Manlighet är att få tjejerna att bära ens väskor

Julaftonsmorgon och pappa föreläser med glimten i ögat för mig vad jag måste kunna göra nuförtiden när jag lever som kille: Jag ska kunna tända eld i spisen, byta lås på dörren, hjälpa folk med tunga väskor…

– och såga av julgranen, flikar mamma in.

Det sistnämnda gjorde jag igår, så det är väl ett tecken på att jag är en machoman. Fast det förstås: det är inte många dagar sedan någon jag uppfattade som tjej frågade mig om jag behövde hjälp med min väska. Jag tänkte inte ens på det då, men jag antar att det är ett tecken på att jag inte passerar som kille – eller så är det för att jag bara ser allmänt fjollig och vek ut.

Kanske har pappa fel, för när jag levde som tjej var det aldrig någon som frågade om jag behövde hjälp med väskor – hur uppenbart sjuklig och överbelastad jag än var. Nu när jag gått på testosteron i snart ett halvår beter jag mig tydligen tillräckligt hjälplöst för att bli erbjuden hjälp av stora starka tjejer.

Pappa frågar om jag inte ska börja styrketräna. Varför, undrar jag. Om att vara kille innebär att få tjejer att lyfta ens tunga väskor vet jag inte vad jag ska ha muskler till.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Könsidentitet, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Manlighet är att få tjejerna att bära ens väskor

 1. Rikkert says:

  Ja, kära hjärtanes – jag som ofta känner att jag inte blir TILLRÄCKLIGT QUEER som man, om jag INTE ändrar på en massa saker ;D

 2. Haha det var EPISKT i Paradise Hotel när Catja och alla andra lackade på Rami för att han bad henne att hjälpa till med väskorna när han skulle flytta till hennes rum. “Frågar man verkligen en dam om det!?”

  • Men gud vilket svar. Jag fattar inte riktigt varför man svarar så?

   • Nu var förstås dramat mer komplicerat än så, Rami hade ju tvingat sig in i hennes rum med hjälp av immunitet (reglerna i PH alltså, försök inte ens fatta) – men det gjorde det så mycket roligare. Mitt i dramat var det ändå viktigare att damer skulle slippa kånka väska.

 3. pärlbesatt says:

  Undrar då vad jag ser ut som? Igår blev jag nämligen tillfrågad av en spädare och yngre tjej (jag passerar knappast som “tjej”, som fyrtio +) om jag behövde hjälp med mina kassar… Pensionär? *skulle behöva den där smajlin med uppspärrade ögon*

  • trollhare says:

   Oooh… Kan det ha varit för att jag ser så gammal ut som jag blir tillfrågad? 😉

 4. Rikkie says:

  pärlbesatt – 😀

  Imme – tja, det kan man säkert kalla det ;D jag har ingen lust att skruva till det jag gör, gillar klassiska herrkläder och vill bara vara 🙂 det kan lätt misstas för att vilja stealtha eller att vara reaktionär och könsstereotyp 😉

 5. Rikkert says:

  Men visst är det inskränkt att kräva att queerhet ska sitta på ytan… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *