången jag såg intervjun tänkte jag att det var något med honom som jag kände igen: Tystlåten och lugn använder han såna ord som ingen vuxen skulle ha försökt få honom att säga. Det är bara för högtidligt för att vara regisserat.

Will blev skickad till rektorn, och han bad läraren om ursäkt för det han sagt, men löftet står kvar. Så länge homofobi, rasism och sexism styr kommer han att protestera genom att sitta ner. I skolan blir han kallad “gaywad”, som han erkänner att han inte riktigt vet vad det betyder men att det är något nedsättande om homosexuella.

Nu läste jag SvDs idagblogg om honom, och fastnade för meningen:

“Jag fascineras av hans övertygelse som får honom att gå emot en hel massa sociala konventioner och socialt tryck – och stå upp för det han tror på.”

Den som följer min blogg vet vart jag vill komma. Jag säger inte att Will Phillips har Aspergers syndrom; för det första är jag ingen psykolog och för det andra är det inget man avgör av att se ett videoklipp på sju minuter. Det är inte det jag menar. Däremot är det precis den här typen av beteende som man skulle kunna förvänta sig av ett barn med Asperger. Jag gissar att Will Phillips, som vill bli advokat när han blir stor, är ett högintelligent barn vars hjärna kör Asperger som operativsystem – men det är inte säkert att han för den skull är det minsta funktionshindrad. Det kanske bara är så han fungerar. Självklart kan jag ha fel, men det är inte helt omöjligt.

Att gå emot sociala konventioner och inte falla för grupptrycket är aspisar ofta väldigt bra på. Will Phillips beter sig som en aspie – oavsett om han egentligen har det eller inte. Vilket som är han en hjälte.

***

Relaterat: På Sophiahemmet vägrar man lesbiska insemination. De skulle behöva lite asperger där, kanske? Och tuffa tjejer mår sämre. De skulle också behöva det. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Aspiequeer, Barn och genus, Funkis, Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Internet, Könsneutrala äktenskap, Kultur och media, NPF, NPF i media, Politik, Psykologi, Regnbågsidoler, Relationer, Social inkompetens, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Aspergerdrag gör barn till hjältar

 1. Paranoia says:

  “A very atypical act of juvenile deliquency”.

  Vilken fullkomligt underbar unge.

 2. Lars says:

  Att koppla samman hög intelligens hos ett barn med abnormitet och psykiatriska diagnoser luktar mindervärdeskomplex lång väg. En typisk, och alltför vanlig, reflexmässig reaktion från s.k. “normalbegåvade” som gärna tar alla chanser att trycka ner sina högpresterande kamrater. Du, Immanuel, som skriver den här bloggen, borde veta bättre med tanke på din bakgrund och dina förmodade erfarenheter.

  Om en sådan här kille är funktionshindrad, så gäller det även Usain Bolt, som också ligger långt ifrån normalfördelningskurvans centrum.

  • Har du läst det jag skrivit? Jag säger inte att han har Asperger. Jag säger inte heller att även om han har Asperger så måste det betyda ett funktionshinder. Jag säger att det sätt han beter sig på ÄR aspigt. Och jag förstår inte varför jag ska finna mig i att Asperger ses som något fult och används som ett skällsord?

   • Lars says:

    Men varför ens antyda att killen har Aspergers syndrom? Aspergers inget fult, det är en diagnos, och sådana bör man vara försiktig med t.o.m. om man är legitimerad psykolog. Låt killen vara vara så fantastisk som han är, utan etiketter. Om hans verbala förmåga och höga intelligens – mot förmodan – någon gång blir till ett problem, så får han väl på eget initiativ uppsöka lämplig vårdinstans för att få sina problem undersökta.

    • Ja, Aspergers syndrom är en diagnos. Men jag pratar inte om DIAGNOSEN utan om sättet att fungera. Det är inte nödvändigtvis ett funktionshinder.

     Jag vill inte att “Asperger” ska vara något som enbart betyder att man har problem och svårigheter. Det är ett operativsystem, inte ett virus. Därför försöker jag att få fram mer positiva sidor av funktionssättet också.

 3. hm.. says:

  Det du inte tycks fatta är att dina läsare reagerar på att du överhuvudtaget ens antyder att han har Aspergers: Brukar Aspergers dessutom inte ha problem med koncentrationen, ta varenda fråga bokstavligt etc. Dessutom tror jag knappast du är i stånd att utföra en diagnos bara genom att se på ett videoklipp. På samma sätt du tycker dig se “tecken” på att han har Aspergers, så ser vi tecken på att han INTE har Aspergers. Utöver detta, försvagas dina argument med att du medvetet eller omedvetet försöker antyda att de som säger emot dig menar att “Asperger ses som ngt fult eller används endast som skällsord”. När man lägger ord i sin opponents mun, ja då avslöjar man sig själv. Vrf utgår du så snabbt från att det är det vi menar? Ursäkta mig, nu ska jag gå och dölja min smarthet så att folk inte tror att jag har Aspergers, som jag dessutom anser är ngt fult och är ett skällsord…

  • Men herregud. Jag säger inte att han har Aspergers syndrom. Jag säger att han har DRAG av Asperger. Jag skriver uttryckligen att jag INTE ställer någon diagnos. Det är en stor skillnad.

   Inte heller lägger jag orden i någons mun. Jag markerar bara var jag står, eftersom jag vet att många okunniga NT som kanske läser kommentarerna de facto köper just det där “man ska inte sätta etiketter och diagnoser är alltid av ondo”-snacket, och att det är Missförstånd Nummer 1. Jag har lärt mig att vara så tydlig det bara går med den biten.

   Det jag undrar är: Vad är det som är så provocerande? Jag har inte outat honom som aspie, jag har inte ens varit den första att se “aspiepotentialen”, jag har inte svartmålat asperger, och jag har varken förringat de svårigheter man kan ha som aspie eller överdrivit till någon slags einsteinkomplex. Vad gör jag för fel?

   Och: Hur ska man kunna prata om de positiva egenskaper som jag och många andra uppfattar som “typiskt asperger” om man inte får göra det utan att sorgkanta beskrivningen med problemuppräkningar? Det är det jag vill komma ifrån.

 4. Ylva says:

  Han står upp för vad han tror på, trots omgivningens spott och spe. Han skulle kunna bli Lucia!

 5. Dr says:

  Min tolkning är samma som Trollhares. Alla har en släng av nå’t. Denne principfaste grabb är väl mer aspie än neurotypisk?

 6. Pojken har otroligt fina åsikter och ståndpunkter, och han har verkligen en fantastiskt fin pappa!

  Och att sedan pojken har Asperger – vilket jag personligen tror att han har efter att ha sett videoklippet – förtar inget av hans rättfärdiga och betydelsefulla åsikter!

  • Precis 😀 Jag älskar pappans minspel btw 😀

  • Lars says:

   För mig är han en smart och rolig kille, varken mer eller mindre. Ni som hävdar att pojken har Aspergers: Menar ni att hans beteende, förhållningssätt och smarthet är förbehållet människor med Aspergers syndrom, och således något som “vanliga” människor, som inte kvalificerar för diagnosen, aldrig kan uppnå? Som om godhet, intelligens och “out-of-the-box-tänkande” på något sätt förutsätter en neuropsykiatrisk avvikelse. Det tycker jag leder till en pessimistisk och deterministisk syn på människan.

   Jag önskar såklart att jag också vore så där bildad, intelligent, rakryggad och samtidigt underbart medmänsklig. Men, eftersom jag är så normal, så är det ingen idé att jag försöker; lika bra att hålla fast vid mina gamla normalbegåvade fördomar om sakernas tillstånd. Typ…

   • Nu är det du som lägger orden i min mun. För sjuttioelfte gången: Nej, jag säger inte att han har Aspergers syndrom, och nej, jag säger inte att inte neurotyper kan ha de egenskaperna.

    Jag vet inte vad du utgår ifrån, men för mig finns det ingen motsättning mellan att vara neurotyp och att ha aspergerdrag, precis som det inte finns någon motsättning mellan att vara aspie med NT-drag. Jag utgår inte heller ifrån att ens handlingar är en direkt konsekvens av något medfött sätt att fungera heller, men det jag menar är:

    Detta beteende är ett exempel på ett förhållningssätt som är långt vanligare hos personer som fungerar på aspergervis (inte att förväxla med att vara diagnosticerad med AS) än hos personer som fungerar på NT-vis. Punkt.

    Så, nu har jag upprepat mig gång på gång på gång. Såvida du inte har något nytt att komma med är diskussionen avslutad.

 7. Technicolor says:

  Årets feelgood-youtubeklipp?

 8. Lars says:

  Att “ha aspergerdrag”, “köra asperger som operativsystem”, “fungera på aspergervis”. Vad betyder det? Låter väldigt hemsnickrat. Och varför prata om andra, för dig okända människor, i dessa termer?

  • Det finns flera som pratar i de termerna, tex: http://www.andet.se/

   Jag pratar om det så för att visa på nyanserna och de positiva sidorna. Torbjörn på Andet, tex. gör skillnad på “asperger” som är ett bredare begrepp som beskriver ett sätt att fungera på, och “Aspergers syndrom” som står för den mer medicinska diagnosen och eländesuppräkningar. Det är inte alla som har asperger som kvalificerar för en diagnos, tex.

 9. simon says:

  uj vad arga folk var här^^

 10. pärlbesatt says:

  Gud vad jag tycker folk missuppfattar dig idag. Vad trist. Och jag tyckte det SYNTES på mils håll att han är småaspie, med sin vägran att schackra med sina värderingar oavsett konsekvenser, sitt småprofessors-prat, sitt sätt att svara på frågorna utan att besvara mer än det nödvändiga (vid några frågor som intervjuarn ställde) och om inte annat så på småplockandet med händerna.

  Och nej, man behöver inte vara bokstavsberikad för att man har starka principer eller är bright, men vem har nånsin sagt det?

  Och nej, jag sätter inga diagnoser, men har man sett och levt och lever med så många med bokstäver som t ex jag, så får man en viss aspie-spotting-förmåga till slut.

  Om man är så analytiskt lagd och överlägset intelligent, som alla vi alternativkablade ju alla är. 😉 Och kunde jag göra en fetare ironi-smajli där så skulle jag göra det.

  Kärlek till Trollhare, videon gjorde min kväll, även om kommentarerna här inne verkligen inte bidrog.

 11. Aspi says:

  Synd att jag trillade in på den här sidan flera år efter den där Lars kommentarer. Hoppas i alla fall att du Lars läser följamde. Jag har Asperger syndrom och tar det du skriver som en förolämpning. Du skriver “Att koppla samman hög intelligens hos ett barn med abnormitet och psykiatriska diagnoser luktar mindervärdeskomplex lång väg.” Jag tolkar det som att du lider av mindervärdeskomplex, fast du är helt omedveten om det, och att du är rädd för det du inte förstår. Jag utgår från att du Lars är en NT person och att du då som NT skriver som du skriver till exempel ” En typisk, och alltför vanlig, reflexmässig reaktion från s.k. ”normalbegåvade” som gärna tar alla chanser att trycka ner sina högpresterande kamrater.” är inte okej tycker jag. Du Lars med dina beservisser fasoner är den som försöker trycka ner oss som inte följer normen, med diagnos och utan diagnos. Vidare tolkar jag det som om du är avundsjuk på de som kan tänkas vara lite mer intelligent än dig.
  Lika lite som jag vet hur det är att leva som NT, vet du hur det är att leva som AS. Något som jag personligen har väldigt svårt med är NT personer som tror att de vet hur en AS person fungerar. De är de värsta personerna jag kan träffa för de har ingen koll överhuvudtaget och mötet blir oftast väldigt jobbigt. Så snälla håll dina förolämpande åsikter om AS för dig själv. Det är sådana som du som ställer till det för oss med AS Asperger syndrom är en funktions nedsättning som kan leda till ett handikap beroende på omgivningen. Tänk på det!
  Jag gillar att Immanuel skrev Asperger OS. Det är ju en helt perfekt förklaring som jag kommer använda mig av :-). En del kör W andra Mac och några Linux på sina datorer. En del kör NT andra AS eller något annat i huvudet. Inget är fel och inget är rätt, de fungerar bara olika. Tack Immanuel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *