Det snöar aldrig i Norrland

Snödjupskarta från SMHI: Bl.a. 1-10cm i Skåne, 10-30cm i Stockholm och södra Norrland

Snödjupet igår, från SMHI

Förr i tiden åkte jag alltid norrut den nittonde december; systers födelsedag. Det blev tradition att hånskratta åt förseningarna. Jag vet inte hur många gånger jag stått på Gävle Central och väntat på tåget från Stockholm som aldrig kommer i tid för att det är “snökaos” där. Märkligt nog hindrar snön aldrig tågen som kommer från andra hållet. Det är inga problem att köra tåg från Östersund och Sundsvall, men från Stockholm går det inte. Jag har inte heller så många minnen från min barndom i Östersund av extrem kyla och snökaos, utom den gången det var -30, såklart.

Slutsats: Den snö som lamslår Stockholm och Skåne, och för den delen även resten av Europa är av en helt annan, aggressiv variant än den som faller i Norrland. Kanske är det inte ens snö, det vi har här uppe.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Kultur och media and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Det snöar aldrig i Norrland

 1. Thomas says:

  Hej!
  Som stockholmare har jag gjort samma iakttagelse året runt.
  Det räcker med ett det börjar regna på sommaren så blir det tvärstopp i trafiken och tågen blir försenade. Vad kan det bero på?
  En förklaring kanske är att en miljon människor passerar T-centralen varje dag och att 750.000 fordon passerar Essingeleden och trafiken över Arlanda är ett pårlband av flygplan som innan de landar cirklar runt i väntan på att deras slot-tid skall öppna sig så att de kan landa med en frekvens av en landning var 30:e sekund från kl. 07 till 23. Om man då betänker att någon får hjärtproblem, får punktering eller kanske bara måste stanna bilen för att deras barn skall kräkas blir det kaos. Jag satt själv i trafikkaos på Bergshamraleden där häromdan en långtradare inte kunde komma igång igen efter ett köstopp i den obefintliga blankpolerade uppförsbacken. Strax förvandlades alla bussar, lastbilar och även en del personbilar till smörklickar som bara gled bakåt och i sidled. Plog och sandbilarna kom givetvis inte fram de heller i det plockepin som uppstod.
  Om hela Norrlands befolkning skulle åka till Åre eller Östersund kanske det blir stopp i trafiken där med. Kanske någon t.o.m får punktering eller blir sjuk.
  Och inte lär det bli bättre med nya dubbförbud!!
  Ha det bra i Norrland och kom gärna och hälsa på i Huvudstan så får vi se om ni tar er fram lika smidigt i stockholmstrafiken som ni gör hemmavid.
  MVH

 2. Kaia says:

  Ny här, fin blogg du har!

  Det är ju inte bara i Sverige det är såhär – mina vänner i USA har “snow day”, dvs inställd skola så fort det är mer än 3-4 inches med snö. Som ju ändå är under en decimeter…

  Fnissar alltid när det händer, måste jag säga, fast jag är från södra Sverige och allt.

 3. Mellanvärld says:

  Sörländsk snö är kortvarig men intensiv, det kanske inte är lika intensivt i Norrland?

  • Jag tror nästan att det kan vara något sånt, ja. Den verkar alltid komma lika chockartat varje år. I norr är det mer en gradvis upptrappning. Fast mest handlar det om infrastruktur och planering, tror jag.

 4. Antonia says:

  Bra märkligt i ett land där snö tillhör vanligheterna. I Spanien kan jag förstå och det blir kaos och tumult. Och gatorna är ju fortfaraande inte plogade här i Stockholm. Så undrar om de arbetarna är varslade eller har tagit semester och åkt till hmmmm… Spanien?

  • Ja, precis. I Spanien, och till viss del i Frankrike och England, är det mer förståeligt. Men i Sverige, även i tex. Skåne men ffa i Stockholm, borde det liksom finnas en förberedelse på att det snöar på vintern.

 5. Mmmm. Jag vet inte. Jag tror delvis att Thomas har en poäng – människormängden spelar roll. Sen vet jag allvarligt inte hur mycket infrastruktur och grejer skiljer sig (tågväxlar, plogar som står redo, etc.). Och sen hänger ju allt ihop- snökörningskunskaper osv. avgör ju om folk kommer till jobbet på SJ eller lokatrafiken, vilket avgör om saker funkar.
  Jag bor i Seattle, här snöar det aldrig – eller jo, två gånger per vinter, i plusgrader, och det smälter på ngra timmar. Men förra året hade vi köldknäpp och snön låg kvar i över en vecka. Helt normal smålandsvinter, men hela regionen lamslogs. http://www.tatortstimotej.com/2008/12/19/now-with-added-weather/ http://www.tatortstimotej.com/2008/12/21/snowpocalypse-2008/ Jag tror hela stan äger sju snöplogar, och de hade gummikant på skrapan för att inte pga de upphöjda vita linjerna (som är ordentligt upphöjda med tanke på de stora regnmängderna vi normalt får) och salt är förbjudet. Hela stan består av branta backar. Man kunde helt enkelt inte ta sig fram, inte ens Hanjaglevermen, som vuxit upp i Montana och kan allt om snökörning, inte ens med snökedjor, det var blankis överallt. Och det fanns ändå folk som klagade på att folk hade dåliga kunskaper om hur man beter sig i snö. Hur skulle de fått kunskaperna i fråga?
  Jag säger inte att det är samma sak i Sverige, men det är lite samma trend fast mindre. Fast ju mer jag tänker på det tror jag befolkningsvolymen har massor med saken att göra i Sverige.

  • Ja, men här är det ju verkligen samma sak varenda år. Det är det nog inte i Seattle. Befolkningsvolym, javisst, men det jag undrar är: Varför måste allt gå så himla fort i stora städer? Är det egentligen någon naturlag? För jag tycker att det nog gör sitt till. Tex: Har SL anpassat busstiderna så att det är inräknat att körningen tar lite längre tid på vintern? Det vet jag att de brukade göra i Östersund. En viss resa tog 13 minuter på sommaren, 15 på vintern.

   • Mellanvärld says:

    “anpassat busstiderna så att det är inräknat att körningen tar lite längre tid på vintern”
    Något sådant har jag inte sett i Götet; antar att det är likadant i Stockholm.

 6. Eva says:

  Hehe – bra inlägg! Du har helt rätt, i Norrland snöar det aldrig …däremot skulle du vara i Stockholm! =)

 7. Neas matte says:

  Det skiljer sig markant med snö i Norrland och snö i Skåne. Mycket för att Skåne har vatten på tre sidor och samtidigt är väldigt platt! Detta medför att det i stort sett jämt blåser mycket. Snön beter sig på ett helt annat sätt än i Norrland. Vägar blåser ständigt igen, snörök och snödrev orsakar mycket avåkningar m.m. Snön är mer levande kan man säga. Den fuktiga blåsten gör också att snön kan bli mer isig än i Norrland. Vet inte hur detta praktiskt på verkar tågen, men snön är helt klart mycket annorlunda i Skåne än Norrland!

  Det är inte för väcka uppmärksamhet som militären ställer bandvagnar i beredskap för att evakuera människor på Österlen vid snörika vintrar. De har genom åren visat sig behövas, om än mycket mer sällan då vi oftast har snöfattiga vintrar.

  Antar att man måste uppleva en vinter i Norrland och en snörik vinter i Skåne för att förstå hur stor skillnaden faktiskt är.

 8. Linn says:

  Men jag vet! Det är helt stört. Varje år är det “hjäääälp, vad är det här för något?” Det är som om alla här är i någon sorts förnekelse. “Nej, vi bor inte i Norden, nähee då, inte alls.” Efter ett tag lär en sig i alla fall att en måste räkna ut sina resvägar via t-bana så fort det börjar snöa, för bussarna slutar ju gå.

 9. Mellanvärld says:

  Och i natt blev det vitt även här…

 10. Paul Stjernberg says:

  Det är bara att inse:Stockholm fungerar inte på vintern utan lamslås när första snön kommer.
  Samma sak varje år.

Leave a Reply