Snälla tomten, ge mig flexibilitet och tålamod

Min syster skulle gå ut och handla julklappar idag, så hon ringde för att stämma av lite. Hon har inte fixat en enda tidigare, erkände hon. Själv har jag haft alla klara sedan i torsdags, och då är det ändå sent för att vara jag. Helst ser jag till att vara klar vid lucia.

Min julklappshög

Det är inte för att det är ordning på mig, som ni kanske förstår. Jag är inte välorganiserad och effektiv, tvärtom: Jag överkompenserar min slarvighet genom att alltid försöka vara ute i så god tid som möjligt. Min syster är ordentlig och får saker gjorda ändå, fast det inte är många dagar kvar. Själv skulle jag få ett smärre sammanbrott om jag inte hade allt fixat åtminstone en vecka i förväg.

För mig är det nämligen allt eller inget som gäller: Jag kan lika gärna skippa julklapparna om det är vad vi kommit överens om, men jag kan inte skjuta upp det till sista minuten. Redan i november började jag fila på listorna:

 • Saker att göra innan jul
 • Presentlista
 • Önskelista

Utan detta ständiga planerande och skrivande skulle jag inte fungera. Ordning och struktur är ett absolut måste för att inte stressa sönder mig själv, men får jag bara göra som jag har tänkt så går det riktigt bra.

Jag beundrar personer som min syster, som kan lita på att tiden inte rinner henne ur händerna. Människor som inte lägger in en timme extra i schemat när de ska åka någonstans, trots att de har packat så noga, eftersom de vet att det mycket väl kan hända att de kommer på att de glömt något viktigt. Människor som inte behöver kontrollera att de har byxor på sig innan de går ut. Människor som inte är analfixerade och stressade över minsta lilla förändring; såna där människor som kan ta dagen som den kommer. Det händer att jag önskar att jag vore som de, men jag vet att det inte går. Jag kan lära mig att hantera förändring genom att planera in den, och jag kan lära mig att lita på det oväntade – men jag kommer nog aldrig att kunna surfa på vågen och få perfekt timing.

Syster frågade lite om min önskelista. Det lät som om hon övervägde att ge mig en butler, men jag misstänker att jag ändå inte kommer att få någon. Kanske borde jag ha sagt att jag önskar mig flexibilitet och tålamod också.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, NPF, NPF-hantering, Överlevnadshandbok, Personligt, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Snälla tomten, ge mig flexibilitet och tålamod

 1. Rikkert says:

  Vilken vacker samling 🙂

 2. Mellanvärld says:

  “men jag kommer nog aldrig att kunna surfa på vågen…” *plums* *host* *host* samma här.

 3. mib says:

  Fast långt har du ändå kommit med att självmant göra dessa listor osv måste jag säga.

Leave a Reply