Postmenstruellt midvinterblot och ett julkort från hormonläkaren

Jag har fått ett slags julkort från min hormonläkare, kan man säga. Inte för att det står “God jul” eller har någon tomte på eller så, men det är ett ark med färgglada klisterlappar som gör mig förväntansfull och glad – labbetiketterna inför proverna jag ska ta i samband med min tredje testosteronspruta.

Första gången jag tog blodprov var det sammanlagt 36* olika saker de skulle testa för. Det var i december 2008, och de fyllde åtta provrör med mitt blod i samband med kroppsundersökningen som ingår i utredningen. Jag hade fått en preliminär diagnos, men de behövde kolla min fysik för att fatta beslut om hormonbehandling. Andra gången var i juni i år, några veckor innan jag äntligen skulle få börja med testosteron, och det var 27* ämnen de testade för. Inför andra sprutan var det dags igen: 16 olika tester. En tydlig minskning redan då, men nu inför tredje sprutan sitter det bara tre små kryss på hela arket.

 • S-Östradiol
 • S-Testosteron
 • S-SHBG
Blodprovsremiss

Blodprovsremissen

  Östradiol är ett östrogen, och SHBG står för Sex Hormone-Binding Globulin; det är det som transporterar könshormoner i blodet. Det enda de ska testa är alltså själva balansen av könshormoner. Jag har en tid inbokad i början av januari hos distriktssköterskan för sprutan, och blodproverna tar man precis innan dess. Då har det gått sexton veckor sedan nummer två, och alltså över ett halvår sedan den första.

  Nyårsafton är mitt halvårsjubileum, men redan på måndag är det vintersolståndet. Jag tänker försöka fira midvinterblot, har jag bestämt. Det jag ska offra är i och för sig väldigt oblodigt – faktiskt tvärtom. Jag ska elda upp mina gamla tygbindor, som en symbol för att jag inte behöver dem längre. Planen har funnits länge: Jag skulle ha gjort det redan vid midsommar, om det inte hade tagit så lång tid att få träffa hormonläkaren. Det blev inget midsommarblot, men en fruktlöshetsritual. Bindorna förpassades till en låda i ett skåp i sovrummet, men ett halvår senare är jag däremot ganska säker på att mensen aldrig kommer tillbaka, så nu är det dags.

  Jag tänker fortfarande ibland på min engelska kurators berättelse om sitt eget klimakterium: Hon anförtrodde mig att hon gick med tamponger i handväskan fast hon inte haft mens på ett halvår. Det var en sorg för henne att sluta ha mens, och tampongerna var ett minne att hålla fast vid. Jag tror att det hon försökte säga då var att min upplevelse av att vara transsexuell egentligen var ett sätt att hantera sorgen över det hon uppfattade som en förlorad barndom, men det blev väldigt fel.

  Jag sörjer inte min mens; tvärtom försöker jag låta bli att vara bitter över all tid jag har förlorat på grund av den. Att göra mig av med bindorna är ett sätt att göra upp med mitt förflutna.

  *) “Blodstatus” innebär egentligen åtta olika tester, och därför stämmer det inte som står i tidigare inlägg.

  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  This entry was posted in Bilder, Hormonbehandling, Könsidentitet, Puberteten, Transbilder, Transitionsdagbok, TS-utredningen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

  4 Responses to Postmenstruellt midvinterblot och ett julkort från hormonläkaren

  1. livsglimtar says:

   Hrmf här sitter jag efter ett liv fyllt av kvinnliga hormoner och yrar av lyckan att de mattas av med åren. Äntligen menopaus, lite vallningar och svallningar men vad gör det bara man slipper dessa cyklar av allt för mycket blödande, pms och allt som vi kvinnor får stå ut med. Har man genomlevt ett liv med både bindor och tamponger för att inte blöda igenom så är man salig när eländet tog slut.
   Så olika kan det vara när man är i olika skeenden i livet, det som är mumma för en är vedervärdigt för en annan.

   • Ja, så tror jag egentligen att det är många som känner, även om det säkert är jobbigt med “klimakteriesymtom” också. Och för en del är det säkert förknippat med en ålderskris också.

  2. Pingback: Yulefrid – Eller: varför fittföddhet är en fördel vid teknikstrul « trollhare

  3. Pingback: Sex månader på testosteron: Hormonrubbat och helrätt « trollhare

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *